Balkong- och terrasskalender - maj

Kanske årets härligaste och mest hektiska månad. Nu finns det massor att njuta av och lika mycket att pyssla med. Underbart!

Köp en liten säck sättpotatis och odla i mörk hink (eller pallkrage). Du kan grodda dem i fönstret om du vill, men det är inget måste. Sätt 2–3 potatisar per hink och täck med 10–15 cm jord. Fyll på med mer jord efter hand som blasten växer. I en pallkrage sätts 10–12 potatisar, ca 10 cm djupt.

Odla potatis på balkongen

Produktbild på Sättpotatis Baby Lou

Sättpotatis Baby Lou

Produktbild på Sättpotatis Lea

Sättpotatis Lea

Produktbild på Sättpotatis Magda
2 för 119:-

Sättpotatis Magda

Produktbild på Kruka Botanica
3 för 99:-

Kruka Botanica

Om du förodlat grönsaker och blommor är det förmodligen trångt i bostaden nu. Se till så att alla plantor får ljus – finns det inte plats i fönstret så sätt dem under ett lysrör på dagarna tills det går att flytta ut plantorna (när frostrisken är förbi).

Skaffa plantor av tomat, chili, gurka, squash, paprika och annat som du inte odlat själv från frö. Tänk på att även köpta plantor kan behöva avhärdas (se nedan).

Odla egna tomater från färdiga plantor

Produktbild på Körsbärstomat 'Tiny Tim'

Körsbärstomat 'Tiny Tim'

Produktbild på Tomat 'Peardrops'
3 för 129:-

Tomat 'Peardrops'

Produktbild på Tomat 'Sweet Sturdy Jimmy'
3 för 129:-

Tomat 'Sweet Sturdy Jimmy'

Produktbild på Tomat 'Alicante'
3 för 129:-

Tomat 'Alicante'

I slutet av månaden är det dags att avhärda förodlade plantor (egna eller köpta). Sätt ut dem korta stunder i början och lite längre för varje dags tills de kan stå kvar dygnet om. Skydda mot sol, vind, regn och kyla med ett eller två lager fiberduk i början.

Dahlior och andra sommarknölar som förodlats ska också avhärdas innan de får stå ute dygnet om. De är mycket känsliga för kyla – tänk på att vinden kan ge kyleffekt på balkongen även om temperaturen når över plusstrecket.

Håll utkik efter ohyra och bekämpa den så tidigt som möjligt. Ju tidigare du ingriper, desto lättare är det att bli av med den. Använd så skonsamma metoder som möjligt, till exempel såpvatten eller ett preparat med naturligt pyretrum.

Skydda dina växter

Produktbild på Fiberduk  Blomsterlandet
2 för 120:-

Fiberduk Blomsterlandet

Från 79,90

Produktbild på Fiberduk för drivhus DRIVA

Fiberduk för drivhus DRIVA

Produktbild på Kålnät

Kålnät

Produktbild på Nematoder Nemablom

Nematoder Nemablom

Om vädret tillåter kan du så bönor i stora krukor på balkongen nu. Det bör vara ”barfotaväder”, allra minst 15 grader i jorden. Lägg hönsnät, duk eller nät över för att skydda mot fåglar.

Köp småplantor av sommarblommor nu när utbudet är som allra störst. Välj några gamla favoriter och prova något nytt.

Placera en skön stol i guldläge på balkongen så att du kan sitta där och njuta bland dina växter. Har du ingen balkong kan du med fördel ha en hopfällbar stol nära till hands som du tar med ner på gården för att där kunna njuta av solen.

Så direkt ute i pallkrage eller krukor

Produktbild på Pak Choi 'Lilychoi' F1
Nyhet!

Pak Choi 'Lilychoi' F1

Produktbild på Sallat, Mix

Sallat, Mix

Produktbild på Bondböna 'Express'

Bondböna 'Express'

Produktbild på Rädisa 'French Breakfast'

Rädisa 'French Breakfast'

Mer tips för maj

Planera och plantera på din balkong

Drömmer du om en grön oas för att stänga ute stadens brus? Att plantera växter på balkong eller uteplats är ett härligt sätt att få utlopp för sina odlingsdrömmar. Men en begränsad yta kan medföra en del utmaningar, här är tipsen som hjälper dig att lyckas.

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.

Experten tipsarOdling i liten form

Många är vi som nu längtar efter att skörda solmogna tomater, krispiga rädisor och läckra örter – men som inte har så mycket plats att odla på. Lugn! Det finns massor av gott som går fint att odla i pallkragar och krukor.

GuideOdla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

Årets pelargon 2022: Calliope L 'Soft Coral'

Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom. Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig.

Älskade Mårbackapelargon

I över ett sekel har den spridit glädje och fägnad i svenska hem. Men det är en växt med personlighet som kräver lite skötsel och kärlek för att komma till sin rätt.