Balkong- och terrasskalender – november

Så här års är balkongen mer ett blickfång än en plats att vistas på. Gör ett hörn riktigt fint, och koncentrera dig sedan på inomhusodling. Om du inte vill höstså förstås!

Höstsådd innebär att du sår fröer på hösten för att de ska gro så tidigt som möjligt i vår. Grönsaker som passar för höstsådd är palsternacka, morot, dill, spenat, pac choi och vintersallat (maché).

Växter som står kvar på balkongen över vintern kan isoleras med frigolit eller lyft ner krukan i en stor balja som fylls med luftig halm. Placera dem så att de inte blir alltför blöta.

Städa på balkongen. Det blir så mycket trevligare att gå ut där i vår om det värsta skräpet är borta. Använder du balkongen till förvaring, gör det så snyggt som möjligt i skåp och lådor.

Ta in och diska tomma balkonglådor och krukor och ställ undan dem, helst inomhus. Plast åldras i kyla och terrakotta spricker lätt. När våren kommer kan du plantera direkt, utan oro för att krukorna sprider svampsjukdomar eller ohyra.

Plocka in vintergrönt från naturen. Bor du i stan finns det grönt som gran, tall, kryptomeria och tuja att köpa och dekorera med. Kanske pyntar du balkongen med en grön girlang inför advent?

Funderar du på att själv plocka mossa ute i naturen? Tänk på att det finns mossa och lavar som är fridlysta. Handla i butik, så är du på säkra sidan. Du kan däremot ta in och dekorera med nedfallna kvistar, löv och vackra fröställningar.

Vitblommande krukväxter lyser upp under den mörka tiden och kan stå kvar över advent. Vit julstjärna, saint paulia, julros, azalea, begonia och kalanchoe trivs bra denna tid på året.

Gör en krans att hänga på dörren. Lika fint i trapphuset som på ytterdörren. Och varför inte en krans för inomhusbruk eller till balkongen. Bara fantasin sätter gränser!

Mer tips i november

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Julgran har vi av tradition – med alla de andra gröna skapar vi nya traditioner. Vi kallar dem jul-enar även om de är cypresser och de kommer inte från skogen, de är odlade i andra länder och importerade. De har blivit en del av julen och kan användas på många sätt.

Adventspynt som blommar

Advent betyder ankomst. Och för de flesta av oss betyder det att det bara är drygt fyra veckor kvar till jul och tid att ta fram sitt adventspynt, om man inte redan har gjort det. Adventstjärnan lyser i fönstret och adventsstaken tänds, ett ljus för varje söndag. Nu kan vi äntligen börja omge oss med julens blommor och kryddiga dofter – för kan väl vara bättre adventspynt än just det? I hemmet blandas dofter av tända ljus, kanel och kryddnejlika men framför allt av blommande hyacinter.

GuideKrans på dörren - gör så här

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt, men varför det när man kan göra själv? Då kan du göra kransen personlig och roligt är det också. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter! Fint och skoj är ett bättre mål. Följ våra steg så lyckas du enkelt!

Så och skörda året runt

Vår, sommar, höst eller vinter, det finns alltid ett frö att så. Nu blir det också möjligt att fylla på fröförrådet oavsett tid på året.

Höstmagi med stjärnor

Visste du att julstjärnan också kan användas till höstdekorationer? I laxfärgat, gult, kanel, rosé, vitt eller aprikos förvandlas julstjärnor till vackra höstsblommor.

Azalea – skötsel

Azalea är blomman som är söt och snygg på samma gång. Den fantastiska kontrasten med skira blommor och mörkt gröna, nästan grova blad gör azalea unik.