Experten tipsar

Bokashi i praktiken

Hört talas om bokashi? Frida Nyberg är en av Blomsterlandets experter som svarar på kundfrågor. Här förklarar hon hur kompostering med bokashitekniken fungerar i praktiken.

Varför Bokashi?

Vi är flera på jobbet som har använt denna komposteringsmetod det senaste året och alla är positivt överraskade och har odlat i denna jord med gott resultat. Resultatet blir en jord med fler mikroorganismer som ska göra växterna frodigare och friskare. Det tappas dessutom av ett så kallat lakvatten som kan spädas och användas som växtnäring.

Vad behöver man?

Det som behövs är en hink med lufttätt lock och tappkran och ett särskilt strö med mikroorganismer. Samt en egen liten hink/skål att samla köksavfallet i under dagen. Det är bra att ha två hinkar eftersom den färdigfyllda hinken ska stå och vila i två veckor innan den töms.

Hur fungerar det rent praktiskt?

Själva hinken vill stå i rumstemperatur, så denna metod sker inomhus. Det går till så att man under dagen samlar sitt köksavfall i en liten hink, skål eller lämplig behållare. Själva komposthinken bör endast öppnas max en gång per dag, för att inte störa mikroorganismernas aktivitet där inne. På kvällen tömmer jag ut dagens matavfall till den stora hinken, trycker ihop det med medföljande platta och strör på några matskedar strö. Sedan på med locket igen.

När hinken är full så ska den stå och vila i ca två veckor innan det blandas ut med minst lika mycket jord. Därför är det bra att ha åtminstone två hinkar att varva med. Det syns inte någon skillnad när man tittar i hinken, matresterna ser likadana ut som när man la i dem. Det är när de hamnar i jord som matresterna blir till jord. Det är heller inga synliga maskar eller liknande i, vilket många tror.

När hinken börjar bli fylld kommer ett lakvatten att kunna tappas av. Detta späds och används som gödning i trädgård och krukor.

Lakvatten

Är det krångligt?

Det är inte krångligt och själva kostnaden är köpet av hinkarna. Ströet räcker länge. Vi är engagerade hela familjen och min lille son tycker det är väldigt spännande att tömma ut lakvatten. Det känns bra att näringen återförs till jorden i trädgården istället för att slängas i soptunnan och grönsakerna trivs verkligen med sin förbättrade jord.

Luktar det illa?

Det doftar lite som äppelcidervinäger av lakvattnet och även när man slutligen tömmer ur hinken. Annars luktar den inte alls där den står i köket.

Läs mer om jord och kompostering

Bokashikompost - trädgårdsdynamit under köksbänken

Alla kan starta en jordfabrik med hjälp av bokashikompost, oavsett om man har tillgång till trädgård eller bor i lägenhet. Här förklarar vi hur det går till att göra näringsrik jord med hjälp av den naturliga kökskomposteringen bokashi.

ReportageGe plantorna skjuts med gödsel

Gödsel, hästgödsel, kogödsel och hönsgödsel. Det luktar illa, det är kladdigt, ja till och med lite äckligt. Eller? Är det snarare växtkraft, växtmat, det som gör att dina nya, vackra plantor kan utvecklas till sin fulla potential? Frågar du Tina Råman, författare till boken Gödsel, är svaret mycket, mycket enkelt.

Experten tipsarSå gör du med trädgårdsavfallet - vad kan läggas på komposten?

Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.

Gödsla grönsaker – så lyckas du

Förbered jorden i trädgårdslandet genom att rensa bort ogräs. Innan sådd bör du gräva om jorden och blanda in jordförbättring oavsett vad som ska odlas.

Gödsla grönsaker odlade i kruka

Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan.

Vilken jord passar bäst till vad?

Rätt jord ger växterna de bästa förutsättningar att kunna tillväxa och må bra. Läs mer om våra olika jordar samt vilken jord som passar till vad och lämpar sig för olika växter.