Odlingskalender: april och maj

Vi har gjort en guide och sammanfattar vad du kan så i varje månad året runt. Här är andra delen – våren.

Att förodla frön innan odlingssäsongen börjat ute i trådgården ger dig ett försprång när värmen väl är här. Men när ska man så vad?

Vad kan du odla i april?

Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni.

Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor. Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst.

Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel. Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.

Värmeälskande grönsaker behöver en bra start. Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse. Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra. Tänk på att använda rena krukor och en bra såjord. Ett minidrivhus underlättar dina sådder. Och glöm inte namnskyltar.

Vill du ha egen potatis till midsommar är det nu du ska köpa sättpotatis. Varför inte prova lite olika sorter och upptäcka smakskillnaderna på vår mest odlade knöl. Lägg sättorna till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt.

Vad kan du odla i maj?

Om vädret tillåter kan du så bönor i stora krukor på balkongen nu. Det bör vara ”barfotaväder”, allra minst 15 grader i jorden. Lägg hönsnät över för att skydda mot fåglar.

I maj kan du så de flesta grönsaker på friland, det vill säga direkt i jorden. Kanske är spenat, bondbönor, rädisor och rucola redan på plats. I så fall är det nu dags för morötter, sallat, rödbetor och övriga grönsaker. Bönor och squash vill ha riktigt varm och god jord, helst kring 20 grader, och kan med fördel förodlas i småkrukor för senare utplantering. Använd växthus, uterum eller fönsterkarmen till detta. Genom att förodla får plantorna ett försprång utvecklingsmässigt och står också bättre emot angrepp av till exempel sniglar.

Många av våra mest älskade ettåriga sommarblommor gror bäst om de sås på friland, det vill säga direkt på sin växtplats. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår. Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, inkakrage, slingerkrasse och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell, kranskrage och praktmalva.

Dags att sätta potatis för dig som vill odla egen. Tänk på att plantera lagom djupt och hålla avstånd mellan både sättpotatisarna och raderna. Planteringsdjup 7-10 cm, sättavstånd: 20-30 cm, radavstånd: 60-70 cm. Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år, så kallat växelbruk. För potatis rekommenderas ett 4-årigt växelbruk.

Om du har ont om plats och men ändå är sugen på att testa potatisodling: Köp en liten säck sättpotatis och odla i hink (eller pallkrage). Det finns särskilda potatiskrukor. Du kan grodda dem i fönstret om du vill, men det är inget måste. Sätt 2–3 potatisar per hink och täck med 10–15 cm jord. Fyll på med mer jord efter hand som blasten växer. I en pallkrage sätts 10–12 potatisar, ca 10 cm djupt.

Läs mer om odling av blommor och grönsaker