Porslinsblommor - få dem att trivas

Tunn och spröd som det finaste porslin och ser ut som ett litet smycke. Porslinsblomman blommar villigt och finns både med och utan doft.

Lättskötta krukväxter

Intresset för porslinsblommor är stort, allt fler av naturens mer än 200 arter odlas som krukväxter. Rena, enkla, sofistikerade, inga stora krav, otroligt lättskötta och de trivs i vårt svåra inneklimat. Den vanligaste sorten i våra butiker idag är Australisk porslinsblomma som blommar mer sällan än andra sorter, men som har ett vackert bladverk och växer snabbt. Porslinsblommor passar för oss som vill ha fina växter men som inte är lika bra på att komma ihåg att vattna. De skickar ut långa rankor som kan lindas kring en spaljé eller hänga fritt i en ampel.

Sköt om din porslinsblomma

De flesta porslinsblommor får långa rankor, som kan bindas in. Titta på rankan så ser du, att bladen sitter på ena sidan. Linda rankorna kring spaljé eller annan uppbindning så att bladen kommer utåt. Då kommer mycket ljus på bladen och växten trivs.

När blommorna vissnat faller de av, men låt den lilla sporren de suttit på sitta kvar. På den växer nya blommor ut. Sporren kan alltså med tiden bli rätt lång. Blommorna avsöndrar i regel rikligt med nektar, som kan droppa och bli klibbig, så välj en plats med tåligt underlag eller lägg något under krukan som skydd.

Plantera inte om porslinsblomman så ofta – den trivs med trång kruka. När det blir dags väljer du bara ett nummer större kruka – gärna lerkruka - och porös jord som till exempel Blomsterlandets Blomjord. De allra flesta trivs i rumstemperatur året om och inte ens vintertid svalare än ca 18°.

Visste du att...

  • Sedan Carl von Linné d y på 1780 talet namngav växten, har den flera gånger bytt namn.
  • De vanligaste porslinsblommorna hos oss är liten porslinsblomma, Hoya lanceolata ssp. bella och porslinsblomma, Hoya carnosa, som finns av många slag.
  • Variationerna mellan arterna är stora både när det gäller växtsätt, bladformer och blomfärger. Alla är mycket lättodlade.
  • Låt fantasien flöda – linda rankorna runt bågar och pyramider, lös upp dem och stoppa ner dem i glasvas eller genombruten metallcylinder. Eller låt den vila skönt i din vackraste, stora och grunda skål?
  • Att samla på porslinsblommor är populärt och det finns sällskap för samlare.