Chili – vad gör du med skörden

På Blomsterlandets huvudkontor arbetar Linda som är en riktig chilientusiast, med specialkunskaper om både sorter, odling och recept. Här tipsar hon om vad du kan göra med din skörd.

Varje sommar står plantorna tätt på Lindas altan. Hon påbörjar sin förodling av chili tidigt på året, redan i januari, för att plantorna skall hinna bära rikligt med frukt innan hösten kommer. För att verkligen vara säker på en riklig utdelning brukar Linda också komplettera med ett antal fördrivna chiliplantor från blomsteraffären.

För Linda är det aldrig några problem att veta vad hon skall göra med all sin skörd, är det inte chilisås så torkas frukterna eller används till ett kryddstarkt örtsalt. Här delar Linda med sig av några av sina favoritrecept med chili.

Bild till vänster: visar chilisorten chipotle vilket är en rökt chili av sorten Jalapeño. Bild till höger: Linda håller i en chili av sorten ’Trinidad Moruga Scorpion’ också kallad ’TMS’.

Lindas inlagda chili, passar perfekt till tacos

  • 200 gr valfri chili ( jag föredrar jalapeño i olika mognadsstadier. Blir dessutom väldigt dekorativt.)
  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 msk socker
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda ihop allt utom chilin
  2. Koka upp lagen
  3. Skiva chilifrukterna i skivor (ca 3 mm)
  4. Lägg i chilin
  5. Låt småputtra under lock i max 5 minuter, jag vill ha lite crunch kvar
  6. Häll därefter upp på väl rengjorda burkar med lock. Välj gärna lite mindre burkar, så riskerar det inte att bli dåligt om man inte använder det så ofta.

Chili cheese – Linda style

  • 150 gr Manchego (spansk fårost) eller annan lagrad ost.
  • 5–10 st inlagda chiliskivor, beroende på hur starkt du vill ha det
  • Vetemjöl
  • 1 ägg
  • Ströbröd
  • Neutral olja, för fritering

Gör så här

  1. Skär bort kanterna på osten och riv på grövsta sidan på ett rivjärn
  2. Hacka ner chilin i små bitar
  3. Blanda runt tills chilin är fördelad
  4. Rulla bollar ca 3-5 cm diameter
  5. Vänd i vetemjöl
  6. Doppa i uppvispat ägg
  7. Vänd i ströbröd
  8. Fritera i 180 grader tills de blivit gyllenbruna
  9. Låt rinna av på hushållspapper
  10. Njut medan de är varma

 

 

Lindas ABT’s

  • 10 stora chilis , gärna en knubbigare sort, ex Jalapeño eller ’Hungarian hot wax’
  • 200 g färskost, naturell eller med vitlök och örter
  • Riven lagrad ost, jag gillar Västerbottenost
  • 1 paket bacon

Gör så här

  1. Halvera chilin på längden och tag bort kärnor och mellanväggarna, behåll stjälken
  2. Fyll med färskost
  3. Lägg på lite riven ost
  4. Vira in i en skiva bacon
  5. Tillagas på indirekt värme på grillen, ca 150 grader, tills baconet fått fin färg
  6. Vänd ett par gånger
  7. Fungerar även att tillaga i ugn på 150 grader. Lägg dem då i en ugnsfast form
Grillade padrones.

Klassiska padrones

  • Färska padrones, en mild chilisort
  • Olja

Gör så här

  1. Skölj av padrones
  2. Rosta dem på hög värme i lite olja i stekpanna eller på grillen till det bildas blåsor i skalet och de får lite färg
  3. Lägg upp på ett fat och servera med lite flingsalt
ReceptFermenterad chilisås - ta hand om din skörd

Börja med att plocka en mix av de chilifrukter du vill ha i din sås. Vill du blanda eller hålla dig till en sort? Olika chilis har väldigt olika hetta och karaktär så redan nu sätter du grunden för hur din chilisås kommer att smaka.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuideChili – ta hand om uppdrivna plantor

Den som inte vill börja från noll, kan köpa uppdrivna chiliplantor. Här är knepen för hur du bäst tar hand om dem.

ReceptHjälp, jag har drabbats av squash-ångest!

När du hamnat i läget att du planterat några squashplantor som alla visar sig ge massor av skörd kan man behöva hjälp. En del kallar syndromet för squash-ångest. Man vill ju ta vara på allt – men hur?

ReportageSyra med Surtanten

Det är inte bara klimatsmart utan också gott att ta vara på sin skörd. Och det behöver inte vara svårt. En som har koll är Jenny Neikell, även känd som Surtanten. Här bjuder hon på några av sina bästa tips och reder dessutom ut skillnaden mellan picklat och fermenterat.

Skördetid - ta hand om din skörd

Hösten är skördetid och visst är det härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka frukt, bär och grönsaker. Passa på att fylla på förrådet.