Balkong- och terrasskalender – juli

Högsommaren är njutningstid. Nu handlar balkonglivet främst om att skörda och glädjas åt alla fina grönsaker och blommor. Men glöm inte att vattna!

Juli har en tendens att vara antingen varm och torr eller väldigt blöt. Är det torrt kanske du måste vattna dina krukor varje dag. Regnar det mycket är det lika viktigt att se över dräneringen och tömma fat från överflödigt vatten.

Allt som växer i kruka behöver extra näring. Det enklaste är att hälla en svag dos flytande näring i vattenkannan vid varje vattning så att växterna får ”mat” med jämna mellanrum.

Dags att skörda potatis som odlats i hink (eller pallkrage). Känn efter med fingrarna så att knölarna är lagom stora innan du vänder upp och ner på hinken.

Plocka bort vissna blommor på sommarblommorna så sätter plantorna nya knoppar. Får växterna gå i frö finns risken att plantan tror den gjort sitt, blir ful och börjar vissna.

Skörda grönsaker i tid. Rädisor, bönor och squash är som allra godast när de är små, smala och mjälla. När det gäller squash bildas snabbt nya frukter!

Åker du bort mer än par dagar, be grannen titta till dina växter, eller ställ dem i skuggan så klarar de sig längre. En vattenfylld petflaska upp och ner i krukan (som genomvattnas) hjälper också till att hålla jorden fuktig längre. Testa en smidig lösning som gör pet-flaskorna till långtidsbevattning.

Har du mer plats på balkongen, komplettera med nya plantor i gott skick. Ett par blommande växter på balkongbordet gör mycket för helhetsintrycket.

När jordgubbar och andra bär mognar kan det behövas en fågelskrämma som håller fåglarna borta. Eller skydda plantorna med bärnät så att de inte blir uppätna.

Inglasade balkonger kan bli alltför heta i sommarvärmen, håll gärna ett fönster öppet dygnet runt när det är som varmast och lufta alltid mitt på dagen. Många plantor slutar växa och blomma om det blir för hett, till exempel tomater.

Fler tips för juli

Experten tipsarOdla rosor i kruka

Det går faktiskt alldeles utmärkt att njuta av trädgårdsrosor även om du har begränsat med plats. Eller så kanske du bara vill njuta av rosornas skönhet lite närmare?

Odla i pallkrageDel 9: Härliga skördetider

Nu kommer belöningen efter sommarens sådd och skötsel av pallkragarna – skörden. Lär dig ta hand om grönsakerna på bästa sätt för att få ännu större glädje av grönsakerna.

Jordgubbar – odla själv

Jordgubbar. Det finns inget som smakar sommar på samma vis. De är fyllda av en längtan och i dess doft finns barndomens alla sommarminnen samlade som ett pärlband. Jordgubbar är lycka – och i det ska vi frossa.

Kom ihåg att gödsla dina sommarkrukor

Nu på sommaren växer det som mest och då krävs det också att du ger dina växter det lilla extra i form av bra växtnäring för att de ska kunna fortsätta att prunka.

Semestertips för dina krukväxter

Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Vi har tips för dig och din vattningshjälp.

10 tips för torra somrar och vattenbrist i trädgården

Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.