Balkong- och terrasskalender - juni

Äntligen är det sommar och du kan tillbringa allt mer tid på din balkong eller terrass. Har du börjat tidigt kan du snart börja skörda egna primörer!

I början av juni kommer ibland enstaka frostnätter, kallade järnnätter. Håll koll på väderprognosen och var beredd att skydda dina plantor med dubbla fiberduk (ett lakan duger också om det är kris).

Sätt ut de sista frösådda plantorna – men glöm inte att avhärda dem först. Tomater och andra värmekrävande växter kan du skydda extra i ett litet miniväxthus eller sätt en glas- eller plastskiva framför.

Gallra bland frösådda rädisor, spenat och sallat – det ger bättre utrymme för växterna som står kvar och du får gott grönt att lägga på tallriken. Den späda blasten går oftast mycket bra att använda i matlagningen, till exempel på rädisor, morötter och rödbetor.

Glöm inte att vattna, krukor torkar ut extra fort på en blåsig och/eller solig balkong och de kan behöva vattnas dagligen under varma dagar. Men känn efter före – övervattning är aldrig bra. Tillför gärna en svag dos flytande näring vid varje vattningstillfälle.

Förenkla din vattning om du ska vara borta. Det finns smarta droppbevattningssystem som även fungerar bra på balkongen och uteplatsen så länge du kan ha någon typ av behållare elelr tunna med vatten stående.

Fyll på mer jord i din potatishink så att knölarna inte träffas av solljus och blir gröna, för då kan du inte äta dem, bara blasten ska sticka upp. Även i pallkragen kan du fylla på mer jord till potatisen.

Vattna med näring

Vattenkanna Nyby

Finns i flera varianter

79,90

Trädgårdsnäring Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 99:-

Pelargonnäring Blomsterlandet PRO

Finns i flera varianter

Från 59,90

3 för 99:-

Bevattningsglob

Finns i flera varianter

39,90

Flytta ut gröna krukväxter på sommarlov – men tänk på att de är ovana vid solen så ställ dem skuggigt och lägg gärna över fiberduk den första veckan så att bladen inte bränns.

Odla bärbuskar i kruka – krusbär, vinbär på stam och amerikanskt blåbär går utmärkt att odla i stort kärl, liksom pelaräpplen och buskkörsbär. Har du plats – testa! Blåbär föredrar ren torv, annars väljer du planteringsjord.

Har du mycket kryddor? Då kan du skörda en del av dem och lägga på tork för att spara till vintern. Samtidigt får du ny, fräsch tillväxt att äta färskt!

Mer tips för juni

Experten tipsarOdling i liten form

Många är vi som nu längtar efter att skörda solmogna tomater, krispiga rädisor och läckra örter – men som inte har så mycket plats att odla på. Lugn! Det finns massor av gott som går fint att odla i pallkragar och krukor.

Planera och plantera på din balkong

Drömmer du om en grön oas för att stänga ute stadens brus? Att plantera växter på balkong eller uteplats är ett härligt sätt att få utlopp för sina odlingsdrömmar. Men en begränsad yta kan medföra en del utmaningar, här är tipsen som hjälper dig att lyckas.

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.

GuideOdla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

Odla sallat i kruka

Blanda olika sallatsorter tillsammans, varför inte blanda med kryddor eller sommarblommor.

GuideAtt odla potatis i pallkrage

Välj sort efter tycke och smak, ett tips är att utgå från vad du vill göra med din potatis, äta kokad, ugnsrosta eller göra mos.