Gödsla gräsmatta – vanliga frågor

En frisk gräsmatta är både vackrare att titta på och mer motståndskraftig mot sjukdomar och slitage. Det är därför viktigt att du gödslar din gräsmatta under hela säsongen.

Mycket av problemen som t.ex. ogräs och mossa uppkommer för att den grundläggande skötseln inte utförs. Gräset är mycket bra på att hålla undan ogräs och mossa men bara om gräsmattan sköts med gödsling, vattning och klippning under hela säsongen.

Min gräsmatta växer dåligt och är full med mossa. Vad kan jag göra?

Gödslas inte gräsmattan kan det leda till näringsbrist, gräset får då sämre konkurrenskraft, något som mossan inte är sen att utnyttja. Mossan kan med fördel bekämpas med t.ex. gräsmattegödsel innehållande järn, vill du ha förslag kan du fråga hos ditt Blomsterland. Gräset får då gödsel samtidigt som mossan bekämpas. Gräset bör även klippas regelbundet, max en tredjedel av gräset totala höjd tas bort vid varje klippning. Annars skadas tillväxtzonen i grässtrået och ogräset/mossan tar plats innan gräset hunnit reparera skadan. Det kan under våren när gräset växer som kraftigast betyda klippning varannan dag eller var tredje dag. En välgödslad och välmående gräsmatta innehåller sällan mycket mossa.

När ska jag gödsla min nysådda gräsmatta för första gången?

När det nysådda gräset har grott och vuxit upp till en höjd av 5-6 cm är det lagom att gödsla för första gången. Glöm inte att vattna i samband med gödslingen. Detta är extra viktigt på nysådda ytor eftersom de små späda plantornas rötter är känsligare, och bränns lättare än de på en etablerad gräsmatta. Gödsla med Blomsterlandets gräsmattegödsel.

Hur många gånger per säsong ska jag gödsla? När kan jag börja?

Tre till fyra gånger per säsong bör du gödsla, beroende på vilket gödsel som används och vart i landet du bor. Samma sorts gräsmattegödsel användas under hela säsongen, men den sista gödslingen i september månad görs med höstgödsel (utan, eller med nästan inget kväve) så att gräsmattan invintrar i tid. Förr i tiden avslutade man gödslingen mycket tidigare på säsongen men försök har visat att gräset mår bäst av en jämn tillgång på gödsel under hela säsongen. Följ alltid doseringen på påsen.

Fler tips för gräsmattan

Gödslingsprogram för din gräsmatta

Om du gödslar din gamla gräsmatta blir den tätare och grönare och konkurrerar bättre med mossa och ogräs. Här har vi tagit fram ett gödselprogram som passar en gräsmatta från år två och framåt.

GuideTa hand om torr och gul gräsmatta

Solsken och torka på sommaren kan innebära bevattningsförbud på många håll. Om regnet också samtidigt lyser med sin frånvaro ser gräsmattan allt annat än grön ut. Men det går att få den att återhämta sig.

Så gräsmatta på våren

Att så gräsmatta gör man bäst under våren eller under tidig höst. Om du anlägger ny gräsmatta under våren är det viktigt att du passar noga med vattningen så att de groende gräsfröna inte torkar bort.