Balkong- och terrasskalender - april

Nu drar odlingssäsongen igång på allvar! Tänk på att det fortfarande är stor risk för kalla nätter, så sätt inte ut dina plantor för tidigt.

Har du sått fröer inomhus så titta till dem varje dag och vattna lagom (inte för mycket, inte för lite). 4–6 veckor efter omplantering kan du börja gödsla försiktigt.

Det är inte för sent att så fröer! Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni.

Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor. Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst.

Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus och vatten. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.

På en inglasad balkong kan du starta odlingarna en dryg månad tidigare än annars, men tänk på att nätterna kan vara kalla. En fläkt med frostvakt är en bra investering om du vill förlänga säsongen.

Frossa i vårblommor som pensé, primula och förgätmigej. De tål en del frost och kan därför planteras ut tidigare än mycket annat. Kombinera med vedartade kryddväxter som rosmarin och timjan som också tål en del kyla. Glöm inte att vattna!

Pallkragarna på gården (eller terrassen) fylls nu med förmultnad kompost och/eller köpt jord. Använd ekologisk jord som tex grönsaksjord i kombination med kogödsel. Så fröer som gror även om det bara är runt 5 grader i jorden såsom palsternacka, ärtor, sallat och spenat.

Gammal jord (som du odlade i förra året) kan återanvändas om du tillför mullämnen och gödning. Smula sönder den gamla jorden och blanda med lika mycket ny jord (varav hälften kompost om du har) samt cirka 1 dl hönsgödsel per 10 liter jord.

Fyll på kryddodlingen med nya plantor så fort de kommer i butik. Du kan börja skörda direkt! De flesta kan planteras ut direkt men skydda med fiberduk mot sol och kyla den första tiden. Basilika kräver mer värme – odla den i fönstret.

Mer inspiration för april