Balkong- och terrasskalender - februari

Vintern kan kännas oändlig just nu, men här och var börjar våren sakta synas. Inomhus kan du nu sätta igång med din förodling och ge krukväxterna lite extra kärlek.

Ljuset börjar sakta återvända och växterna sträcker sig mot solen. Gå en promenad och leta efter vårtecken. Är du odlingssugen så börja med lite mikrogrönt.

Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt!

Planera sommarens balkong- eller terrassodling. Vill du odla några särskilda sommarblommor kan du köpa dem som frö och dra upp inomhus. Köp fröpåsar i god tid medan utbudet är som störst!

Plantera om övervintrade pelargoner och klipp tillbaka långa grenar. Passa på att utnyttja ”klippet” till att driva upp nya sticklingar. En lämplig stickling är 5–7 cm och har ett blad kvar på toppen av stjälken. 2/3 av stjälken sätts ner i jorden. Placera varmt och ljust och håll jorden fuktig.

Nu hittar du färdigrotade sticklingar av pelargoner och fuchsior i blomsterbutikerna. Det är ett perfekt sätt att skaffa sig en samling med många olika sorter. Plantera om dem i en liten större kruka med välgödslad blomjord för en bra start.

När dagarna blir längre börjar krukväxterna växa igen. Plantera om dem i ny, välgödslad blomjord. Rensa bort vissna blad och klipp tillbaka grenar vid behov. Även rotsystemet kan klippas tillbaka något. Ge plantan en kruka som är snäppet större än den gamla så att det ryms 2–3 cm ny jord runt hela jordklumpen.

Vintergröna buskar på balkong eller terrass riskerar brytas om det kommer tung blötsnö. Borsta bort snön med en sopkvast. Snön isolerar däremot perenner.

Den torra inomhusluften gillas av ohyra som spinn (växthusspinnkvalster) och får lätt fäste på till exempel murgröna. Spinn bekämpas med såpvatten (2 msk såpa/liter vatten) och upprepade duschningar.

Sätt en kärna och gör din egen krukväxt! Spara kärnorna från till exempel en clementin eller avokado och sätt ner dem i jorden. Vattna och sätt en plastpåse över för att behålla fukten. Placera sådden varmt, gärna över ett hett element, och vänta. Glöm inte att vattna regelbundet – det tar ganska många veckor innan det börjar gro och jorden får inte torka ut under tiden.

Hemma på sportlovet? Unna dig en vårbukett eller några krukor med vårlökar som krokus och pärlhyacinter!

Mer februari-tips

Anlägga köksträdgård - 10 i topp fröer

Svårt att bestämma vad du vill odla när du ska anlägga din köksträdgård eller odla i pallkragen? Odla ätbart med våra tio allra mest populära frösorter.

GuideAtt plantera om och beskära dina krukväxter

Krukväxter kan behöva lite omvårdnad för att hålla sig friska och fina. Här hittar du alla svar på hur man faktiskt gör när man planterar om eller beskär.

ReportageUnderbara Claras pelargoner

Pelargonen är en av våra allra mest älskade krukväxter. Lättskött, vacker och enkel att föröka. I mitt hem trängs pelargoner i alla fönster under sommarhalvåret och med åren har jag lärt mig knepen som får dem att trivas, säger Clara.

GuidePlantera sticklingar

Sticklingarna du köper hos Blomsterlandet har stuckits ner i torvkrukor, skötts om väl i fin växthusmiljö och säljs nu med friska rötter. Allt för att du lätt ska kunna plantera dina sticklingar och odla dem vidare.

10 lättskötta grönväxter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

Odlingskalender: så i januari till mars

Vad kan jag så i januari, februari och mars? Vår odlingskalender sammanfattar vad du kan så varje månad året runt. Här är del ett - vinter och tidig vår.