Balkong- och terrasskalender – december

Under julmånaden kan det vara skönt att vila från balkonglivet, men sätt gärna en mindre gran på balkongen eller inomhus – det ger fin stämning. Dröm och planera för nästa säsong redan nu!

Titta till eventuella övervintrande växter på balkongen så att jorden inte blir för blöt och att isolering kring krukor sitter som den ska. Allt som inte används bör placeras så torrt som möjligt – och gärna inomhus för att minska vinterskador.

Häng upp en ljusslinga på balkongen, varför inte i en girlang av granris eller annat grönt. Välj en slinga gjord för utomhusbruk även om du har en inglasad balkong.

Plantor som övervintrar inomhus mår oftast bra av mindre vatten, regelbundna duschar (2–4 ggr/månad) och extra belysning i form av en tänd lampa 12–14 timmar/dygn. Ge mycket svag dos näring eller ingen näring alls.

Har du en stund över, dröm om nästa säsong och planera vad du vill odla och hur. Kanske finns det något du kan önska i julklapp som gör livet på balkongen vackrare, roligare eller mer praktiskt?

Vill du odla chili kan du faktiskt börja så inomhus redan nu, särskilt sorter av havannapeppar och rokotopeppar med lång utvecklingstid är det smart att börja med tidigt. Tänk på att extrabelysning är nödvändig för sådder som påbörjas under vinterhalvåret.

Njut av alla härliga julblommor och frossa gärna i hyacinter som är extra prisvärda och ger en härlig doft.

Gör egna julgrupper tillsammans med barnen där ni planterar minigran eller en, minijulstjärna och mini-calandiva tillsammans med lite mossa.

Varför inte satsa på en riktigt läcker julblomma som julros och amaryllis. Båda kan sparas och få nytt liv efter jul – julrosen i kruka på balkongen och amaryllisen som grön krukväxt (och ny blomning nästa år).

Snö på balkongen isolerar växterna som står där, men tung blötsnö kan bli för mycket för buskar och andra vedartade växter – borsta då bort snön lite försiktigt.

Mer tips för december

Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!

Gran på fem nya vis

En gran kan se ut på mångas vis. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.

Julfint på trappan

Under årets mörkaste månader kanske vi i första hand tänker på att göra det fint inomhus. Men den hemtrevliga känslan kan börja redan i din trädgård eller på trappan. Här är några enkla tips för hur du skapar en mysig känsla.

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

10 stilrena vita blommor

Vita blommor lyser upp när höstmörkret smyger sig på. Skapa en stilren känsla i ditt hem med krukor i höstens trendiga färger och blommor i vita nyanser.

Mata fåglarna i höst och vinter

Fyll fågelbordet med blandade frön, nötter och talgbollar så kommer flera olika sorters fåglar komma på besök till din trädgård.