Tomater

Hemmaodlade tomater är rena delikatessen. Det finns många tomatsorter att välja på – du kan odla i växthus, på friland eller på fönsterkarmen. Mer närodlat än så blir det inte. Eller godare.

Guide

Odla tomater - så här gör du

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Du kan välja att så tomatfrö och förså dina tomater, och då börja tidigare på säsongen. Eller så väntar du tills det finns lite större plantor att köpa i butik.

Resultatet blir detsamma och dina tomater kommer smaka lika gott.

Lär dig odla tomater

Solmorgna tomater - visst är smaken underbar

Visste du att vi har tomatplantor som är odlade här i Sverige? Leta efter Från Sverige-märkningen om du gillar svenskodlat.

Plantera din tomatplanta i större kruka

Tomater kan behöva planteras om flera gånger för att utvecklas bra och växa sig större, både när det gäller planta och rotsystem.

Lyckas med din tomatodling

3 för 99:-

Kruka Botanica

Finns i flera varianter

Från 49,90

Kruka Epoque

Finns i flera varianter

Från 119:-

Tomatnäring

Finns i flera varianter

Från 69,90

Blompinnar av trä

Finns i flera varianter

Från 39,90

2 för 80:-

Jutesnöre Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Sköt om dina tomater - ta bort tjuvarna

Tjuva tomater - få en bättre skörd

Kanske har du hört talas om begreppet "att tjuva tomater" och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater.

Fem favoriter bland tomatplantor

Att odla egna tomater är enkelt och dessutom får du en riklig skörd under lång tid. Det finns en uppsjö av olika sorter med varierande färg, form och smak.

Experten tipsarTrädgårdsmästarens tomatfavoriter

Hemmaodlade tomater är rena delikatessen. Det finns många tomatsorter att välja på och beroende på växtsätt kan de odlas i växthus, på friland eller på fönsterbrädan. Här har vi listat trädgårdsmästarens favoritsorter 2023 - blir det även dina favoriter?

ReceptTomatpuré och Västeråsgurka

Du har pysslat och gödslat och gullat, och vips - mognar allt på en gång! Du står där med dignande tomatplantor och gurkor som växer så att man nästan ser det med blotta ögat. Lugn, här finns ett par recept för att ta hand om skörden.

Närodlat
När odling går i arv

Gunnarssons Handelsträdgård är en av våra lokala odlare. Där odlas mängder av grönsaksplantor, men kanske främst tomatplantor. Vi har besökt Anders, som nu driver gården som tredje genretationens odlare.

Besök vår odlare