Trädgårdskalender - juli

Pyssla om sommarblommorna, se efter i grönsakslandet om du kan börja skörda så smått och håll koll på om det dyker upp ohyra.

Sommarblommor varar länge

Sommarblommor varar länge, om du pysslar om dem. Vatten och näring behövs förstås. Tillför gärna en svag dos näring varje gång du vattnar! Många av sommarblommorna behöver också plockas rena från överblommat för att sätta nya knoppar. Ta för vana att gå över alla växter minst en gång i veckan så har du blomning fram i höst – ja, kanske ända till frosten kommer.

Skörden påbörjas

De första färskpotatisarna skördade du kanske redan till midsommar. Rädisor, spenat och plocksallat har också varit på gång ett tag. Under juli mognar också bönor och ärtor, de första morötterna och mycket mer. Glöm inte att vattna regelbundet för att dina grönsaker ska bli så fina som möjligt. Lägg gärna färskt gräsklipp (ca 5 cm tjockt) mellan raderna i landet, det motar både ogräs och tillför näring.

Tomatsommar

Egenodlade tomater är något av det godaste som finns. Nu kan du börja skörda och njuta av vårens skötsel. Det är också dags att toppa plantorna. Då går kraften åt till de befintliga frukterna (jo, tomaten är en frukt!) istället för att blomma i all evighet. Plocka också bort tjuvskott som envisas med att dyka upp. Det är också viktigt att hålla en jämn fuktighet i jorden och så jämn temperatur i växthuset som möjligt för att tomaterna inte ska spricka.

Ta hand om din skörd

ReportageSyra med Surtanten

Det är inte bara klimatsmart utan också gott att ta vara på sin skörd. Och det behöver inte vara svårt. En som har koll är Jenny Neikell, även känd som Surtanten. Här bjuder hon på några av sina bästa tips och reder dessutom ut skillnaden mellan picklat och fermenterat.

ReceptProva Surtantents recept - syra dina grönsaker

Här bjuder Jenny Neikell på tre favoritrecept på några av våra vanligaste grönsaker - morot, vitkål och zucchini.

ReceptTomatpuré och Västeråsgurka

Du har pysslat och gödslat och gullat, och vips - mognar allt på en gång! Du står där med dignande tomatplantor och gurkor som växer så att man nästan ser det med blotta ögat. Lugn, här finns ett par recept för att ta hand om skörden.

Skörda örter

Örter är lättodlat och snabbväxande. Använd dem ofta i maten, och prova gärna nya kombinationer. Strax innan örterna börjar blomma är det en bra tid att skörda kryddor för vinterns behov, men du kan fortsätta skörda hela sommaren. Klipp av stjälkarna på förmiddagen när daggen torkat upp och sprid ut dem på en dagstidning där de får ligga och torka. Platsen bör vara varm och torr och helst inte solbelyst eftersom solljus gör att smak och doft ”dras ut” ur örterna. När de är helt torra kan du klippa isär den och förvara dem på mörka burkar. Smula inte sönder dem förrän du ska använda dem.

Se upp för ohyran

Gå en runda i din trädgård varje dag så upptäcker du tidigt om ohyra drabbat dina växter. En kraftig stråle med vattenslangen kan spola bort bladlöss och andra mindre aggressiva insekter. Prova annars såpvatten, eventuellt med en gnutta rödsprit, men tänk på att aldrig behandla när solen skiner då bränns bladen. (Till 1 l vatten, tag ½ dl såpa och 1 msk rödsprit.) Du kan också prova biologisk bekämpning med nematoder som finns att köpa onlie (utbudet varierar över säsongen).

Läs fler tips på hur du kan behandla olika angrepp biologiskt.

Lång blomning kräver mat

Växter som ska blomma länge kräver mycket näring. Hit hör till exempel återblommande rosor och klematis samt alla sommarblommor. Ge rosor och klematis en giva näring efter den stora huvudblomningen så får de kraft att bilda nya knoppar. Sommarblommor vattnas helst med en svag näringslösning varje gång. Och glöm inte knipsa bort överblommat för att stimulera knoppsättningen!

Ge växtnäring och gödsel till dina växter

Potatissjuka

Om potatisblasten börjar vissna kan det vara ett tecken på att potatisplantan drabbats av potatisbladmögel. Då är det viktigt att klippa bort all blast så fort som möjligt. Knölarna kan däremot få ligga kvar i jorden och eftermogna tills det är dags att skörda. Är blasten borta kan sjukdomen (brunröta) inte gå ner i knölarna.

Vattna eller inte vattna gräset?

En gräsmatta som utsätts för långvarigt torka blir gul och trist. Men har du en väletablerad gräsmatta hämtar den sig efter första rejäla regnvädret. Vill du absolut ha en gräsmatta som är grön även vid längre torrperioder ska du börja vattna redan när gräset skiftar till mörkgrönt, ett säkert tecken på att den börjar lida av torka. Vattna rejält så att vattnet verkligen tränger ner på djupet (annars lockar du rötterna till ytan där de lättare drabbas av torkskador). Då behöver du inte heller vattna så ofta. Självklart måste du ta hänsyn till eventuella vattenrestriktioner som kan finnas i ditt område vid långvarig torka.

Gallra fruktträd

Glöm inte att gallra fruktträden! För att plommon, päron och äpplen ska kunna utvecklas ordentligt behöver träden i regel gallras. Plocka bort övertaliga frukter så får de som sitter kvar möjlighet att mogna ordentligt och växa sig stora och söta. Prova att skaka plommonträdet så att minst hälften av karten faller av – eller gallra så att du får två-tre fingrar mellan varje frukt. Äppleträdet gallras så att du kan ha en näve mellan varje kart.

Lufta, lufta och lufta!

Uterum och växthus kan bli olidligt varma under högsommaren. Inte bara människor vantrivs då, utan också växterna. I värsta fall sprängs cellerna och plantorna hämtar sig aldrig. Det bästa är att installera automatiska lucköppnare som öppnar sig så snart det blir varmt. Annars får du komma ihåg att öppna varje morgon. Det är bättre att ha öppet för mycket än för lite. Men det är klart, en sval sommar behöver växterna även i växthuset så mycket värme de kan få. Genom att spola av golvet med kallt vatten kan du snabbt få en avkylande effekt i uterummet eller växthuset. Var dock försiktig med att chockvattna växter som kanske hänger för att de är varma, inte för att jorden är torr.

Sommar och sol

Nu är det semestertider. Passa på att njuta av trädgården efter vårens och försommarens alla förberedelser. Nu blommar det som bäst och gräsmattan duger bäst till att ligga och njuta på. Under juli firas också rosens dag med många evenemang runt om i landet.

Köp dina trädgårdstillbehör online

Tips för trädgården i juli

Kom ihåg att gödsla dina sommarkrukor

Nu på sommaren växer det som mest och då krävs det också att du ger dina växter det lilla extra i form av bra växtnäring för att de ska kunna fortsätta att prunka.

Tjuva tomater - få en bättre skörd

Kanske har du hört talas om begreppet "att tjuva tomater" och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater.

Semestertips för dina krukväxter

Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Vi har tips för dig och din vattningshjälp.

Semestertips för vattning i din trädgård

Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.

Odla i pallkrageDel 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.

Experten tipsarSå här bekämpar du skadedjuren biologiskt

Att skapa en trädgård i balans handlar om att få bästa möjliga skörd och en vacker trädgård utan att göra skada på omgivningen. Men hur får du bort skadedjuren utan kemikalier?