Trädgårdskalender - oktober

Förbered trädgården och dina planteringar för vintervilan och sätt vårlökar för att få tidig blomsterglädje nästa år. Njut av de sprakande höstfärgerna både på träd och i krukan.

Se upp för frosten

Efter en skön och varm september kan det upplevas som att den första rejäla frostnatten kommer plötsligt, även om det länge varit nere och nosat kring nollstrecket. Se till att plocka in alla frostkänsliga växter i kruka som du vill spara till nästa år. Hit hör förstås alla medelhavsväxter såsom olivträd, citrus och rosmarin, men också pelargoner.

Helst vill de här växterna övervintra svalt, men absolut frostfritt, och ljust. Placerar du dem i en källare eller ett garage behöver de i regel tillskottsbelysning för att överleva. Ju varmare övervintringsplats - desto mer ljus och vatten behöver växterna under vintervilan. Behöver du kanske mer växtbelysning?

Här kan du läsa mer om att övervintra medelhavsväxter och pelargoner.

Grönsakslandet i vila

Skörda eventuellt kvarstående grönsaker. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i kökslandet då de tål en del frost. Skörda efter hand och dra helst upp purjolökarna innan tjälen kommer, annars får du skära loss dem med en kniv. Tomma grönsaksbäddar kan du täcka med torra löv eller halvförmultnad kompost, då tar maskarna hand om det så fort värmen återvänder.

Plocka upp fallfrukten

Det är dags att plocka upp fallfrukten. Svampsjukdomar som skorv och fruktmögel trivs i den kvarliggande frukten.

Växthus

Töm växthuset på gamla växtrester och städa ordentligt i vinklar och vrår. En diskborste underlättar att komma åt vid profilerna där ohyra och sjukdomsalstrande svampar annars kan övervintra.

Krukor

Många urnor är känsliga för frost och bör därför tömmas inför vintern. Placera dem upp och ner så minskar risken ytterligare för att de ska spricka och få frostskador. Allra helst förvarar du dem i ett förråd eller motsvarande, annars intill husväggen där det är så torrt som möjligt. Den ordentlige diskar krukorna nu för att minska jobbet till våren.

Vinterbona rabatten

Rabatterna behöver varken städas eller grävas inför vintern. Det bästa är att låta perennerna vissna ner i lugn och ro och låta fröställningarna stå kvar som dekorativa element i trädgården. Det är dock okej att rensa en sista omgång ogräs och plocka undan fula blad och stjälkar som lagt sig ner. Det gamla riset på perennerna skyddar växten under vintern och fångar upp snö som ger ett varmt vintertäcke. Det vissna riset skuggar också mot den första skarpa vårsolen som annars kan locka perennerna att börja växa för tidigt.

Tulpaner i jorden bums!

Vårlökarna ska helst planteras redan i slutet på augusti i norra delen av landet och i september i övriga landet, men om du har lökar liggande så är det ändå bättre att plantera dem nu än inte alls. Tulpaner är riktigt tåliga och har inte lika bråttom i jorden som till exempel snödroppar och narcisser.

Lökar planteras tre gånger så djupt som löken är stor och med 10-15 cm avstånd, ju mindre lök desto tätare kan de sättas. Fyll på planteringshålet med jord och vattna. När temperaturen mer ihållande lägger sig kring nollan kan du täcka marken med täckbark eller granris för att försena tjälen, vilket ger lökarna ytterligare någon vecka på sig att rota sig.

Höstfint på trappan

Gör höstfint på trappan eller vid entrén genom att plantera några krukor med fina höstblommor. Det finns många växter som både är vackra och tål lite frost. Prydnadskål, ljung och alunrot hör till de tåligare, men även olika typer av buskveronika, vinterbär Skimmia, och murgröna är vackra i krukor. Det är ett trevligt och enkelt sätt att hälsa välkommen och inte minst, känna sig välkommen hem!

Använd helst frosttåliga krukor till dina höstplanteringar så behöver du inte oroa dig för frostskador. Korgar av olika slag, trälådor och Lindesbergskrukan, som görs i ett frigolitlikande material, är särskilt användbara. Komplettera gärna ditt arrangemang med några vackra prydnadspumpor i slutet av månaden då halloween infaller.

Räfsa löv

Lite höstlöv på gräsmattan är ingen fara, men stora mängder löv kan lägga sig som kompakta ”kakor” och kväva gräset. Räfsa ihop löven och lägg dem på komposten, eller räfsa in dem under buskage eller i rabatten. Där tas de snart om hand av maskar och bryts ner till fin mull. Det är slöseri att köra löv till tippen!

Försvåra för sniglarna

Den spanska skogssnigeln övervintrar genom att borra sig ner i jorden eller gömma sig under brädor och krukor. Genom att städa bort lämpliga övervintringsmöjligheter minskar du antalet sniglar till nästa år. Ta bort högar av gammal bråte och töm jorden ur alla krukor. Lyft in jordsäckar, redskap och annat i trädgårdsskjulet. Låt heller inga öppna komposthögar ligga orörda. Genom att gräva om dem eller räfsa ut jorden, minskar risken att de blir ett vinterbo åt sniglarna.

Till sist bör du gräva ytor med bar jord, till exempel kökslandet, så att eventuella sniglar och ägg som göms nere i jorden kommer upp till ytan och fryser ihjäl under vintern.

Kupa rosorna

Ta hand om dina rosor inför vintern. Rosornas rötter är känsliga för kyla, och genom att kupa upp jord över rosbusken skyddar du rotsystemet och minskar risken för att rosen ska frysa bort under vintern. Särskilt viktigt är det att kupa tehybrider och andra rabattrosor. Buskrosor brukar vara tåliga, men moderna sorter, såsom engelska buskrosor kan med fördel kupas. Även klätterrosor kan kupas. Använd planteringsjord, kogödsel på säck eller barkmull för att kupa rosorna. Kratta upp cirka 10-20 cm jord kring plantan. Toppa gärna med torra löv och kanske lite granris som håller dem på plats.

Vinterförvara dahliaknölar

Dahlior är extremt känsliga för frost och vissnar ner efter första frostknäppen. Då är det också dags att gräva upp knölarna, som inte övervintrar i vårt klimat men som inte är riktigt lika känsliga som blommor, blad och stjälkar.

Lyft upp knölarna med en grep, klipp bort allt ovanjordiskt, men lämna gärna 10-15 cm på stjälken och lägg knölarna att torka några dagar. Därefter kan jorden skakas av och knölarna läggas i lådor med torvmull eller sågspån. Förvara dem svalt (kring 5 grader), mörkt och gärna lite fuktigt så att de inte torkar ut (men inte så fuktigt att de ruttnar). Till våren tar du fram dem och planterar ut dem i rabatten på nytt. Har du dahliaknölar i krukor kan du lyfta in hela krukan till källare eller garage. Gladiolus, montbretia och doftlilja vinterförvaras på samma sätt som dahlior. Här finns en guide för hur du vinterförarar dahlia.

Förbered för våren

Röj undan skräpiga blommor och krukor på balkong och terrass. Det är så mycket roligare att börja till våren om det är städat och klart. Passa också på att diska krukor, rengöra och slipa verktyg. Kom också ihåg att ta in trädgårdsmöblerna – det är ett säkert sätt att förlänga deras livslängd.

Krukväxterna inomhus behöver omsorg

Titta till dina krukväxter. Bekämpa eventuell ohyra och plocka bort vissna och fula blad. Nu kan du upphöra med gödning och även dra ner en aning på vattningen. Växter som ser riktigt trötta och hängiga ut kanske ska bytas ut mot något nytt och fräscht? Många krukväxter blommar bara en gång i hemmiljö och är därför inget att spara. När elementen slår på blir inomhusluften lätt torr och då mår växter med stora gröna blad bra av en dusch.

Planteringsdags i trädgården!

När man tror växtsäsongen är över, är det förstås inte alls så. Du som vill plantera en ny häck eller rosor, har den bästa månaden för detta just nu, i oktober – bortsett från de kallaste delarna av landet. Det är nämligen nu som sortimentet av barrotade häck- och rosplantor är som störst. Nu är växterna i vila, vilket gör att de kan säljas buntvis utan kruka och jord, något som gör dem lätta att transportera, hantera och därmed mycket prisvärda. Hör efter om du kan beställa plantor i förväg – något som kan vara viktigt om du planerar att sätta en lång häck.

Förvara inte barrotade plantor hemma längre än absolut nödvändigt – max några dagar - och då alltid fuktigt och skuggigt. Här finns en guide för hur du planterar barrotade rosor och barrotad häck. Sätt dem i en hink med lervatten några timmar innan plantering så blir de spänstiga och fina. Dessa växter kommer att få den allra bästa starten till våren och glädja dig med bra tillväxt och, i rosorna fall, även blommor. Även pioner kan planeras nu om du bor i södra halvan av landet.

Mata småfåglarna

När flyttfåglarna gett sig av är det dags att börja mata småfåglarna med nötter, frön och talgbollar. Skaffa gärna en modern fågelmatare som både är vacker och hygienisk, genom att fåglarna inte kan förorena i maten.

Förbered julen

Det kan låta tidigt, men om du vill driva hyacinter och amaryllis själv, är det dags att köpa lökar och sätta dem till drivning nu. Allra längst tid tar hyacinterna, medan de mest ovanliga amaryllislökarna brukar sälja slut först. Samla kottar, nypon, mossa och vackra grenar till din julgrupp och adventskrans.

Sista frukten

Skörda de sista äpplena och lägg dem till vinterförvaring. Vira in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem därefter i en trädlåda, eller stor kylväska (som kan stå på balkong eller terrass ett tag ännu). Äpplen trivs bäst när det är frostfritt men svalt, runt 5 plusgrader, mörkt och lite fuktigt. Titta till frukten då och då och plocka bort kantstötta eller dåliga frukter. De brukar uppskattas av fåglarna.

Klipp gräset en sista gång

Klipp den inte för kort. Lagom höjd är ca 5 cm. Hösten är också en bra tid för att så ny gräsmatta.

Få helgdagar

Under oktober infaller inga särskilda helgdagar, men många barn, och vuxna med barnasinnet kvar, uppskattar att fira Halloween som infaller sista lördagen i oktober. Då får man klä ut sig till vad man vill, inte nödvändigtvis något läskigt, och leka ”bus eller godis”, vilket innebär att man knackar på hos grannen visar sin fina utstyrsel. Som belöning får man en karamell, eller något annat gott. Enligt amerikansk tradition gröper man också ur pumpor och skapar kreativa ljuslyktor som ställs på trappan eller vid entrén. Håll också utkik efter de sista äppelutställningarna och skördefesterna runt om i landet.

Härliga höstdagar i oktober