Jord & gödsel

En bra jord är en av förutsättningarna för att du ska få ett lyckat resultat i din trädgård. Och ibland behöver vi hjälpa naturen lite för att växterna ska trivas.

Handla tryggt & enklelt

Köp jord och gödsel online

Här på hemsidan hittar du jord och gödsel i lite mindre säckar och ett utvalt sortiment, men du hittar alltid alla sorters jord och gödsel i större säckar i våra butiker.

Se vårt sortiment online

5 korta tips för hur du gödslar och vad ska tänka på när du väljer gödsel

  1. Använd gärna långtidsverkande gödselmedel, så behöver du inte gödsla lika ofta.
  2. Det är ingen idé att gödsla fleråriga trädgårdsväxter sent på hösten, vintern eller tidigt på våren innan de börjat grönska då växterna under denna tid befinner sig i vila och inte tar upp några näringsämnen.
  3. Gödsling med hjälp av ett flytande gödselmedel ger växten snabbare tillgång på näring jämfört med om man använder ett fast gödsel som man blandar ned i jorden.
  4. Det gödsel som kommer från naturen, som t ex kogödsel och hönsgödsel, kallas ofta för organiska gödselmedel, och ger jorden en högre mullhalt vilket är bra.
  5. Om du ska odla surjordsväxter (tex rododendron, azalea och blåbär) är det mycket viktigt att du inte använder vanliga gödselmedel, utan köper ett gödsel som är speciellt anpassat för att inte påverka jordens kalkhalt (pH-värde). Leta efter blåbärsgödsel eller rododendrongödsel i butiken.

Köpa jord på Blomsterlandet - priser

I våra butiker hittar du vårt fulla sortiment av jord och näring i 40-50 liters säckar, håll utkik efter bra priser när du köper flera. På hemsidan kan du köpa ett urval av jord i 8 och 18 liters påsar.

Blomsterlandet - vår egen jord, stora säckar

Blåbärsjord 40 lit. 79,90 3 för 199:-
Naturgödslad planteringsjord 40 lit.KRAV 79,90 3 för 199:-
Planteringsjord 40 lit. 59,90 4 för 199:-
PRO Grönsaksjord 40 lit. KRAV 109:- 2 för 199:-
PRO Medelhavs- & citrusjord 40 lit. 149:- 2 för 220:-
Rosjord 40 lit. 79,90 3 för 199:-
Trädgårdsjord 40 lit. 49,90 5 för 149:-
PRO Yrkesodlarjord 40 lit. 109:- 2 för 199:-
Barkmull 40 lit. 59,90 4 för 199:-
Gräsmattedress 40 lit. 59,90 4 för 199:-
Naturell torv 40 lit. 59,90 4 för 199:-
Täckbark 40 lit. 59,90 4 för 199:-

Sten och flis

Melerad sjösten16-32 mm 15 kg 179:-
Flis nötbrun 40 lit. 179:-
Flis Oxidsvart 40 lit. 179:-
Premium Furubark 40 lit. 179:-
Snövit marmor 8-12 mm 15 kg 179:-
Svartvit sjösten 16-32 mm 15 kg 179:-

Jord stora säckar Hasselforss Garden

Hasselfors Garden P-jord 50 lit. 129:- 2 för 229:-
Hasselfors Garden REKO-jord 50 lit. KRAV 129:- 2 för 229:-
Hasselfors Garden S-Jord 50 lit. 129:- 2 för 229:-
Hasselfors Garden U-jord 50 lit. 129:- 2 för 229:-
Hasselfors Garden Planteringsjord Ansvarsfull+ 40 lit. 109:-  

Priserna gäller 2023.

Lär dig mer om jord & gödsel

Vilken jord passar bäst till vad?

Rätt jord ger växterna de bästa förutsättningar att kunna tillväxa och må bra. Läs mer om våra olika jordar samt vilken jord som passar till vad och lämpar sig för olika växter.

Torvfri och torvreducerad planteringsjord - nu kan du köpa en mer hållbar jord

En torvreducerad eller torvfri planteringsjord där torven helt eller delvis ersatts med mer hållbara alternativ tror vi på Blomsterlandet är en jord för framtiden. Här kan du läsa mer om den nya torvfria jorden, som passar bra till plantering av perenner, buskar och träd.

Att välja jord - vad består din jord av?

Trädgårdens växter kan i många fall växa och överleva i samma slags jord. Men ibland kan det vara en fördel att välja jord mer noggrant. För att växterna ska trivas, blomma rikt och sätta mer frukt finns det tips.

GuideSkillnad mellan organisk gödsel, mineralgödsel och konstgödsel

Organisk gödsel har många fördelar, förutom att ge växter näring. De berikar jorden med mullrik humus och höjer jordens bördighet. Men finns det fördelar med andra slags gödselmedel som mineralgödsel? Läs här om vad som skiljer de olika gödselmedlen åt.

Ta hand om ditt matavfall med en kompost
GuideGrunder i kompostering – tolv enkla tips

Att kompostera är både enkelt och klimatsmart. Resultatet blir en mullrik, väldoftande mylla som kraftigt höjer jordens bördighet. Läs här om våra bästa tips för att komma i gång med en egen kompost.

Bokashikompost - trädgårdsdynamit under köksbänken

Alla kan starta en jordfabrik med hjälp av bokashikompost, oavsett om man har tillgång till trädgård eller bor i lägenhet. Här förklarar vi hur det går till att göra näringsrik jord med hjälp av den naturliga kökskomposteringen bokashi.

ReportageGe plantorna skjuts med gödsel

Gödsel, hästgödsel, kogödsel och hönsgödsel. Det luktar illa, det är kladdigt, ja till och med lite äckligt. Eller? Är det snarare växtkraft, växtmat, det som gör att dina nya, vackra plantor kan utvecklas till sin fulla potential? Frågar du Tina Råman, författare till boken Gödsel, är svaret mycket, mycket enkelt.

Experten tipsarBokashi i praktiken

Hört talas om bokashi? Frida Nyberg är en av Blomsterlandets experter som svarar på kundfrågor. Här förklarar hon hur kompostering med bokashitekniken fungerar i praktiken.

Guide10 vanliga frågor om kompostering

Kompostering är ett klimatsmart och enkelt sätt att förvandla trädgårds- och köksavfall till väldoftande mylla som du kan använda i din odling. Läs här om svar på de vanligaste frågorna om kompostering.

Gödsel och näring - vilket gödsel är bäst?

Det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av gödsel och näring - vilket gödsel är egentligen bäst? Vi har sammanställt en lista över vilket gödsel du ska använda till vad.

Varför behöver växter gödsel och vilket gödsel ska jag välja?

På samma sätt som vi människor behöver äta mat varje dag behöver även våra växter få regelbunden tillförsel av växtnäring.

Svampmycel och mögel i jord – förklaring och råd

Ibland när man öppnar en påse jord syns en tunn hinna av svampmycel eller mögel på jordytan. Det är ofarliga svampar som finns naturligt i alla jordar som innehåller organiskt material.

Kalkning av trädgården

Att kalka sin trädgård tidig vår är en gammal trädgårdstradition. Under många år kalkade man i första hand som ett medel att ta bort mossa i gräsmattan, men det kan finnas andra skäl.

Visar 13 av 13 resultat