Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Gräslök – söt växt och vardagskrydda


En söt och nätt liten växt med tunna, ihåliga blad, som växer i tät tuva och med bedårande bollblommor svävande på tunna stänglar över dem – sådan är gräslöken. Lägg till detta skira och vackra att blommorna är ätliga och dekorativa och att bladen har den mildaste löksmak som vore de smaksatta av himmelens kockar.

 

 

Till vänster:Gräslök planterad i odlingsbänk, till höger, klippt gräslök på gräddfilen, till det sill och färsk potatis, midsommar!

 

Säsong: Gräslök finns att köpa året om både i kruka och avskuren i bunt.

 

Växtplats: Ljus, gärna solig plats och i näringsrik, lucker jord, som inte torkar ut. Men växten har inga stora krav och kan växa t o m i sandjord.

 

Vatten och näring: Vattna om regnet uteblir, gräslök ska helst inte torka. Friplanterade plantor gödslas på våren, de krukplanterade får näring i vattnet från vår till höst.

 

Plantering: Tag av plastkrukan och plantera växten i större kruka i planteringsjord eller fritt i rabatt i Yrkesodlarjord – dock kan gräslök växa nästan varsomhelst, lättodlad och kravlös som den är.

Att skörda: Du kan skörda redan när bladen är bara decimeterhöga, klipp nere vid jorden. Gräslöken är den enda växten i sitt släkte, som får nya blad efter hand. Ju mer du klipper, desto tätare och rundare blir tuvan. Om du odlar gräslök mest för bladens skull, klipper du bort blommorna, innan de slår ut – desto finare blir plantan.

Användning: Gräslök används till det som inte är sött. Klipp på smörgåsen med ägg och keso, till midsommarsillen, i strömmingsflundror, till äggröra, i soppa, i både varma och kalla såser och i sallader. I varma rätter häller du i gräslöken sist – den ska inte koka för länge. Och kom ihåg, att skuren gräslök smakar mycket mer än klippt!

 

Blommorna är ätliga. Gör som i Asien – stek de vackra, toppiga knopparna i wokrätter och låt blommorna dekorera maten. Blommorna är hållbara i vas och de kan torkas till eterneller. Gör små buketter, häng dem upp och ner att torka.

Plantera gräslökstuvor som kantväxt runt kryddlandet. Gör en Allium-rabatt av gräslökens underbara släktingar och plantera gräslökstuvor som undervegetation. Kan det bli vackrare?

 

Att förvara: Allt du inte äter färskt, skär du ner, lägger i en burk och fryser in. När det blir dags, skrapar du bara av med en gaffel så mycket du vill ha direkt ner i maten. Till hösten gräver du upp en tuva, planterar den i kruka, ställer den på balkongen, altanen eller i köksfönstret, så kan du skörda läckra, gröna strån hela vintern.

Vart annat eller vart tredje år delar du på plantorna, så får de ny växtkraft.

 

Vitaminbomb: Gräslök  är en urgammal kulturväxt, som beskrivs i flera tusen år gamla skrifter från Kina och till vårt land kom den med munkar på 1100-talet. Den är härdig i hela vårt land. I varje hem bör det stå en kruka gräslök både för att den är god, vacker och dekorativ och för att den är nyttig. Den är rik på järn, jod, kalcium och andra för oss viktiga mineraler. Den är rik på fibrer och innehåller också vitamin A, som är bra för synen och ger motståndskraft mot infektioner och på karoten, en antioxidant. Den ger matlust och är bra för matsmältningen.

 

Fakta

Namn: Gräslök, Allium schoenoprasum.

 

Ursprung: Områdena kring Nordpolen, även Sverige.

 

Blomman: Tätt i bollrunda samlingar, rosa och ljust lila.

 

Bladen: Smala, runda, ihåliga, upprätta i täta, dekorativa tuvor. Cirka 25 cm höga.

 

Färger: Blommorna är ljust violetta eller rosa.