Bärbuskar - den enkla vägen till en godare trädgård

Hemlagad hallonsylt, krusbärskräm från egna buskar och stora goda blåbär att stoppa direkt i munnen. Bärbuskar är den enkla vägen till en godare trädgård.

Det är underbart att ha en egen köksträdgård där familjen kan odla grönsaker och kryddor till husbehov. Men för en småbarnsfamilj eller den som har långa dagar på jobbet kan det vara svårt att få tiden att räcka till.

För dig som tycker det viktigaste är upplevelsen, att det finns något att stoppa i munnen när du går en liten runda i trädgården, är bärbuskar en underbar genväg.

Bärbuskar kan vara blåbär, hallon, krusbär eller vinbär av olika slag. De flesta är både lättplacerade och lättskötta.

Satsa gärna på många olika, så blir skördesäsongen längre, stunderna av njutning fler och jobbet med att sylta och safta minimalt.

Blåbär

Vanliga blåbär, som växer i våra svenska skogar, är inte anpassade för trädgårdsodling, däremot finns det amerikanska blåbär som är både lättodlade och tacksamma. Bären är minst dubbelt så stora som de svenska blåbären och smakar ungefär likadant. Amerikanska blåbär mognar efter hand och kan därför skördas under lång tid. Kul för barnen, och gott på morgonfilen.

Buskarna blir ungefär lika stora som svarta vinbärsbuskar och ska planteras på en solig och vindskyddad plats. De föredrar ett lite lägre pH-värde på jorden, vilket du lätt åstadkommer genom att förbättra jorden med okalkad torv eller blåbärsjord i samband med planteringen. Plantera gärna tre, fyra buskar av olika namnsorter i närheten av varandra. När de korsbefruktas av humlor och bin blir bären nämligen fler och större. Varför inte sätta dem som en liten häck vid terrassen? Ett extra plus är att bladverket på hösten blir vackert rödfärgat.

Krusbär

Krusbär är en svensk klassiker som förtjänar att odlas mera. Bären är söta och goda och de sorter som finns i handeln idag i princip problemfria. Uppstammade krusbärsbuskar ger plats till annat undertill, kanske en matta med smultron? Glöm inte en rejäl stör som stöd då busken full med bär blir ganska tung.

Vinbär

Svarta, röda och vita vinbär är också trevliga buskar, som med fördel kan användas som friväxande häckar, små rumsavdelare, i den mindre trädgården. Skaffa gärna en av varje, så blir variationen i köket större.

Hallon

Hallon har ett annorlunda växtsätt än de andra bärbuskarna och har också ett något större behov av beskärning och vattning för att ge bra skörd. Hallon bör också ha ordentligt stöd för att växa bra. Bor du i de klimatmässigt mildare delarna av landet, (upp till zon 2), så testa gärna att odla hösthallon som mognar på sensommaren. De har extra stora, ofta helt maskfria och mycket goda bär.

Ingen lust eller tid att sylta och safta?

Det finns ingen lag som säger att man måste fylla skafferiet med mängder av hemlagad saft och sylt bara för att man odlar bärbuskar. Njut av de färska bären till frukost, i en fruktsallad eller strö dem på filen, låt barnen äta direkt från busken eller gör en enkel smulpaj till eftermiddagsfikat. Hinner ni inte äta upp? Offra överskottet till fåglarna, eller plocka och frys in. Eller bjud in grannar och vänner att plocka av dina odling, kanske kommer det en burk sylt tillbaka som tack?