Balkong- och terrasskalender – augusti

Varma sommarkvällar är det en fröjd att vistas bland växterna på balkong och terrass. Se till att du odlar något som doftar riktigt gott, som heliotrop, lavendel eller rosmarin.

Blommande växter behöver fortsatt gödslas och vattna regelbundet för att producera blommor. Tomater och andra grönsaker ska däremot torka upp mellan vattningarna så här i slutet på säsongen, så blir de godare. Dra även ner på gödseldosen.

Bind upp växter som blivit höga så att de inte välter eller knäcks av sin egen tyngd – eller av en plötslig storm. Bambupinnar är både snygga och praktiska

Så en ny omgång av dina favoritgrönsaker. De går bra att så direkt i en stor kruka med jord: rädisor, sallat och spenat hinner ge skörd senare i höst.

Trädgårdsnäring Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 99:-

Blompinnar av trä

Finns i flera varianter

Från 39,90

2 för 80:-

Jutesnöre Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Ser växterna förfärliga ut efter semestern? Rensa bort det värsta och komplettera med några fina nya plantor så att du kan fortsätta trivas i din oas. Krysantemum och astrar är trevliga sensommarväxter. Nu finns det gott om både blommande och gröna krukväxter.

Klipp färska blad från kryddväxterna och lägg att torka på en handduk inomhus. Det ska vara varmt, torrt och gärna mörkt. När örterna är snustorra läggs de över på glasburkar.

Om väderprognosen hotar med nattfrost, skydda plantorna med fiberduk. Ofta kommer värmen tillbaka efter en enstaka kall natt så här års.

Plocka buketter av dahlior, luktärter och andra snittblommor. Det får växterna att producera fler knoppar och blomma ännu mera.

Mjöldagg drabbar lätt växter på inglasade balkonger där det är omväxlande torrt och fuktigt. Klipp bort drabbade blad och förebygg nya angrepp genom att spraya med bikarbonat utspätt i vatten (2 tsk/l vatten + 2 tsk såpa) eller Kumulus.

Ta sticklingar av pelargoner och fuchsior för att övervintra på fönsterbrädan inomhus i vinter.

Fler tips för augusti

Ta hand om dina krukväxter efter semestern

När man varit borta några veckor på en skön semester och sedan kommer tillbaka är det kanske ofta så att krukväxterna där hemma inte mår så bra.

GuideAtt ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Semestertips för dina krukväxter

Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Vi har tips för dig och din vattningshjälp.

Odla i pallkrageDel 9: Härliga skördetider

Nu kommer belöningen efter sommarens sådd och skötsel av pallkragarna – skörden. Lär dig ta hand om grönsakerna på bästa sätt för att få ännu större glädje av grönsakerna.

Odla i pallkrageDel 10: Höstplantering

Nu är det dags att skörda de sista grödorna och bädda in pallkragen inför vintern. Men innan dess kan du både så och plantera inför nästa säsong.

InspirationSå stylar du krukor med bollkryss - sensommarens blomsterprakt

Bollkrysantemum har sin bästa tid på sensommaren, och blommar långt in på hösten. Få inspiration till dina krukor på trappan och förnya dem med färgsprakande bollkryss.

Gladiolus - snittblommornas drottning

Underbar snittblomma som många förknippar med sensommaren och hösten. Ett fång gladiolus i en stor vas är otroligt vackert.

Ohyra på krukväxter - bladlöss, sköldlöss och ullöss

Ohyra på dina krukväxter kan få den vackraste växt att se ful och risig ut. Läs om de vanligaste angriparna och hur du löser problemet.