Inspiration

Så stylar du krukor med bollkryss - sensommarens blomsterprakt

Bollkrysantemum har sin bästa tid på sensommaren, och blommar långt in på hösten. Få inspiration till dina krukor på trappan och förnya dem med färgsprakande bollkryss.

Varje säsong har sina höjdpunkter, och när vi går in i augusti och börjar ana sensommaren är bollkryssen som bäst. Men du kan hitta fina plantor i butik redan i juli, många är dessutom svenskodlade.

Roströda och brända färger

Placera din bollkryss tillsammans med andra växter som lyfter den och kompletterar fint i färg och form. Här en roströd krysantemum tillsammans med rödbladig alunrot, mörkbladig palettblad och prydnadsgräset kopparstarr. Har du möjlighet så plantera gärna en växt i varje kruka och ställ dem tillsammans för fin effekt. Stora exemplar av bollkryss passar fint som solitärer i egen kruka.

Matcha bollkryss med korgar

Sköt om din bollkryss

  • Köp en planta där blomfärgen har börjat synas tydligt, inte bara massa gröna knoppar.
  • Placera den utomhus på en ljus plats, blommorna behöver ljus för att slå ut. Men se upp så att den inte torkar ut i stark sol.
  • Använd blomjord av god kvalitet, som en yrkesodlarjord för sommarblommor som är är fylld av långtidsverkande näring.
  • Bollkryss vill gärna ha en jämn vattning, då står den fint hela hösten.
  • Blomningen varar längre i svalare temperaturer.

Rosa färgtoner

Bollkryss finns i mängder av vackra nyanser. Här har vi placerat tre olika rosa toner tillsammans som harmonierar fint ihop.

Krukorna är placerade med en bakgrund av växter i silvriga och rosa toner som kärleksört, den blommande basilikan ’Magic Mountain’ och silverek. Välj växter som har olika bladformer och växtsätt som kompletterar din bollkryss fint och lyfter denna.

Stilrent i vitt

En vacker solitär, ibland behövs inga kompisar. Här har vi placerat två vita bollkryss tillsammans på en bänk.

Klassiska utekrukor i tåligt material

Plantering för mindre yta

Det finns även mindre exemplar av bollkryss som lämpar sig för samplantering i kruka. Passar fint när det bara finns plats för en ensam kruka.

Välj kompletterande växter och låt din krysantemum få huvudrollen, och skina som solen. Alunrot har vackra blad och står länge på hösten. Det kopparfärgade gräset har ett vackert yvigt växtsätt som flätar samman kompositionen.

Mer inspiration för sensommaren

InspirationHöstfröjd och färgprakt på trappan

Karolinas trappa fylls av röda nyanser med aprikosrosa färgklickar i form av krysantemum och en härlig solhatt som verkligen lyser.

Bollkrysantemum - en höstfavorit

En enda bollkrysantemum i en snygg kruka är allt som behövs för att piffa upp utanför ytterdörren eller på balkongen. Du får en fin blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lätt nattfrost.

Sommaraster - en sensommarfavorit

I augusti, när många av sommarens blommor börjar se lite risiga ut, då slår sommarastrarna till. De bjuder på form och färg som glatt signalerar att sommaren visst inte är slut.