Balkong- och terrasskalender – december

Under julmånaden kan det vara skönt att vila från balkonglivet, men sätt gärna en mindre gran på balkongen eller inomhus – det ger fin stämning. Dröm och planera för nästa säsong redan nu!

Titta till eventuella övervintrande växter på balkongen så att jorden inte blir för blöt och att isolering kring krukor sitter som den ska. Allt som inte används bör placeras så torrt som möjligt – och gärna inomhus för att minska vinterskador. Du kan använda bubbelplast eller juteväv för att isolera dina krukor. Använd gärna bitar av frigolit eller trä som underlag så att krukorna även kommer upp från golvet eller marken.

Häng upp en ljusslinga på balkongen, varför inte i en girlang av granris eller annat grönt. Välj en slinga gjord för utomhusbruk även om du har en inglasad balkong. Fina lyktor höjer stämningen rejält. Batteridrivna LED-ljus gör att du kan ha lyktorna tända alla mörka kvällar.

Plantor som övervintrar inomhus mår oftast bra av mindre vatten, regelbundna duschar (2–4 ggr/månad) och extra belysning i form av en tänd lampa 12–14 timmar/dygn. Ge mycket svag dos näring eller ingen näring alls.

Har du en stund över, dröm om nästa säsong och planera vad du vill odla och hur. Kanske finns det något du kan önska i julklapp som gör livet på balkongen vackrare, roligare eller mer praktiskt? Balkonglådor, utekrukor eller kanske ett litet växthus. Ett presentkort gör valet fritt!

Vill du odla chili kan du faktiskt börja så inomhus redan nu, särskilt sorter av havannapeppar och rokotopeppar med lång utvecklingstid är det smart att börja med tidigt. Tänk på att extrabelysning är nödvändig för sådder som påbörjas under vinterhalvåret.

Njut av alla härliga julblommor och frossa gärna i hyacinter som är extra prisvärda och ger en härlig doft.

Gör egna julgrupper tillsammans med barnen där ni planterar minigran eller en, minijulstjärna och mini-calandiva tillsammans med lite mossa. Mer inspiration för din julgrupp kan du se här.

Varför inte satsa på en riktigt läcker julblomma som julros och amaryllis. Båda kan sparas och få nytt liv efter jul – julrosen i kruka på balkongen och amaryllisen som grön krukväxt (och ny blomning nästa år).

Snö på balkongen isolerar växterna som står där, men tung blötsnö kan bli för mycket för buskar och andra vedartade växter – borsta då bort snön lite försiktigt.

Mer tips för december