Trädgårdskalender - maj

Nu är det full fart på trädgårdssysslorna. Du kan så på friland och ställa ut de första krukorna med sommarblommorna. Men håll lite koll på nattemperaturen.

Krukväxterna behöver näring

Under våren och försommaren är tillväxten hos krukväxterna på topp och därför behöver de gödslas regelbundet med krukväxtnäring. Näringen finns både för blommande och gröna krukväxter. Ge en svag dos varje gång du vattnar eller full dos en gång i veckan. Lämplig utspädningsgrad står på förpackningen. Krukväxterna i söderfönstret kan behöva skuggas mitt på dagen när solen gassar som mest.

Sommarblommor vill ut

De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn. Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.

Grönsakslandet frodas

I maj kan du så de flesta grönsaker på friland, det vill säga direkt i kökslandet. Kanske är spenat, bondbönor, rädisor och rucola redan i jorden. I så fall är det nu dags för morötter, sallat, rödbetor och övriga grönsaker. Bönor och squash vill ha riktigt varm och go jord, helst kring 20 grader, och kan med fördel förodlas i småkrukor för senare utplantering. Använd växthus, uterum eller fönsterkarmen till detta. Genom att förodla får plantorna ett försprång utvecklingsmässigt och står också bättre emot angrepp av till exempel sniglar.

Köp fröer till din odling

Sommarblommor sås ute

Många av våra mest älskade ettåriga sommarblommor gror bäst om de sås på friland, det vill säga direkt på sin växtplats. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår. Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, inkakrage, slingerkrasse och buskkrasse, jätteeternell och praktmalva.

Plantering i växthus

Har du växthus eller uterum kan du nu plantera ut både blommor och grönsaker här, antingen du själv dragit upp plantor eller köper dem i blomsterbutiken. Tomat, gurka, melon, chili, paprika och kapkrusbär eller gyllenbär är några av de grönsaker som trivs bäst i värmen under glas. Odla dem i jordbädd eller stora krukor. Värmeälskande blommor är till exempel pelargoner och suckulenter.

Ge näring nu

När växtligheten satt fart är den mottaglig för näring. Därför är maj en väldigt bra månad för gödsling av trädgården. Tänk på att de flesta växter i trädgården behöver gödslas, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. Gräsmattan förstås, kökslandet och tulpanerna. Perennrabatter och örtagård ska däremot gödslas mera sparsamt, men öka gärna mullhalten i jorden genom att lägga på kompost eller barkmull.

Gödsla din trädgård

Produktbild på Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Produktbild på Gräsgödsel Blomsterlandet

Gräsgödsel Blomsterlandet

Produktbild på Blåbärsgödsel PRO
2 för 99:-

Blåbärsgödsel PRO

Produktbild på Bärnäring Algomin

Bärnäring Algomin

Produktbild på Gödsel för köksträdgården

Gödsel för köksträdgården

Ohyran får vårkänslor

Det är inte bara vi människor och växterna som spirar under våren. Även insekter av olika slag sätter fart och förökar sig. Humlor, bin och nyckelpigor gläds vi åt medan spinnkvalster, bladlöss och vita flygare är mindre välkomna. Tänk på att inte spruta urskillningslöst – då träffar du även nyttodjuren med gift. Ibland kan det räcka att spruta plantan med en hård vattenstråle eller såpvatten. Om angreppet inte ger med sig så välj så skonsamma medel som möjligt. Naturligt pyretrum är ett ämne utvunnet ur krysantemumblomman som är effektivt mot ohyran, men bryts ner snabbt och gör därför mindre skada i naturen. Här hittar du olika bekämpningsmedel för växtskydd.

Beskär rosorna

När björkarna har musöron, då är det dags att beskära rosorna, brukar man säga. Att björkarna har musöron betyder att dess blad börjar spricka ut. Detta är en signal för att de värsta frostnätterna är förbi och då är det också lämpligt att beskära rosor. Särskilt rabattrosor är känsliga för plötslig kyla om de just beskurits. Gammaldags buskrosor klarar ofta en något tidigare beskärning, så har du många rosor, börja med dem! Börja med att ta bort döda, skadade, sjuka och klena grenar. Använd en sekatör och grensax för ett bra resultat.

Stötta perennerna

Redan nu kan det vara idé att stötta perenner som lätt välter på grund av att de får tunga blommor eller är känsliga för vind. Genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut. Perenner som kan behöva stöd är till exempel pioner och riddarsporrar.

Stöd för dina växter

Produktbild på Buskstöd gröna

Buskstöd gröna

Från 29,90

Produktbild på Buskstöd svarta

Buskstöd svarta

Från 29,90

Produktbild på Pionstöd Marie

Pionstöd Marie

Från 199:-

Produktbild på Spaljé Marie

Spaljé Marie

Gräv ner dahliaknölar

Dahlior är extremt känsliga mot frost, men har du inte fördrivit dem så går det ändå bra att plantera ut knölarna nu. Det tar några veckor innan skotten tittar upp ur jorden, och då bör frostnätterna vara förbi. I norra delarna av landet är det i regel bättre att driva dahliaknölarna i krukor och plantera ut dem i juni, när du kan vara relativt säker på frostfritt väder. Var annars beredd med säckväv eller motsvarande som du kan lägga över de unga skotten, om det plötsligt varnas för en kall natt. Gladiolus, montbretia och doftlilja odlas på samma sätt som dahlior.

Läs vår dahlia-guide här om hur du gör för att förodla eller plantera ut dem i rabatten.

Sätt potatis

Dags att sätta potatis för dig som vill odla egen. Tänk på att plantera lagom djupt och hålla avstånd mellan både sättpotatisen och raderna! Planteringsdjup 7-10 cm, sättavstånd: 20-30 cm, radavstånd: 60-70 cm. Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år, så kallat växelbruk. För potatis rekommenderas ett 4-årigt växelbruk. Här finns en guide för vilka potatissorter som är tidiga och sena.

Gräsmattans tid är nu

Genom att klippa gräsmattan ofta och lagom högt, 3-4 centimeter, får du snabbt en grön och frodig gräsmatta. Om gräsmattan snaggas för hårt kan gräsets tillväxtpunkt ta skada och vissna istället för att få ny kraft. Genom att kalka och gödsla gräsmattan stärks gräset och kan då lättare vinna över ogräs och mossa. Maskrosor och tistlar bekämpas bäst med handkraft, genom att sticka dem med ett maskrosjärn eller ogräsupptagare när jorden är fuktig och lucker. Då får du säkrast upp hela roten. Genom att kantskära gräsmattan får den ett lyft och ger intrycket av att vara extra välskött.

För en grönare gräsmatta

Produktbild på Gräsfrö Villa Classic

Gräsfrö Villa Classic

Från 79,90

Produktbild på Gräsfrö renovera

Gräsfrö renovera

Produktbild på Gräsgödsel Blomsterlandet

Gräsgödsel Blomsterlandet

Produktbild på Gräsnäring Mindre Mossig Gräsmatta Algomin

Gräsnäring Mindre Mossig Gräsmatta Algomin

Det här kan du pyssla med i maj

Odla i pallkrageDel 7: Sätt ut värmekrävande plantor

När risken för frostnätter är förbi är det dags att sätta ut plantor som tomater, squash och bönor. Men kom ihåg att avhärda dem först för ett lyckat resultat.

Odla i pallkrageDel 4: Så och gödsla

Våren är äntligen här och det går utmärkt att så de allra flesta grönsaksfröer direkt i pallkragen. Det är också dags att börja gödsla - vi lär oss täckodling.

Odla i växthus - storlek, materialval och uppvärmning

Ett eget växthus är en dröm för många. En del vill ha växthus för att kunna odla, andra ser växthuset som ett alternativ till uterum och en plats för avkoppling och vila. Här får du tips för hur du ska skapa ett växthus som passar dina behov.

Så gräsmatta på våren

Att så gräsmatta gör man bäst under våren eller under tidig höst. Om du anlägger ny gräsmatta under våren är det viktigt att du passar noga med vattningen så att de groende gräsfröna inte torkar bort.

GuideRosor - så här gör du

Rosor är inte bara vackra och väldoftande utan omges av både romantik och mystik. Men det behöver inte vara svårt att få dem att trivas, här hittar du svaren på vanliga frågor om rosor.

Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

Gödsla bärbuskar – gör så här

Bärbuskar är lättodlade och behöver inte mycket skötsel i förhållande till hur mycket de ger tillbaka. Men med rätt gödsling blir skörden större och plantan håller sig frisk.

GuidePelargon - skötselråd

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

GuideTomatplanta – sex snabba tips för att lyckas

Att skörda egna tomater är något av det bästa som finns och vägen dit är varken lång eller krånglig. Följ våra sex snabba tips så kan du snart ha en egen skörd att njuta av.

Varför ska jag gödsla och vilket gödsel ska jag välja?

På samma sätt som vi människor behöver äta mat varje dag behöver även våra växter få regelbunden tillförsel av växtnäring.