Balkong- och terrasskalender - maj

Kanske årets härligaste och mest hektiska månad. Nu finns det massor att njuta av och lika mycket att pyssla med. Underbart!

Köp en liten säck sättpotatis och odla i mörk hink (eller pallkrage). Du kan grodda dem i fönstret om du vill, men det är inget måste. Sätt 2–3 potatisar per hink och täck med 10–15 cm jord. Fyll på med mer jord efter hand som blasten växer. I en pallkrage sätts 10–12 potatisar, ca 10 cm djupt.

Om du förodlat grönsaker och blommor är det förmodligen trångt i bostaden nu. Se till så att alla plantor får ljus – finns det inte plats i fönstret så sätt dem under ett lysrör på dagarna tills det går att flytta ut plantorna (när frostrisken är förbi).

Skaffa plantor av tomat, chili, gurka, squash, paprika och annat som du inte odlat själv från frö. Tänk på att även köpta plantor kan behöva avhärdas (se nedan).

I slutet av månaden är det dags att avhärda förodlade plantor (egna eller köpta). Sätt ut dem korta stunder i början och lite längre för varje dags tills de kan stå kvar dygnet om. Skydda mot sol, vind, regn och kyla med ett eller två lager fiberduk i början.

Dahlior och andra sommarknölar som förodlats ska också avhärdas innan de får stå ute dygnet om. De är mycket känsliga för kyla – tänk på att vinden kan ge kyleffekt på balkongen även om temperaturen når över plusstrecket.

Håll utkik efter ohyra och bekämpa den så tidigt som möjligt. Ju tidigare du ingriper, desto lättare är det att bli av med den. Använd så skonsamma metoder som möjligt, till exempel såpvatten eller ett preparat med naturligt pyretrum.

Om vädret tillåter kan du så bönor i stora krukor på balkongen nu. Det bör vara ”barfotaväder”, allra minst 15 grader i jorden. Lägg hönsnät, duk eller nät över för att skydda mot fåglar.

Köp småplantor av sommarblommor nu när utbudet är som allra störst. Välj några gamla favoriter och prova något nytt.

Placera en skön stol i guldläge på balkongen så att du kan sitta där och njuta bland dina växter. Har du ingen balkong kan du med fördel ha en hopfällbar stol nära till hands som du tar med ner på gården för att där kunna njuta av solen.

Fler tips för maj