Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Recept

Chili – vad gör du med skörden


På Blomsterlandets huvudkontor arbetar Linda som är en riktig chilientusiast, faktiskt en riktig chilinörd med specialkunskaper om både sorter, odling och recept. Vi har pratat lite med Linda för att få tips på vad man gör med sin kryddstarka skörd och det står snabbt klart att för Linda är chili verkligen ett brinnande intresse.

Varje sommar står plantorna tätt på Lindas altan. Hon påbörjar sin förodling av chili tidigt på året, redan i januari, för att plantorna skall hinna bära rikligt med frukt innan hösten kommer. För att verkligen vara säker på en riklig utdelning brukar Linda också komplettera med ett antal fördrivna chiliplantor från blomsteraffären.

 

För Linda är det aldrig några problem att veta vad hon skall göra med all sin skörd, är det inte chilisås så torkas frukterna eller används till ett kryddstarkt örtsalt. Här delar Linda med sig av några av sina favorit recept med chili.

 

Bild till vänster: visar chilisorten chipotle vilket är en rökt chili av sorten Jalapeño. Bild till höger: Linda håller i en chili av sorten ’Trinidad Moruga Scorpion’ också kallad ’TMS’.

 

Lindas inlagda chili , passar perfekt till tacos

200 gr valfri chili ( jag föredrar jalapeño i olika mognadsstadier. Blir dessutom väldigt dekorativt.)

1,5 dl äppelcidervinäger

1,5 dl vatten

1,5 msk socker

1,5 tsk salt

 

Gör så här:

Blanda ihop allt utom chilin

Koka upp lagen

Skiva chilifrukterna i skivor (ca 3 mm)

Lägg i chilin

Låt småputtra under lock i max 5 minuter, jag vill ha lite crunch kvar

Häll därefter upp på väl rengjorda burkar med lock. Välj gärna lite mindre burkar, så riskerar det inte att bli dåligt om man inte använder det så ofta

 

Chili cheese – Linda style

150 gr Manchego (spansk fårost) eller annan lagrad ost.

5-10 st inlagda chiliskivor, beroende på hur starkt du vill ha det

vetemjöl

1 ägg

Ströbröd

Neutral olja, för fritering

 

Gör så här:

Skär bort kanterna på osten och riv på grövsta sidan på ett rivjärn

Hacka ner chilin i små bitar

Blanda runt tills chilin är fördelad

Rulla bollar ca 3-5 cm diameter

Vänd i vetemjöl

Doppa i uppvispat ägg

Vänd i ströbröd

Fritera i 180 grader tills de blivit gyllenbruna

Låt rinna av på hushållspapper

Njut medan de är varma

 

Lindas ABT’s

10  stora chilis , gärna en knubbigare sort, ex Jalapeño eller ’Hungarian hot wax’

200 g färskost, naturell eller med vitlök och örter

Riven lagrad ost, jag gillar Västerbottenost

1 paket bacon

 

Gör så här:

Halvera chilin på längden och tag bort kärnor och mellanväggarna, behåll stjälken

Fyll med färskost

Lägg på lite riven ost

Vira in i en skiva bacon

Tillagas på indirekt värme på grillen, ca 150 grader, tills baconet fått fin färg

Vänd ett par gånger

Fungerar även att tillaga i ugn på 150 grader. Lägg dem då i en ugnsfast form

 

Klassiska padrones

Färska padrones, en mild chilisort

Olja

 

Gör så här:

Skölj av padrones

Rosta dem på hög värme i lite olja i stekpanna eller på grillen till det bildas blåsor i skalet och de får lite färg

Lägg upp på ett fat och servera med lite flingsalt