Pelargoner

En av våra mest älskade blommor som alltid lyser upp din balkong, uteplats eller fönsterbräda. Pelargoner är lättskötta, de allra flesta är tåliga och de blommar tacksamt sommartid.

Lär dig mer om pelargoner

GuidePelargon - skötselråd

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

Vilken pelargon ska jag använda till vad?

Det finns många olika arter och sorter av pelargoner. Ta fram det bästa ur varje sort och ge dem de bästa förutsättningarna.

Tre smarta tips till dina pelargoner

Här får du små enkla tips i vardagen som gör att dina pelargoner trivs bättre och som underlättar skötseln. Vattna ampeln utan kladd, ta vara på lecakulorna och plantera i rätt kruka.

Älskade Mårbackapelargon

I över ett sekel har den spridit glädje och fägnad i svenska hem. Men det är en växt med personlighet som kräver lite skötsel och kärlek för att komma till sin rätt.

Zonalpelargonernas indelning

Här kan du lära dig mer om zonalpelargonernas indelning, varianterna är många och fantasifulla.

Köp dina pelargoner online

Det finns över 300 olika arter!

Lär dig mer om de olika grupperna och inspireras till nya favoriter bland alla underbara pelargoner. Självklart får du också tips och råd till hur du sköter dina pelargoner på bästa vis.

Pelargonkärlek

Årets Pelargon 2023: Moonlight 'Guido'

Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight 'Guido' förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023.

Det är svårt att motstå denna härliga färgexplosion!

Årets pelargon - det bästa av det bästa!

Årets Pelargon 2023 : Moonlight 'Guido'

En kaxig blomma som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer.

Årets pelargon 2022: Calliope L 'Soft Coral'

Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom. Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig.

Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon 'Astrid'

Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter 'Astrid'. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Vi är förälskade!

Årets Pelargon 2020: Zonalpelargon TANGO DEEP ROSE WITH EYE

Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango!

Årets pelargon 2019 - pelargoner ur Brocade-serien

Detta år är vinsten delad, så du kan välja efter din egen smak - Brocade-serien: 'Brocade Salmon night' och 'Brocade Cherry night'. Vilken blir din favorit?

Årets pelargon 2018 - ALLURE PICOTEE PINK

Vinnaren 2018 blev den söta ALLURE PICOTEE PINK, en hortensialik zonalpelargon med magnifik färgsättning.

Årets pelargon 2017 – ’Kronprinsesse Mary’

Den vackert vita zonalpelargonen ’Kronprinsesse Mary’ är vinnaren 2017. Sorten har halvfyllda vita blommor och blommar från tidig vår ända till hösten.

Årets pelargon 2016: CALIENTE PINK

Årets Pelargon 2016 CALIENTE PINK är en urban tuffing som passar lika bra i hård stadsmiljö som i charmiga svenska sommarhem. Vädertålig som få andra.

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

ReportageUnderbara Claras pelargoner

Pelargonen är en av våra allra mest älskade krukväxter. Lättskött, vacker och enkel att föröka. I mitt hem trängs pelargoner i alla fönster under sommarhalvåret och med åren har jag lärt mig knepen som får dem att trivas, säger Clara.

Pelargoner - brokbladiga

Den första kända pelargonen med fler färger än grönt finns beskriven av Sir Thomas Moore från 1732. Intresset ökade men förädlingen satte inte fart förrän hundra år senare.

Pelargon KATHY ’13

Sorten KATHY ’13 utsågs välförtjänt till årets pelargon 2014. Den lyser upp med en fantastisk färgsättning i blommorna och ett bladverk med härlig mörkgrön växtkraft.

Pelargon VIOLINO

Sorten VIOLINO blev 2015 utsedd till Årets Pelargon. Den har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra.

Pelargon ’Mårbacka’

Den är vår mest älskade pelargon som ger en romantisk, lantlig känsla. Låt denna ljusrosa skönhet pryda fönsterbrädan eller uteplatsen år efter år.

Sköta pelargoner - gör så här

Genom att sköta om och plocka bort vissnade blad på din pelargon får du den att trivas. Följer du våra tips får du pelargoner som blommar rikligt hela sommaren.

ReportagePelargoner – lär dig mer om hantverket

Plötsligt dyker de upp igen. I våra butiker eller nyss framplockade från vintervilan därhemma. Det finns mängder av pelargonsorter och en del av dessa köper Blomsterlandet varje år hos Arvidssons i Fjärås.

Pelargon Marcada - det bästa av två världar

Nu finns nya kraftfulla korsningar mellan hängpelargoner och vanliga zonalpelargoner - lär känna MARCADA-SERIEN.

Pelargon KATINKA

Zonalpelargonen KATINKA är lavendelrosa med en mörkare, magentarosa mitt. Den är halvdubbel i sin blomning och har stora, vackra blomklasar som står länge.

Pelargon BIG EEZE PINK

Varmrosa pelargon som blommar från tidig vår till sen höst och trivs bra inne tidigt på våren.

Pelargon CLASSIC CANDY ROSE WITH BLOTCH

Precis som namnet säger så är denna härliga zonalpelargon en riktig karamell! En tvåfärgad skönhet som piggar upp och sätter färg på din plantering.

Änglapelargoner

Den söta änglapelargonen är unik i sin form och är ett resultat av ett ständigt arbete med att korsa pelargoner. Lättskött och färgglad, precis som en pelargon ska vara.