Trädgårdskalender - augusti

Skördetiden är här och fortfarande växer rotfrukterna sig större i jorden. Nu kan du se över vad som kan behöva beskäras och även planera för höstplanteringen.

Knipsa visset

Sommarblommorna fortsätter sätta nya knoppar hela sommaren om du tar hand om dem. Lika viktigt som att vattna och gödsla minst en gång i veckan är att plocka bort överblommat. Knipsa blommorna innan de satt i frö, så bildas snabbt nya blomknoppar. Annars lägger plantorna energi på att sätta frö och blomningen avtar eller upphör.

Rotfruktsmums

Du som har köksland kan fortsätta skörda grönsaker. Så här års brukar rotfrukterna bli färdiga och det är en delikat med nyskördade, lätt kokta, morötter eller rödbetor. Har du mycket kan du lägga in och spara till vintern.

Tomatfrossa

Glöm inte lufta växthuset så att temperaturen hålls så jämn så möjligt mellan natt och dag, annars är det lätt att tomaterna spricker. Får du stor skörd så gör marmelad, syltade tomater eller en god tomatsås eller tomatpuré som du fryser in. Alternativt lägger du tomaterna i en påse och frys som de är och använder istället för burktomater under vintern.

Torka kryddor

Skörda dina örter och torka till vinterns behov. Oregano, timjan, rosmarin, dragon, rosmarin, citronmeliss och mynta är jättegott att torka. Sprid ut dem sort för sort på tidningspapper eller hushållspapper så torkar de snabbt. Dill, persilja och basilika blir oftast bättre om de fryses istället.

Dela och föröka

Nu är det dags att dela vårblommande perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Hit hör till exempel vivorna (Primula) som mår bra av att delas ofta. Iris behöver också delas regelbundet, ungefär vart tredje år. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill. Överskottet bildar stommen till en ny rabatt eller byts med grannen till något du själv inte har.

Läs mer om vad du behöver tänka på när du flyttar trädgårdsväxter.

Nya planteringar

Augusti betyder i regel fuktmättad luft, vilket är perfekt när du ska plantera nytt. Perenner, träd och buskar som kommer i jorden nu hinner rota sig ordentligt innan vintern och får en bra och tidig start nästa år. Passa på att skapa en ny rabatt eller buskplantering! I kalla delar av landet är det extra viktigt att inte vänta för långt in på hösten med planteringen, särskilt vintergröna växter behöver tid på sig.

Hösplantera mera!

Här hittar du inspiration till nya rabatter med perenner för skuggigt läge, soligt läge och en rabatt med modern stil. Skisser och växtförslag från trädgårdsdesigner Ulrika Levin.

Gräsmatta

Att så gräsmattan i augusti är en gammal bra regel. Fröna gror snabbt i sommarvärmen och jorden och luften är tillräckligt fuktiga för att de inte ska torka ut i ett nafs. Undvik dock gräsmattesådd mitt i en värmebölja. Tänk på att en nyanlagd gräsmatta (gäller även om du lägger gräs på rulle) ska vattnas ofta och lite – tvärtemot en etablerad gräsmatta. Så här anlägger du gräsmatta på hösten.

Vattna eller inte vattna gräset?

En gräsmatta som utsätts för långvarigt torka blir gul och trist. Men har du en väletablerad gräsmatta hämtar den sig efter första rejäla regnvädret. Vill du absolut ha en gräsmatta som är grön även vid längre torrperioder ska du börja vattna redan när gräset skiftar till mörkgrönt, ett säkert tecken på att den börjar lida av torka. Vattna rejält så att vattnet verkligen tränger ner på djupet (annars lockar du rötterna till ytan där de lättare drabbas av torkskador). Då behöver du inte heller vattna så ofta. Självklart måste du ta hänsyn till eventuella vattenrestriktioner som kan finnas i ditt område vid långvarig torka.
I slutet av månaden kan du höja klipphöjden på gräsklipparen något.

Plocka frukt och bär

Nu är det säsong för plommon och hösthallon. Plocka och ät så mycket ni orkar (nåja, plommon kanske man ska vara lite försiktig med för att inte få ont i magen) och gör sedan pajer, sylt och inläggningar. En omtyckt klassiker är plommon i madeira. Hallonen kan styckfrysas för att senare tas fram i lagom mängd till en kaka eller smoothie.

JAS betyder beskärning

Sensommaren är en perfekt tid att beskära fruktträd, prydnadsträd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen, om det behövs. Stenfrukter ska också beskäras under JAS som står för juli, augusti och september. Persika, aprikos, körsbär och plommon behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite grand och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättning.

Föröka med frö

Det är spännande och lärorikt att samla frö från egna växter, oavsett om det är perenner eller sommarblommor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilter med växtens namn på (om du kan det) och låt dem sedan ligga och torka på rumstempererad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

Lufta, lufta och lufta!

Uterum och växthus kan bli olidligt varma under högsommaren. Inte bara människor vantrivs då, utan också växterna. I värsta fall sprängs cellerna och plantorna hämtar sig aldrig. Det bästa är att installera automatiska lucköppnare som öppnar sig så snart det blir varmt. Annars får du komma ihåg att öppna varje morgon. Det är bättre att ha öppet för mycket än för lite. Men det är klart, en sval sommar behöver växterna även i växthuset så mycket värme de kan få. Genom att spola av golvet med kallt vatten kan du snabbt få en avkylande effekt i uterummet eller växthuset. Var dock försiktig med att chockvattna växter som kanske hänger för att de är varma, inte för att jorden är torr.

Trädgårdstips för augusti