Balkong- och terrasskalender - januari

Kalendern för dig som odlar på fönsterbrädan, balkongen, terrassen eller i en pallkrage på gården i stan. I januari tar vi hand om krukväxterna och börjar drömma om kommande odling.

Visst finns det liv trots mörker, snö och kyla. I fönsterkarmarna spirar såväl krokus och våriris som nya fräscha krukväxter, de första chilifröerna och solrosskott – om du vill!

Gröna krukväxter har det tufft i mörkret och den torra inomhusluft som råder så här års. Duscha dem rena från damm så mår de lite bättre och får samtidigt en välgörande fuktighetsboost. Ta bort och kasta alla fula blad, bekämpa eventuell ohyra med till exempel såpvatten (2 msk såpa/liter vatten). Kanske behövs det några nya krukväxter?

Medelhavsväxter eller knölar (som dahlia) i vinds- eller källarförråd, behöver tittas till och vattnas vid behov. Vintergröna växter behöver även ljus för att trivas. Att hänga en växtlampa över olivträdet som övervintrar i vardagsrummet kan göra skillnad på liv och död. Låt lampan vara tänd 14–16 timmar/dygn, släckt nattetid.

Högsäsong för orkidéer och azaleor! Detta är växter som vet precis hur man åstadkommer en glädjekick i vinterbostaden.

Gå igenom fröpåsarna från i fjol. De flesta fröer håller sig bra om de förvarats torrt och mörkt. Kasta riktigt gamla fröer och skriv en önskelista på vad du behöver komplettera med inför årets säsong.

Med växtbelysning kan du börja så de fröer som ska riktigt tidigt i jorden för att hinna utvecklas, till exempel chili och pelargoner. Om du har tillgång till en pallkrage på gården är det även dags för kronärtskocka och purjolök.

Längtan efter färskt grönt är som störst nu. Mikrogrönt och groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärt- och solrosskott, liksom smörgåskrasse.

Mata inte fåglarna från balkongen utan att kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om det är okej. Kanske kan ni gemensamt mata dem på gården istället? Köp din fågelmat här. 

Är längtan efter våren stor? Stilla suget med fördrivna blomsterlökar. Aktuellt så här års är snödroppar, krokus och våriris. Tre verkliga skönheter!

Tulpanens dag firas den 15 januari. En bra ursäkt att ge sig själv eller en god vän en bukett tulpaner.