Trädgårdskalender - december

Juletid och så även i trädgården. Se till dina övervintrande växter och pynta med granris och säsongens blommor.

Snön värmer

Var glad för snön som faller över din trädgård. Den skyddar växterna mot värsta kylan genom att isolera. Tjälen går inte alls lika djupt om det ligger ett snötäcke på marken som om det är barmark vid samma temperatur. Vid långvarig barmark i kombination med många minusgrader kan du skydda växterna och deras rötter genom att täcka marken med täckbark eller granris. Särskilt nyplanterade växter, som ännu inte hunnit rota sig fullt ut, kan behöva ett sådant vintertäcke.

Snön knäcker

Snön har nackdelar också, särskilt om det faller mycket snö på en gång. Grenar på unga träd och buskar knäcks lätt av tung blötsnö. För att skydda dem bör du därför gå ut och skaka loss snö efter varje snöfall. I områden som ofta är snörika kan det löna sig att bygga ”snöburar” till ömtåliga växter såsom rododendron. Tänk på att de ska vara luftiga så att det inte blir för tätt och fuktigt. Trådkorgar är ett alternativ till mindre buskar såsom buxbomsklot. Gå inte i onödan på gräsmattan. Nertrampad snö försenar gräsets start på våren.

Skydd för gnagare

Rådjur, harar och kaniner kan ställa till det i trädgården genom att äta på växter och gnaga på stammar. Ett högt nätstaket är det som bäst håller borta rådjuren, men man kan också prova olika form av rådjursskrämmare. Det finns både illaluktande medel att sätta ut och elektroniska avskräckare. För att skydda unga träd mot gnagskador är det bra att förse trädet med ett gnagskydd. Trampa till runt stammarna så att inte smågnagare kan ta sig fram till stammen under snötäcket.

Här har vi listat tips för hur du kan skydda trädgårdens växter från rådjur.

Övervintrande växter

Om du övervintrar växter i garage, växthus eller källare är det viktigt att titta till dem då och då. Minst en gång i veckan bör du se till att temperaturen är rätt, till exempel genom att frostvakten fungerar som den ska. Vattna vid behov, men var noga med att inte övervattna! Gödsling behövs inte alls den här perioden. Eventuell växtbelysning ska vara tänd 12-15 timmar per dygn. Växterna behöver natt också. Använd gärna en timer.

Få måsten i trädgården

De flesta växter vill vara helt ifred under vintern. Men du kan behöva binda upp klätterväxter som växt mycket under sommaren för att de inte ska blåsa sönder. Har du en vinranka i växthuset bör den också beskäras nu, helst före jul eftersom den börjar sava tidigt och kan ta stryk om du beskär den för sent. Läs mer om vinranka och beskärning här.

Börja drömma

Mörka, kalla kvällar är inte perfekta för trädgårdsarbete, men däremot till att drömma och planera för nästa säsong. Hämta inspiration i tidningar, böcker och på nätet när du ska planera för din trädgård. Tänk både på form och design, olika funktioner och växter som kan bidra till att göra trädgården mer ombonad och blommigare. Att ha en anteckningsbok där man samlar klipp, idéer och bilder är praktiskt.

Här har vi flera inspirerande tips för trädgårdsplanering, trädgårdsdesign och härliga rabatter med perenner.

Julblommor i fönstret

Nu är butikerna fulla med härliga julblommor! Klassiker som julstjärna och hyacint har sällskap av många andra såsom julros, azalea och tazetter. För att inte glömma amaryllis, som har blivit en av de mest populära julblommorna. Att ha levande blommor i hemmet förstärker julstämningen och julmyset. Sätt gärna många tillsammans eftersom det stärker effekten. Och varför inte ha lite olika nyanser på blommorna i olika rum, kanske rött i köket, vitt i vardagsrummet och rosa julblommor i sovrummet?! Stämningsfulla ljuslyktor och vackra krukor i modern design är alltid trevligt.

Mata småfåglarna

Fortsätt mata småfåglarna. Ju kallare det blir desto mer fett behöver de. Häng ut talgbollar eller häll lite rapsolja över havregrynen som du matar fåglarna med.

Vill du läsa mer om vad som är småfåglarna favoritmat? Titta här!

Tips för december