Zonalpelargon - tips och råd

Vi är många som återkommer till våra älskade pelargoner år efter år. Kanske hittar du något nytt tips här som får dem att trivas ännu bättre.

Hur gör du sedan?

De nyinköpta zonalpelargoner som du ska ha utomhus, planterar du i större kruka med stor volym jord av god kvalitet. Blomsterlandets Pelargonjord är väl sammansatt, innehåller allt dina pelargoner behöver för att bli frodiga och blomrika. Lerkruka är bra, i den torkar jorden upp fortare än i plastkruka. Ge växten tillräckligt med plats i samplanterade grupper, så att den kan få bre ut sig. Innan frosten kommer tar du in krukan och låter växten övervintra helst ljust och frostfritt. Vattna ytterst sparsamt över vintern, ju svalare rum desto mindre vatten förbrukar växten. Blöt jord i kallt rum leder till för tidig död. Till våren beskär du växten, tar tillvara topparna till sticklingar och planterar om den i ny pelargonjord.

Visste du att...

  • Den pelargon, som odlades först i vårt land var bollpelargon, året var 1690. Den togs hit från Botaniska trädgården i Leiden. Vi var tidiga!
  • Sorterna av zonalpelargon är nu tusentals. Många är gamla, har levt vidare med generationerna, andra är nyare och nya kommer årligen.
  • Till för bara några decennier sedan förökades alla zonalpelargoner vegetativt men nu fröförökas en hel del med gott resultat. Putsade toppar sticker du i såjord med ett centimetertjockt skikt av sand överst, som hindrar dem från att ruttna. Täck dem med ett papper, tills de rotat. Då planterar du dem i kruka och pelargonjord. Toppa dem en gång för att få buskigare växt.
  • Intresset för zonalpelargoner är i sanning stort, det finns särskilda ”sällskap”, där man byter både plantor och erfarenheter och böcker om pelargoner kommer ut varje år. Läs gärna vederhäftiga sådana!
  • Pelargonium betyder stork, syftar på blommans frukt, som ser ut som en storknäbb, hortorum betyder trädgårds- .