Cyklamen, inne och utomhus

I augusti dyker de upp i butikerna i mängder av vackra kulörer med sina charmiga nickande blommor. Cyklamen, Cyclamen persicum, är en riktig favorit att njuta av när kvällarna blir mörkare och dagarna svalare.

Cyklamen har ett vackert bladverk, med grå mönstring på de gröna bladen. Det finns blommor i många olika nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade. Det finns storblommiga och småblommiga, så kallade minicyklamen.

Säsongen för cyklamen sträcker sig från augusti och fram till jul. I en tid när dagarna blir kortare är det härligt att använda en växt som bjuder på ett sådant överflöd av färg som cyklamen gör. Cyklamen har rykte om sig att vara svårskött, men om man bara undviker att vattna den för mycket brukar den klara sig bra.

Håll utkik efter unika sorter av cyklamen, som här med fransiga blomblad.

Här är tipsen som gör att du lyckas med cyklamen

 

Vattna underifrån

Häll en skvätt på fatet eller i ytterkrukan så att plantan hålls lätt fuktig. Om du har din cyklamen utomhus kan du vattna på jorden i krukans kant. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så vattna gärna med regnvatten. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

Placera din cyklamen ljust, men inte i direkt solljus

Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus. Normal rumstemperatur fungerar också, men då blommar den inte lika länge.

Ta bort vissna blommor och blad ända nere från knölen

Vissna stjälkar snurras ett par varv och dras upp med ett ryck.

Plantera gärna om din cyklamen

En lerkruka passar perfekt, det minskar risken för övervattning eftersom jorden torkar snabbare i lerkrukor än i plastkrukor. Cyklamen är en mångsidig växt. Eftersom den fungerar utmärkt både inomhus och utomhus finns det många sätt att använda den på.

Använd din cyklamen på flera sätt

  • Klipp av några cyklamenblommor och sätt i en vas. En liten grupp med låga vaser är fint.
  • Placera en cyklamen i favoritkrukan mitt på köksbordet istället för en blombukett. Du kan också sätta hela plantan i en glasvas med midja, till exempel i en hyacint- eller amaryllisvas.
  • Sätt cyklamen i en kruka utomhus, i uterummet eller på balkongen. Cyklamen är fina att samplantera med silverbladiga växter, murgröna, ljung, prydnadskål eller andra växter i säsong. Zink, betong, trä – välj din egen favoritkruka!
  • För doftens skull - små minicyklamen doftar ljuvligt.
  • Klassisk växt för gravsmyckning.
  • Det är effektfullt att använda vita eller svarta stenar runt blomman för att ytterligare framhäva cyklamens form och färg.

Text: Blomsterfrämjandet

Läs mer om höstväxter

InspirationPlantera olika sorters ljung – inspiration till höstkrukan

Varje årstid har sina höjdpunkter och en av höstens vackraste är ljungen. Numera är färgerna många och det finns en för varje smak och stil. Fyll på med inspiration till årets höstkruka!

InspirationSkapa höstmys inne med enkla knep

När dagarna blir kortare och hösten närmar sig är det dags att göra sig redo för höstmys. En som är proffs på att skapa en härlig känsla genom att dekorera är Malin Björkholm, florist, fotograf och digital kreatör. Hon är kanske mest känd för att hålla till i Garaget men hennes idéer höjer stilen till finrumsnivå.

Höstinspiration för trappan

Efter en lång och varm sommar kan det vara skönt att rensa bort det vissna och torra, och återigen få lite härlig fräsch blomsterprakt på trappan eller uteplatsen.

Bollkrysantemum - en höstfavorit

En enda bollkrysantemum i en snygg kruka är allt som behövs för att piffa upp utanför ytterdörren eller på balkongen. Du får en fin blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lätt nattfrost.

InspirationDekorera med rosa ljung – 5 tips

Förr i tiden fanns det en gammal folktro att man inte skulle plocka in blommande ljung. Förhoppningsvis är vi inte lika vidskepliga nuförtiden, för ljungen är så vacker att dekorera med – både inne och ute.

Prydnadskål - fin i höstkrukan

Prydnadskål är ett riktigt smycke för din höstkruka med sina blad som överlappar varandra och gör att den liknar en stor blomma.