Balkong- och terrasskalender – november

Så här års är balkongen mer ett blickfång än en plats att vistas på. Gör ett hörn riktigt fint, och koncentrera dig sedan på inomhusodling. Om du inte vill höstså förstås!

Höstsådd innebär att du sår fröer på hösten för att de ska gro så tidigt som möjligt i vår. Grönsaker som passar för höstsådd är palsternacka, morot, dill, spenat, pac choi och vintersallat (maché).

Växter som står kvar på balkongen över vintern kan isoleras med frigolit eller lyft ner krukan i en stor balja som fylls med luftig halm. Placera dem så att de inte blir alltför blöta.

Städa på balkongen. Det blir så mycket trevligare att gå ut där i vår om det värsta skräpet är borta. Använder du balkongen till förvaring, gör det så snyggt som möjligt i skåp och lådor.

Ta in och diska tomma balkonglådor och krukor och ställ undan dem, helst inomhus. Plast åldras i kyla och terrakotta spricker lätt. När våren kommer kan du plantera direkt, utan oro för att krukorna sprider svampsjukdomar eller ohyra.

Plocka in vintergrönt från naturen. Bor du i stan finns det grönt som gran, tall, kryptomeria och tuja att köpa och dekorera med. Kanske pyntar du balkongen med en grön girlang inför advent?

Funderar du på att själv plocka mossa ute i naturen? Tänk på att det finns mossa och lavar som är fridlysta. Handla i butik, så är du på säkra sidan. Du kan däremot ta in och dekorera med nedfallna kvistar, löv och vackra fröställningar.

Vitblommande krukväxter lyser upp under den mörka tiden och kan stå kvar över advent. Vit julstjärna, saint paulia, julros, azalea, begonia och kalanchoe trivs bra denna tid på året.

Gör en krans att hänga på dörren. Lika fint i trapphuset som på ytterdörren. Och varför inte en krans för inomhusbruk eller till balkongen. Bara fantasin sätter gränser!