Balkong- och terrasskalender – oktober

Hösten är här på allvar och därmed börjar det bli dags att dra sig inomhus. Men glöm inte höstpynta balkongen och att sätta vitlöken!

Klipp bort och kasta vissna växter och grönsaker som gjort sitt, så slipper du titta på eländet hela vintern.

Har du kvar chiliplantor på balkongen är det hög tid att flytta in dem. Frukterna mognar fint inomhus – men se upp för ohyra som kan följa med in. Även skördade frukter kan mogna. Chili är flerårig och går ibland att övervintra på fönsterbrädan. Har du mycket chilifrukter att ta hand om finns det några tips på recept här.

Knölväxter som dahlia och begonia tas in senast efter första frosten. Krukan (eller uppgrävda lökar) kan förvaras i mörk källare eller vind under vintern, bara det är frostfritt. Du kan också vinterförvara dem utan krukor, här finns en guide.

Ersätt en del sommarblommor med vackra höstväxter. Så länge kylan inte är alltför svår är cyklamen mycket fin utomhus. Ljung och revsuga håller sig vackra länge, och särskilt fina är bladväxter som alunrot, hebe, hasselört, bergenia och taklök.

Kryddväxterna klarar många gånger övervintring ute, men ställ dem så skyddat som möjligt och gärna under ett bord där de inte utsätts för regn och snö. Basilika, koriander och dill klarar inte vintern ute. Har du något kvar, skörda och frys in!

I en rejäl kruka eller mörk hink kan du gräva ner vitlök för skörd nästa sommar. Dela löken i klyftor och sätt dem med 8–10 cm mellanrum på ca 10 cm djup.

Tomma krukor ställs upp och ner så minskar risken för frostsprängning. Vill du ha krukor utomhus kan du istället använda korgar eller frosttåliga Lindesbergskrukor.

Skaffa vårblommande blomsterlökar till hyacinter, tazetter och narcisser. Du kan också växka liv i en amaryllislök om du vill dra upp egna julblommor inomhus.

Köp några nya fina krukväxter att pigga upp dig med i höstmörkret. Varför inte en storbladig monstera eller kalatea – två trendiga stämningsskapare.

Tips för oktober - pyssla med växter, blommor och pumpor