Balkong- och terrasskalender – oktober

Hösten är här på allvar och därmed börjar det bli dags att dra sig inomhus. Men glöm inte höstpynta balkongen och att sätta vitlöken!

Klipp bort och kasta vissna växter och grönsaker som gjort sitt, så slipper du titta på eländet hela vintern.

Har du kvar chiliplantor på balkongen är det hög tid att flytta in dem. Frukterna mognar fint inomhus – men se upp för ohyra som kan följa med in. Även skördade frukter kan mogna. Chili är flerårig och går ibland att övervintra på fönsterbrädan.

Knölväxter som dahlia och begonia tas in senast efter första frosten. Krukan (eller uppgrävda lökar) kan förvaras i mörk källare eller vind under vintern, bara det är frostfritt.

Ersätt en del sommarblommor med vackra höstväxter. Så länge kylan inte är alltför svår är cyklamen mycket fin utomhus. Ljung och revsuga håller sig vackra länge, och särskilt fina är bladväxter som alunrot, hebe, hasselört, bergenia och taklök.

Kryddväxterna klarar många gånger övervintring ute, men ställ dem så skyddat som möjligt och gärna under ett bord där de inte utsätts för regn och snö. Basilika, koriander och dill klarar inte vintern ute. Har du något kvar, skörda och frys in!

I en rejäl kruka eller mörk hink kan du gräva ner vitlök för skörd nästa sommar. Dela löken i klyftor och sätt dem med 8–10 cm mellanrum på ca 10 cm djup.

Tomma krukor ställs upp och ner så minskar risken för frostsprängning.

Skaffa lökar till hyacinter, tazetter och amaryllis om du vill dra upp egna julblommor inomhus.

Köp några nya fina krukväxter att pigga upp dig med i höstmörkret. Varför inte en storbladig monstera eller kalatea – två trendiga stämningsskapare.

Tips för oktober

Höstmagi med stjärnor

Visste du att julstjärnan också kan användas till höstdekorationer? I laxfärgat, gult, kanel, rosé, vitt eller aprikos förvandlas julstjärnor till vackra höstsblommor.

GuideAmaryllislök - så här gör du

Det är en speciell känsla att köpa en amaryllislök ett par månader innan jul och driva den själv. Följ hela förvandlingen från lök till utslagen blomma.

Höstens gröna trendväxter

Gröna växter är numera ett måste för den inredningsintresserade. Det är ingen tvekan att gröna växter är en trend som är här för att stanna.

GuideHöstkruka - Plantera så här

Att plantera sin höstkruka går fort och ger ett färgsprakande resultat. Några enkla tips hjälper dig lyckas med din höstkruka.

Ljung - toppenväxt för höstkrukan

Ljung trivs utmärkt i höstkrukan. De små blommorna torkar och fortsätter förgylla växten långt in på vintern.

GuideOdla vitlök

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta.