Balkong- och terrasskalender - april

Nu drar odlingssäsongen igång på allvar! Tänk på att det fortfarande är stor risk för kalla nätter, så sätt inte ut dina plantor för tidigt.

Har du sått fröer inomhus så titta till dem varje dag och vattna lagom (inte för mycket, inte för lite). 4–6 veckor efter omplantering kan du börja gödsla försiktigt.

Det är inte för sent att så fröer! Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni.

Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor. Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst.

Allt du behöver för din odling - fröer, krukor och tillbehör

Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.

På en inglasad balkong kan du starta odlingarna en dryg månad tidigare än annars, men tänk på att nätterna kan vara kalla. En fläkt med frostvakt är en bra investering om du vill förlänga säsongen.

Frossa i vårblommor som pensé, primula och förgätmigej. De tål en del frost och kan därför planteras ut tidigare än mycket annat. Kombinera med vedartade kryddväxter som rosmarin och timjan som också tål en del kyla. Glöm inte att vattna!

Pallkragarna på gården (eller terrassen) fylls nu med förmultnad kompost och/eller köpt jord. Använd ekologisk jord som tex grönsaksjord i kombination med kogödsel. Så fröer som gror även om det bara är runt 5 grader i jorden såsom palsternacka, ärtor, sallat och spenat.

Gammal jord (som du odlade i förra året) kan återanvändas om du tillför mullämnen och gödning. Smula sönder den gamla jorden och blanda med lika mycket ny jord (varav hälften kompost om du har) samt cirka 1 dl hönsgödsel per 10 liter jord.

Fyll på kryddodlingen med nya plantor så fort de kommer i butik. Du kan börja skörda direkt! De flesta kan planteras ut direkt men skydda med fiberduk mot sol och kyla den första tiden. Basilika kräver mer värme – odla den i fönstret.

Fyll krukorna med ny jord och växter

Glaserad Kruka Vincent

Finns i flera varianter

Från 279:-

Wickerkruka Alvin

Finns i flera varianter

Från 279:-

Balkonglåda långtidsbevattning

Finns i flera varianter

Från 149:-

Mer inspiration för april

GuideOmplantering - plantera om dina plantor stegvis

När du förodlar är det bäst att skola om dina plantor en eller flera gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats. Vi förklarar varför.

InspirationBlå vårkruka med jordviva, pärlhyacint och scilla

Plantera en vårkruka inspirerad av himlens klarblåfärg. Linda Schilén bjuder på sin härligt konstnärliga stil med otippade kombinationer.

Planera och plantera på din balkong

Drömmer du om en grön oas för att stänga ute stadens brus? Att plantera växter på balkong eller uteplats är ett härligt sätt att få utlopp för sina odlingsdrömmar. Men en begränsad yta kan medföra en del utmaningar, här är tipsen som hjälper dig att lyckas.

Odla i pallkrageDel 2: Dags att så

Äntligen börjar våren närma sig och du kan så de allra första grönsakerna i din pallkrage.

GuideAtt väcka dahlia från vintervila

Har du övervintrat din dahlia eller köpt nya knölar? Vare sig du valt att övervintra i kruka, tidningspapper, sågspån, sand eller andra sätt är det en bra idé att förodla dahlian innan plantering i rabatt eller kruka.

Kryddodling - i kruka

Låt sommaren dofta och smaka av härliga kryddor. Färska örter ger sommarkänsla både på terrassen och i maten. Dessutom är det lättskötta och vackra.