Guide

Gör fina pumpor med färg och form

Vill du ha några alternativ till de vanliga pumpalyktorna till Halloween? Måla vackra mönster, använd papper, glitter och blommor eller testa att marmorera med nagellack. Kanske kan det bli en hel konstutställning!

Måla på pumpor

Här finns det inga gränser! Du kan välja vilka pumpor du vill, se till att ha lite olika storlekar på penslar och en stadig hand. Det här kan vara en trevlig idé om man ska göra en vacker dukning och vill matcha dekorationerna med passande färger. De grundfärger vi har valt här är rester av vanlig väggfärg, kanske har du också några burkar stående? Du kan självklart också använda hobbyfärg från pysselbutiken. Grundfärgerna kan behöva målas i två lager för att täcka ordentligt om du väljer att måla på orangea pumpor. Glitterdetaljerna har vi gjort med spraylim och sedan pudrat över med glitter.

Var kreativ med färger och former, gå loss med glitter och blommor!

Hela familjen kan vara med och det kan bli en härlig pysselstund. Tänk på att låta pumporna torka på en yta där de inte fastnar i underlaget om du har målat på undersidan.

Barnsligt läskiga kompisar

Alla pumpafigurer måste inte vara läskiga monster. Att måla med tuschpennor, och använda papper och lim är ett enkelt sätt att göra roliga pumpor utan att behöva skära med knivar och ta hand om det lite kladdiga innanmätet. Numera finns det dessutom särskilda tuschpennor som fäster på pumpans yta, fråga i din pysselbutik. För pappersdetaljerna har vi valt lite kraftigare papper och öron och vingar är fäst med hjälp av häftklamrar.

Dekorativ färgexplosion med nagellack

Det effektfulla mönstret skapades med hjälp av nagellack och ljummet vatten. Vi målade först pumporna i en vit grundfärg, men det är inget måste. Häll upp ljummet vatten i en vid skål eller bunke och droppa sedan ner lite nagellack i vattnet. Nagellacket lägger sig då som ett ”nät” på ytan. Doppa ner pumpan och fånga upp nätet av färg och skapa denna härliga färgeffekt. Varje pumpa blir vackert marmorerad i ett unikt mönster. Ett tips är att ha handskar på sig för att slippa nagellack på huden.

Blomsterarrangemang i höstens toner

Använd pumporna för att skapa fina bordsdekorationer med ljus och snittblommor. För lite större arrangemang kan det vara bra att gröpa ur pumpan en del och sätta ner en bit oasis. Det hjälper till att hålla blommorna på plats och du kan vattna så att arrangemanget håller sig längre. Låt höstens färger inspirera och använd vackra röda och orangea snittblommor. Matcha med vackra gröna blad, eller varför inte plocka in vad trädgården har att erbjuda i form av vackra kvistar, rönnbär och nypon.

Låt pumpornas egna färg och form ta plats

Ibland gör naturen jobbet själv, och vi kan låta pumporna få vara blickfånget tillsammans med våra vackra höstväxter. Plocka ut dina favoritpumpor i butiken och gör fina stilleben. Ojämnt antal är lättast att arrangera snyggt.

När de vackra pumporna gjort sitt

Se till att plocka bort ståltråd, häftklamrar, piprensare och annat som du fäst på pumpan om du väljer att kompostera den. Helt målade pumpor ska inte slängas i komposten.

Mer pumpapyssel

InspirationBlomstrande pumpa - gör dekorationer med höstkänsla

Pumpor finns i en mängd olika färger och former numera och är ett tydligt tecken på att hösten är här. Varför inte dekorera din pumpa med blommor i höstens färger för en vacker höstdekoration som kan pryda sin plats till höstmiddagen.

GuideDuka med pumpor

En pumpa fylld med höstens blommor är vackert på festbordet. Prydnadspumpor blir fina dekorationer, gärna flera stycken tillsammans. Låt fantasin flöda och hämta inspiration till höstens kalas och dukningar.

GuideHalloweenpumpa - gör så här

Ingen halloweenfest är komplett utan en halloweenpumpa! Följ våra enkla tips så kan du enkelt göra en egen fin pumpalykta.

8 enkla och roliga pumpatips för barn

Hösten är här och vad passar bättre än lite pumpapyssel? Skaffa några dekorationspumpor och samla pysselsugna barn och vuxna till en målarverkstad. Att måla och dekorera pumpor är ett perfekt sätt att göra höstfint hemma.

Gör höstfint på trappan med krukor

Fint på trappan

Tänk dig en strålande höstdag då trädens löv börjar skifta i gult och solens strålar silas genom lövverken. Himlen är klarblå och luften kylig och frisk. Nu när hösten är kommen saktas tempot på växtligheten ner.

Prydnadskål - fin i höstkrukan

Prydnadskål är ett riktigt smycke för din höstkruka med sina blad som överlappar varandra och gör att den liknar en stor blomma.

Ljung - toppenväxt för höstkrukan

Ljung trivs utmärkt i höstkrukan. De små blommorna torkar och fortsätter förgylla växten långt in på vintern.