Guide

Skapa bukett med blomsterfakir

Det går att göra vackra buketter utan att fundera på om man har rätt handgrepp. Lösningen för alla som gillar snittblommor men tycker det är klurigt att binda en bukett stavas blomsterfakir.

Det finns mycket som är fiffigt med blomsterfakir. Eftersom du inte binder buketten och håller den i handen handlar det om att placera enskilda blommor på ett sätt som du gillar. Dessutom går det att få stor effekt med relativt få växter.

– Du kan i princip inte misslyckas om du använder en blomsterfakir, säger Jenny Klintenäs som arbetar på Blomsterlandets interna växtsupportavdelning och älskar snittblommor.

Blomsterfakiren har fått sitt namn eftersom den påminner om en liten spikmatta. Det är på eller mellan piggarna som sticker upp som du fäster dina blommor, lite beroende på stjälkens grovhet och hårdhet. Själva fakiren kan du placera i en vas eller kruka där den inte syns, eller så låter du den stå i en skål eller liknande och påminna om ett smärre konstverk i sig, lite Japaninspirerat och Jennys favorit.

– Att skapa ett blomsterarrangemang med hjälp av en blomsterfakir är verkligen att få vara kreativ. Våga låta växter få spreta och skapa volym nu när ingen bindning eller vaskant begränsar dem.

I en fakir kan du gärna jobba med grenar eller blommor som böjer sig. Och det är ett förträffligt sätt att ta vara på blommor som håller på att blomma över – de kan få en andra chans här.

– Det är verkligen enkelt och roligt att använda blomsterfakir. Glöm bara inte bort att fylla på vatten ofta om du placerat din fakir i en skål där stjälkarna inte står så högt i vatten.

Gör så här - arrangemang med blomsterfakir

1. Välj dina snittblommor

Det behövs inte så många blommor i en blomsterfakir. Variera gärna olika höljder och blomstadier och ta gärna med sådana som håller på att blomma över.

Tulpaner kan du både odla själv och köpa i butik. Jenny har plockat in tulpaner från sin egen odling.

2. Börja med de mest tonsättande växterna

Börja med att placera de mest dominerande växterna, kanske någon kvist eller liknande som skapar struktur. Se efter hur de är formade och placera gärna så att de får breda ut sig.

Kvistar av lärk ger arrangemanget en stadig start.

3. Tänk på vinkeln på snittytan

Tänk på att hela snittytan ska hamna under vatten, så alltför sneda snitt blir inte bra om du använder ett lågt fat med mindre vattenmängd.

Blomsterfakiren gör det möjligt att använda olika sorters skålar, fat och krukor. Nya användningsområden för dina loppisfyd!

4. Placera växterna i storleksordning

Sedan kan du placera dina andra blommor och sätt gärna de lägsta sist. Det är både snyggt och lättjobbat.

Tulpaner i arrangemanget:

Jenny odlar mängder av snittblommor och här är ett urval av hennes vackra tulpaner.

Röd-orange: Papegojtulpan 'Amazing parrot'
Rosa-grön: Grönbandad tulpan 'Groenland'
Mörkt lila-brun/svart: Tulpan 'Black hero'
Rosa, fylld: Fylld tulpan 'Angelique'

Tulpanlök planteras på hösten för att blomma på våren. Du kan hitta dem i butik från slutet av augusti eller början på september och hela vägen fram till november.

Foto: Jenny Klintenäs, Frida Glans

Variera höjden på stjälkarna du använder och skapa en vacker helhet.