Grönska - med inspiration och växtglädje

Välj en butik för att kunna se magasin som gäller just nu

Läs inspirerande reportage från tidigare Grönska-magasin

ReportageOdla egna blommor till buketter

Vem älskar inte buketter med färska blommor hemma? Vissa älskar det så mycket att de odlar sina egna snittblommor. Jenny Klintenäs är en av dem. Här bjuder hon in oss till sin trädgård som även tjänstgör som blomsterskafferi.

InspirationMalins inspirerande palettblad

Om du är det minsta intresserad av inredning och växter är chansen stor att du sett foton av gigantiska palettblad – och kanske undrat om det är på riktigt. Ja, det är riktiga palettblad och här får du tips på hur Malin Brostad lyckas med dem. För det är sannolikt hennes palettblad som du sett.

Experten tipsarOdling i liten form

Många är vi som nu längtar efter att skörda solmogna tomater, krispiga rädisor och läckra örter – men som inte har så mycket plats att odla på. Lugn! Det finns massor av gott som går fint att odla i pallkragar och krukor.

ReportageDahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.

ReportageStärker upp med krukväxter inne

Gustav Ovland blev riksbekant när SVT:s program Husdrömmar följde hans projekt med att skapa ett hem åt sig och italienska mastiffen Boris i den gamla stärkelsefabriken i skånska Härnestad. Men efter att TV-teamet lämnade huset har jobbet fortsatt. Bland annat har krukväxterna flyttat in.

InspirationInred med gröna växter - stylisten tipsar

Vi inreder nu mer än gärna med gröna växter, och vem vill inte göra det med stil? Vi har träffat stylisten Jessica Magnusson för att få hennes bästa tips på hur man lyckas med växter i sin inredning.

InspirationOdla din mat - kocken Paul Svensson tipsar

Lycka, stolthet, och inte minst monstermycket jordgubbar. Stjärnkocken Paul Svensson älskar att odla sin egen mat. – Det är få saker som känns så lyxigt som att bjuda på något man nyss har varit ute och plockat i trädgården.

ReportageFrån husdrömmar till trädgårdsdröm

Gustav Ovland blev riksbekant när SVT:s program Husdrömmar följde hans renoveringsprojekt i den gamla stärkelsefabriken i Härnestad i Skåne. Projektet har fortsatt. Här berättar om hur han skapat sin trädgård – från idé till lummig verklighet.

InspirationBukettrecept med sköna sommarblommor

Trädgårdsmästare Linda Schilén har tagit fram sin egna kollektion av blomsterfröer. Här bjuder hon på massor av inspiration hur du kan sätta ihop buketter av sommarens vackraste blommor.

ReceptBaka och ta tillvara frukt, bär och grönsaker

Ta vara på det du odlat och njut av något riktigt gott. Annelie Andersson inspirerar till att tänka i säsong och ta tillvara det du har omkring dig. Här bjuder hon på några recept från sina böcker Baka & ta tillvara och Blomster & bakverk.

ReportageNär köksmästaren väljer kryddörter - tips på kryddor att odla

Käka bönorna från sötlupin? Blanda i frökapslarna från spansk körvel i desserten? Javisst. När Titti Qvarnström komponerar menyer är växter och kryddörter viktiga ingredienser. Här kommer tips på vad du kan göra med dina kryddor och hur du kan kombinera smaker.

Experten tipsarSlänten - trädgårdens gömda skatt

Att ha nivåskillnader på sin tomt är vanligt. Det märker Robert Stenbom av i sitt arbete som trädgårdsmästare. Ofta får han frågor om hur man ska tänka och vilka växter som är bra att plantera i en slänt.

InspirationDahlia i trädgården - långvarig blomsterglädje

Hos Karolina Brising på Länsmansgården råder ren och skär blomsterglädje. Hela vägen från grinden in på gårdsplanen och vid entrén möts du av ett fyrverkeri av färger och former. En av hjältarna i rabatterna är dahlian – som också får följa med i olika arrangemang i vas.

I huvudet på en trädgårdsmästare

Från naturtomt till prunkande trädgård på bara två säsonger. Här får du ta del av hur trädgårdsmästare Robert Stenbom tänker när han skapar sin oas vid torpet utanför Göteborg.

ReportageSyra med Surtanten

Det är inte bara klimatsmart utan också gott att ta vara på sin skörd. Och det behöver inte vara svårt. En som har koll är Jenny Neikell, även känd som Surtanten. Här bjuder hon på några av sina bästa tips och reder dessutom ut skillnaden mellan picklat och fermenterat.

ReportageFormklippta buskar - gröna, njutbara favoriter

I den lummiga och gröna trädgården är första intrycket nästan lite exotiskt. Massor av spännande former. Tittar man närmare ser man att Marta Ronyai utgått från tämligen vanliga buskar – som tuja, idegran, måbär, salix, ölandstok och berberis - och formklippt dem noggrant. Blommande perenner däremot tycker hon är överskattade.

ReportageGe plantorna skjuts med gödsel

Gödsel, hästgödsel, kogödsel och hönsgödsel. Det luktar illa, det är kladdigt, ja till och med lite äckligt. Eller? Är det snarare växtkraft, växtmat, det som gör att dina nya, vackra plantor kan utvecklas till sin fulla potential? Frågar du Tina Råman, författare till boken Gödsel, är svaret mycket, mycket enkelt.

ReportageOdla grönsaker i kruka med Claus Dalby

Odla i kruka har han gjort länge, Claus Dalby. Hans arrangemang med vårblommande lök påminner om den mest välsorterade karamellbutik! Men att odla grönsaker i kruka är något han gett sig på först nyligen.

ReportageEmma Sundhs hållbara trädgårdsdröm

Influencern Emma Sundh bytte lägenhet i Stockholm mot vildvuxen bergstomt i Värmland. Nu är drömmen att odla, och odla mycket, men på ett sätt där både naturen och människan får plats.

ReportageTrädgårdsliv med Krickelin

Kristin Lagerqvist, eller Krickelin som är hennes signatur på sociala medier, har gjort sina intressen till sitt yrke. Hon driver en av Sveriges största inrednings- och inspirationsbloggar och trädgården har blivit en allt viktigare del av livet.