Balkong- och terrasskalender - januari

Kalendern för dig som odlar på fönsterbrädan, balkongen, terrassen eller i en pallkrage på gården i stan. I januari tar vi hand om krukväxterna och börjar drömma om kommande odling.

Visst finns det liv trots mörker, snö och kyla. I fönsterkarmarna spirar såväl krokus och våriris som nya fräscha krukväxter, de första chilifröerna och solrosskott – om du vill!

Gröna krukväxter har det tufft i mörkret och den torra inomhusluft som råder så här års. Duscha dem rena från damm så mår de lite bättre och får samtidigt en välgörande fuktighetsboost. Ta bort och kasta alla fula blad, bekämpa eventuell ohyra med till exempel såpvatten (2 msk såpa/liter vatten). Kanske behövs det några nya krukväxter?

Medelhavsväxter eller knölar (som dahlia) i vinds- eller källarförråd, behöver tittas till och vattnas vid behov. Vintergröna växter behöver även ljus för att trivas. Att hänga en växtlampa över olivträdet som övervintrar i vardagsrummet kan göra skillnad på liv och död. Låt lampan vara tänd 14–16 timmar/dygn, släckt nattetid.

Högsäsong för orkidéer och azaleor! Detta är växter som vet precis hur man åstadkommer en glädjekick i vinterbostaden.

Gå igenom fröpåsarna från i fjol. De flesta fröer håller sig bra om de förvarats torrt och mörkt. Kasta riktigt gamla fröer och skriv en önskelista på vad du behöver komplettera med inför årets säsong.

Med växtbelysning kan du börja så de fröer som ska riktigt tidigt i jorden för att hinna utvecklas, till exempel chili och pelargoner. Om du har tillgång till en pallkrage på gården är det även dags för kronärtskocka och purjolök.

Längtan efter färskt grönt är som störst nu. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärt- och solrosskott, liksom smörgåskrasse.

Mata inte fåglarna från balkongen utan att kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om det är okej. Kanske kan ni gemensamt mata dem på gården istället?

Är längtan efter våren stor? Stilla suget med fördrivna blomsterlökar. Aktuellt så här års är snödroppar, krokus och våriris. Tre verkliga skönheter!

Tulpanens dag firas den 15 januari. En bra ursäkt att ge sig själv eller en god vän en bukett tulpaner.

Mer inspiration i januari

Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

GuideVilka växter passar din fönsterbräda?

Om du väljer växter som passar förutsättningarna i ditt fönster har du större chans att kunna ge krukväxten vad den behöver för att må bra.

Ohyra på krukväxter - bladlöss, sköldlöss och ullöss

Ohyra på dina krukväxter kan få den vackraste växt att se ful och risig ut. Läs om de vanligaste angriparna och hur du löser problemet.

GuideFrösådd, att förkultivera inomhus

Att förså och förkultivera inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg-för-steg guide för en lyckad försådd.

Experten tipsarBli fåglarnas bäste vän - locka fåglarna till fågelbordet

Småfåglar i trädgården gör nytta genom att äta skadeinsekter. Hösten och vintern kan vara en tuff period för våra stannfåglar så varför inte ge dem en hjälpande hand? Läs mer om hur du kan hjälpa fåglarna vid fågelbordet med extra fågelmat.

ReportageTulpaner - vår bästa tid är nu

I ljuvliga, färgglada fång lyser de upp våra hem under vintern. Men vet du om vilket handarbete som ligger bakom din vackra bukett?