Trädgårdskalender - juni

Nu finns det fullt med grejer att göra för den rastlöse trädgårdsälskaren. Du kan gödsla alla trädgårdsväxter och kanske börjar ditt grönsaksland ta form.

Flytta ut sakta - avhärda dina växter

Sommar, sol och värme är härligt, men unga plantor kan bränna sig i solen precis som människor. Därför ska plantorna avhärdas innan de planteras ut i rabatter och kruka. Låt dem vänja sig långsamt vid sol, vind och regn genom att sätta dem på en halvskuggig och vindskyddad plats de första dagarna. Lägg gärna lite fiberduk över både när solen steker som värst och under natten.

Dahliorna kommer ut

Har du dragit upp sommarblommande lökar och knölar som dahliaknölar, doftliljor och gladiolus i krukor kan de inte sättas ut förrän all risk för nattfrost är över eftersom de är extremt känsliga. I början på juni går det oftast bra, men håll ett öga på väderprognosen.

Sköt om grönsaksodlingen

Har du växthus är det kanske redan fullt med tomat, gurka, chili och andra värmekrävande plantor. Var noga med att vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så att det inte blir några allvarliga angrepp. Växthuset bör också luftas och skuggas under varma dagar. Är nätterna svala så låt en värmefläkt gå igång vid temperaturer under 8-10 grader.

Planerar du att sätta upp ett växthus? Läs mer om vår guide kring materialval och skötsel här.

Utnyttja söderläget

Har du ett varmt och skyddat söderläge kan du odla tomater och andra värmekrävande växer i krukor. Välj rejäla kärl, gärna hinkar. Ju större kruka desto mindre risk för uttorkning. Gödsla regelbundet, helst varje vecka. Flytande gödning fungerar utmärkt till krukodling.

Låt terrassen prunka

Odla sommarblommor i kruka på balkong, terrass och uteplats. Sommarblommor sätter nya knoppar hela säsongen så länge du vattnar, gödslar och plockar bort vissna blommor. Det är det enklaste sättet att få en lång och blommig säsong!

Planteringsdags

Början av juni är en perfekt tid att plantera nya perenner, buskar och träd i sin trädgård. Nu är utbudet i trädgårdsbutiken som störst och växterna tar sig snabbt. Var noga med att gräva igenom jorden ordentligt, rensa ogräs och förbättra gärna jorden med planteringsjord eller kogödsel. Och vattna ofta om regnet lyser med sin frånvaro. De allra flesta växter ska planteras på samma djup som i krukan. Glöm inte bärbuskarna och fruktträden!

Stöd i livet

Höga perenner välter lätt. Stötta dem genom att sätta upp växtstöd eller störar som du binder samman med ett grovt snöre. Ju tidigare på säsongen du sätter ut stödet, desto mindre kommer det att synas längre fram.

Klipp häcken

Kring midsommar är det perfekt att formklippa häckarna. Ta hjälp av ett snöre om du vill ha en riktigt rak häck. Var försiktig så att du inte klipper av sladden till häckklipparen och använd alltid jordfelsbrytare om du har en eldriven maskin.

Godsaker till plantorna

När tillväxten är i full gång är det perfekt att gödsla sina trädgårdsväxter. Gräsmattan, perennerna, rosorna och klematisplantorna behöver en giva. Glöm inte bort att även gödsla träd, häckar och buskar som du vill ge extra skjuts. Mylla ner gödseln i översta jordlagret och vattna, om du inte väljer att gödsla en dag när det regnar.

Köksträdgården regerar

Tillhör du de trendiga har du redan ett köksland fullt med goda grönsaker. Men det går också att påbörja odling i liten skala såhär års.

Täck jorden med markduk och ställ ut en eller ett par pallkragar som du fyller med planteringsjord blandad med välförmultnad kompost eller kogödsel i säck. En tredjedel av jorden får gärna vara befintlig trädgårdsjord, som då helst ska vara fri från ogräs. Räfsa utan jämn och fin och dra upp sårader. Vattna i såraden och strö sedan ut dina frön.

Läs på påsen hur tätt du kan så, men räkna med att du kan behöva gallra lite allt eftersom det växer. Täck fröna med jord så att de ligger ungefär dubbelt så djupt som fröet är stort och vattna igen. Lägg över fiberduk om du har. Glöm inte märka ut din sådd så att du minns vad du odlar.

Anlägg en örtagård

Att kunna plocka egna kryddor är underbar vardagslyx. Att anlägga en liten örtagård utanför köksdörren är enkelt och snabbt gjort. Du väljer en varm och skyddad plats med lätt och väldränerad jord, gärna en solig slänt.

Köp färdiga plantor av fleråriga örter såsom timjan, oregano/kungsmynta, gräslök, fransk dragon och salvia och komplettera med direktsådd av till exempel dansk körvel, gurkört, dill, persilja, koriander och mejram. Mynta, citronmeliss och libbsticka tar stort utrymme och gör sig därför bättre i en större örtagård. Rosmarin, citrongräs och basilika odlas bäst i kruka för att kunna flyttas under glas om sommaren blir sval. Rosmarin och citrongräs övervintras frostfritt i hela landet. Plantera gärna en häck av isop eller lavendel kring din örtagård.

Sommarlov för krukväxterna

Låt krukväxterna få ett sommarlov utomhus! Många av våra vanligaste krukväxter tycker illa om sommarens torra och varma luft i bostaden och mår bra av att komma utomhus under sommaren. När temperaturen ligger stadigt över plus fem grader kan du låta dem stå ute ett par, tre månader. Tänk på att vänja dem långsamt vid solljuset så att de inte blir brända. Lägg lite fiberduk över första veckan. Bästa ”utflyttarväder” är molnigt, vindstilla och uppehållsväder. Tänk också på att de flesta krukväxter föredrar en plats i halvskuggan snarare än i solen. Växter med ludna blad, som saint paulia tycker inte om när det regnar på dem.

Att läsa mer om i juni