Fakta om tulpaner

Tulpanen har genomlidit många stormar rent historisk innan den har blivit vad den är idag, en av våra mest älskade blommor.

Fakta om tulpaner

  • Under en finanskris under första delen av 1600-talet spelade tulpanlökarna i Holland en stor roll. Tulpanlökar var föremål för byteshandel och det mest frapperande var en lök av sorten ’Semper August’ som betingade ett pris på 120 000:-. Man kan jämföra detta med att ett kanalhus i sten var vid samma tid värt ca 40 000:-.
  • Tulpansorter finns väl dokumenterade för den vetgirige. Man beräknar att det finns ca 7000 registrerade sorter och dessa delas in i olika grupper. Det finns nio olika gruppbeteckningar.
  • Vi, svenska folket, är berömda för hur mycket tulpaner vi köper under det vi kallar för tulpansäsongen. Tulpansäsongen börjar i samband med tulpanens dag den 15 januari och håller på fram till påsk. Svenskarna konsumerar ca 130-140 miljoner tulpaner under den här perioden. Helt fantastiskt!

Tulpanens väg till butik

  • Många tror att tulpanerna i våra butiker kommer från Holland men de flesta av de här miljontals tulpanerna drivs faktiskt fram i svenska växthus. Däremot är det själva tulpanlöken som kommer från Holland. I Holland har man perfekta jordar och klimat för att odla löken och svenska trädgårdsmästare är goda yrkesmän som tar väl hand om drivningen här hemma.
  • Från och med augusti och fram till och med november kommer det tulpanlökar från Holland som man planterar här i Sverige. När lökarna är planterade körs de in i stora kylar där de förvaras i olika temperaturer under olika lång tid beroende på vilken sort det är och när de ska vara färdiga för försäljning. Efter kylförvaringen drivs tulpanerna fram i ljusa växthus och skördas i precis rätt tid för att vi konsumenter ska få så lång glädje som möjligt att vår bukett.
  • Tulpanen är den absolut mest läckra växten sedd från alla håll. När tulpanen fortfarande sitter kvar på löken kan man vrida och vända på hela plantan och se något fantastiskt. I vår mänskliga värld ska roten vara ner och blomman upp! Gå gärna igenom hela tulpanen och försök förstå den här fantastiska skapelsen som kan njutas både med och utan lök.

Läs mer om tulpaner

Tulpaner - från lök till snittblomma

Tulpanlöken sitt liv i Holland på de blommande fälten. Följ med på resan våra tulpaner gör, för att hamna i en bukett hemma på ditt köksbord.

InspirationFrossa i tulpaner

Möt våren med färgprakt! Blomsterlandets florister ger inspirerande tips om hur tulpaner kan försköna ditt hem.

Tulpaner – skötselråd

Tulpaner – ett krispigt tecken på att våren närmar sig. Några enkla knep gör att de blommar under längre tid.