Perenna växter för norra Sverige – Underbara Clara tipsar

Våren för en trädgårdsälskande västerbottning kan vara en utmaning. Clara tipsar om återkommande blommande växter som passar fint i rabatten.

Medan södra Sverige njuter av syrendoft och pioner väntar jag ivrigt på att mina första snödroppar ska visa sig. Men så fort bara värmen anländer brukar vi komma ikapp. Här har vi de ljusa nätterna till vår fördel som gör perenner både kraftigare, färgstarkare och högre. Dessutom gynnas de faktiskt av vintrarna med sitt skyddande täcke av snö.

Det finns ett stort utbud perenner som klarar sig ända upp mot fjällvärlden. Men även om de övervintrar där är det inte säkert att de hinner gå i blom under den korta sommaren. För att få njuta fägringen bäst - undvik allt för senblommande perenner. Välj också växtplats med omsorg och odla känsligare sorter i upphöjda rabatter eller pallkragar. På så sätt kan man faktiskt vinna en dryg odlingszon i sin trädgård. En upphöjd odlingsbädd värms upp snabbare på våren och växten löper mindre risk att stå i vatten och frysa sönder vintertid.

På hösten ska du låta perennerna vissna ner och motstå frestelsen att klippa och städa i rabatten. Förmultnande växter ger näring till jorden och på våren skyddar de mot solens starka strålar. Klipp och städa först när perennerna hunnit upp en bit, och mylla gärna ner löven i jorden. Gödsla rabatterna med brunnen naturgödsel varje vår och gärna lite extra innan plantering av nya växter. Då får du en lång, riklig blomning till sommaren.

Lär dig mer om perenner

Har du koll på perenners förmåga att övervintra? Gruppindelningen bygger på växtplatsens förutsättningar. Vi reder ut hur det fungerar och hur du kan välja rätt växter.

Läs artikeln
Claras rabatt. Foto: Clara Lidström

6 favoritperenner som övervintrar

Kantnepeta

Kantnepeta är en underbar växt med lila väldoftande ax som uppskattas av insekter. Ett fint alternativ till lavendel som sällan är härdig högre upp än zon 4. Till skillnad från lavendel är den inte ätlig men har väldoftande blad som också katter älskar!

Kantnepeta

Astilbe

Finns i olika färger och utgör en utmärkt fond i rabatter och ger fina snittblommor till buketterna. Astilbe är lätt att sköta och trivs i vandrande skugga. Min favoritsort är Red Sentinel med sina färgglada röda plymer.

Astilbe Red Sentinel

Ulleternell

En anspråkslös perenn med silvergrå toner som lyckas väva ihop rabattens andra blommor på ett vackert sätt. Ulleternell har vita blommor som står länge och perennen passar i de flesta sammanhang. En lite bortglömd trotjänare som förtjänas att uppmärksammas.

Ulleternell Foto: Clara Lidström

Prästkrage

Kanske den blomma som starkast av alla förknippas med midsommar. Prästkrage kan hittas vild i dikesrenar ända upp mot fjällvärlden men kan med fördel också planteras som perenn. En riktig insektsmagnet som med sin stora blomma är inbjudande att landa på.

Prästkrage

Flox

En personlig perenn favorit och jag planterar ständigt nya varianter. Med sin säregna doft och sina stora, färgglada blommor är den perfekt så väl i mormorsrabatten som i buketten.

Höstflox blommar på sensommaren, odla sommarflox från frö eller använd mossflox som marktäckare.

Höstflox Ingeborg från Nybro

Malva

Finns både som ettårig och flerårig, som en myskmalva. En utmärkt perenn för mormorsrabatten med sina papperslika, romantiska blommor som liksom svävar i planteringen. Mycket populär bland våra pollinatörer. Frösår sig lätt i rabatterna och kan dyka upp lite varstans i trädgården. Malva passar väldigt bra som snittblomma och finns i många varianter från frö.

Malva