Balkong- och terrasskalender - juni

Äntligen är det sommar och du kan tillbringa allt mer tid på din balkong eller terrass. Har du börjat tidigt kan du snart börja skörda egna primörer!

I början av juni kommer ibland enstaka frostnätter, kallade järnnätter. Håll koll på väderprognosen och var beredd att skydda dina plantor med dubbla fiberduk (ett lakan duger också om det är kris).

Sätt ut de sista frösådda plantorna – men glöm inte att avhärda dem först. Tomater och andra värmekrävande växter kan du skydda extra i ett litet miniväxthus eller sätt en glas- eller plastskiva framför.

Gallra bland frösådda rädisor, spenat och sallat – det ger bättre utrymme för växterna som står kvar och du får gott grönt att lägga på tallriken. Den späda blasten går oftast mycket bra att använda i matlagningen, till exempel blad från rädisor, morötter och rödbetor.

Glöm inte att vattna, krukor torkar ut extra fort på en blåsig och/eller solig balkong och de kan behöva vattnas dagligen under varma dagar. Men känn efter före – övervattning är aldrig bra. Tillför gärna en svag dos flytande näring vid varje vattningstillfälle.

Förenkla din vattning om du ska vara borta. Det finns smarta droppbevattningssystem som även fungerar bra på balkongen och uteplatsen så länge du kan ha någon typ av behållare eller tunna med vatten stående.

Fyll på mer jord i din potatishink så att knölarna inte träffas av solljus och blir gröna, för då kan du inte äta dem, bara blasten ska sticka upp. Även i pallkragen kan du fylla på mer jord till potatisen.

Flytta ut gröna krukväxter på sommarlov – men tänk på att de är ovana vid solen så ställ dem skuggigt och lägg gärna över fiberduk den första veckan så att bladen inte bränns.

Odla bärbuskar i kruka – krusbär, vinbär på stam och amerikanskt blåbär går utmärkt att odla i stort kärl, liksom pelaräpplen och buskkörsbär. Har du plats – testa! Blåbär föredrar ren torv, annars väljer du planteringsjord.

Har du mycket kryddor? Då kan du skörda en del av dem och lägga på tork för att spara till vintern. Samtidigt får du ny, fräsch tillväxt att äta färskt!