Guide

Gör fina pumpor med färg och form

Vill du ha några alternativ till de vanliga pumpalyktorna till Halloween? Måla vackra mönster, använd papper, glitter och blommor eller testa att marmorera med nagellack. Kanske kan det bli en hel konstutställning!

Måla på pumpor

Här finns det inga gränser! Du kan välja vilka pumpor du vill, se till att ha lite olika storlekar på penslar och en stadig hand. Det här kan vara en trevlig idé om man ska göra en vacker dukning och vill matcha dekorationerna med passande färger. De grundfärger vi har valt här är rester av vanlig väggfärg, kanske har du också några burkar stående? Du kan självklart också använda hobbyfärg från pysselbutiken. Grundfärgerna kan behöva målas i två lager för att täcka ordentligt om du väljer att måla på orangea pumpor. Glitterdetaljerna har vi gjort med spraylim och sedan pudrat över med glitter.

Var kreativ med färger och former, gå loss med glitter och blommor!

Hela familjen kan vara med och det kan bli en härlig pysselstund. Tänk på att låta pumporna torka på en yta där de inte fastnar i underlaget om du har målat på undersidan.

Barnsligt läskiga kompisar

Alla pumpafigurer måste inte vara läskiga monster. Att måla med tuschpennor, och använda papper och lim är ett enkelt sätt att göra roliga pumpor utan att behöva skära med knivar och ta hand om det lite kladdiga innanmätet. Numera finns det dessutom särskilda tuschpennor som fäster på pumpans yta, fråga i din pysselbutik. För pappersdetaljerna har vi valt lite kraftigare papper och öron och vingar är fäst med hjälp av häftklamrar.

Dekorativ färgexplosion med nagellack

Det effektfulla mönstret skapades med hjälp av nagellack och ljummet vatten. Vi målade först pumporna i en vit grundfärg, men det är inget måste. Häll upp ljummet vatten i en vid skål eller bunke och droppa sedan ner lite nagellack i vattnet. Nagellacket lägger sig då som ett ”nät” på ytan. Doppa ner pumpan och fånga upp nätet av färg och skapa denna härliga färgeffekt. Varje pumpa blir vackert marmorerad i ett unikt mönster. Ett tips är att ha handskar på sig för att slippa nagellack på huden.

Blomsterarrangemang i höstens toner

Använd pumporna för att skapa fina bordsdekorationer med ljus och snittblommor. För lite större arrangemang kan det vara bra att gröpa ur pumpan en del och sätta ner en bit oasis. Det hjälper till att hålla blommorna på plats och du kan vattna så att arrangemanget håller sig längre. Låt höstens färger inspirera och använd vackra röda och orangea snittblommor. Matcha med vackra gröna blad, eller varför inte plocka in vad trädgården har att erbjuda i form av vackra kvistar, rönnbär och nypon.

Låt pumpornas egna färg och form ta plats

Ibland gör naturen jobbet själv, och vi kan låta pumporna få vara blickfånget tillsammans med våra vackra höstväxter. Plocka ut dina favoritpumpor i butiken och gör fina stilleben. Ojämnt antal är lättast att arrangera snyggt.

När de vackra pumporna gjort sitt

Se till att plocka bort ståltråd, häftklamrar, piprensare och annat som du fäst på pumpan om du väljer att kompostera den. Helt målade pumpor ska inte slängas i komposten.