Trädgårdskalender - november

Kanske en av de lugnare månaderna i trädgården, men passa på att drömma, planera om nästa säsong. Gör fina krukor med barrväxter och se till att våra fågelvänner har det bra.

Vintern är på väg

Nu är vintern obönhörligen på väg, kanske har snön redan börjat lägga sig på vissa platser. Det innebär att trädgårdsarbetet går in i en lugnare fas. Ställ undan sekatör och spade, och börja drömma om våren.

Övervintra dina växter

Om du har ett växthus, uterum eller en inglasad balkong är det möjligt att göra ett övervintringsrum åt dina medelhavsväxter där. Det finns ”tält” av isolerande bubbelplast där man kan ställa in sina växter, eller så bygger du själv ett litet ”rum” med hjälp av bubbelplast som finns att köpa som metervara. Fördelen med bubbelplasten är att den isolerar något samt släpper igenom ljus. Det behöver ändå kompletteras med en värmefläkt när temperaturen går under noll grader. Om en sådan fläkt kopplas till en frostvakt slår fläkten automatiskt på och av och håller därmed temperaturen på rätt nivå. I denna miljö trivs till exempel olivträd, myrten, citrusväxter, nerium, timjan, och rosmarin. Kom ihåg att lufta ibland så att det inte bildas kondens och växterna möglar.

Här hittar du fler tips kring hur du övervintrar sommarens uteväxter. Pelargonerna har kanske redan åkt in i förrådet, men här finns några tips för dem också. 

Löv är guld värt

När de sista höstlöven fallit är det dags att räfsa bort dem från gräsmattan där de kan kväva gräset. Lägg dem istället under bärbuskar, prydnadsbuskar eller direkt i rabatten där de kommer att brytas ner och göra jorden mer porös och levande, vilket gynnar växterna. Lägg några kvistar eller granris ovanpå så att löven inte blåser bort.

Ooops, glömde lökarna!

Föll du för vårlökarna tidigare i höstas, men har inte haft tid att gräva ner dem? Nu är det lite i senaste laget om du inte bor allra längst i söder. Plantera dem istället i en stor korg, till exempel en flätad pilekorg som du fodrar med plast (stick hål i botten). Bottna med lecakulor, fyll på jord, och lägg där efter i lökarna tätt, men utan att de rör vid varandra. Sen fyller du på med 10 cm jord till och kan, om du vill, lägga ett lager med smålökar ovanpå innan du toppar med 5 cm jord ytterligare. Vattna och ställ på sval plats. Det måste bli tillräckligt kallt för att lökarna ska gå i vintervila, men jorden ska helst inte genomfrysa mer än korta perioder. Läs mer om att plantera blomsterlök i kruka. 

Höstfint vid entrén

Se över dina höstkrukor och rensa bort krysantemum, cyklamen och annat som skadats av frost eller fuktig väderlek. Ersätt med någon vackert nyinköpt växt, kanske ett mindre barrträd, murgröna eller vackra buntar av vintergrönt såsom gran, tuja eller buxbom. Även hyacinter gör sig väldigt fint i senhöstens krukor, så länge det inte blir mer än någon enstaka minusgrad. En lykta på trappan känns härligt välkomnande!

Fint på graven

I denna period infaller Alla Helgons Dag och till dess vill man förstås göra lite fint för sina nära och kära på kyrkogården. Seden att lägga ut en krans på graven är symbolisk – cirkeln symboliserar ju evigheten. Komplettera med gravljus och gravlyktor. Växter som blommande ljung, vintergrönt och silverek håller sig fin länge.

Samla minnen

Gå igenom din trädgårdssommar och skriv ner dina minnen medan de ännu är färska. Komplettera gärna anteckningarna med bilder på fina växter, båda sådana som du själv odlat och sådana du fotograferat hos andra. Denna dagbok är ett bra underlag när du ska planera nya stordåd i din egen trädgård. Tag sedan fram din favorit ur trädgårdsbiblioteket, luta dig tillbaka i fåtöljen och dröm dig fram till våren!

Krukväxternas tuffa tid

Dagarna är korta nu och ljuset svagt. Det gör att krukväxterna har det tufft. Se till dem ofta, plocka bort visset och bekämpa ohyra, och se till att de står ljust. Kanske är det dags att komplettera med någon sorts växtbelysning? Vattna inte för mycket, även om det är 20 grader inomhus så är de flesta växter i vila nu. Om krukväxterna ser hängiga ut kan du komplettera med något nytt och färgstarkt så känns det genast bättre. Så här på hösten finns det gott om härliga växter i glada nyanser som ger färg till hemmet, till exempel höstglöd. Orkidéerna har också sin höjdpunkt nu!

Mata småfåglarna

Fortsätt mata småfåglarna, eller sätt igång om du ännu inte börjat. Fåglarna är dina bästa vänner i kampen mot sommarens bladlöss, men de behöver hjälp för att klara sig igenom vintern. Här hittar du både fågelmat och matare.

Mer tips för november