Trädgårdskalender - september

September kan bli en månad där du njuter av sommarens skörd och blommor, men också en perfekt tid för att plantera nytt, dela eller flytta växter inför nästa säsong.

En sista blomning

Så länge vi slipper frost, så länge har du glädje av dina sommarblommor i rabatt och kruka. De brukar inte behöva vare sig vatten eller näring i samma utsträckning nu, men ett visst mått av skötsel krävs ändå för att de ska hålla sig fina. Växter som är förbi för säsongen läggs i komposten och ersätts med fräscha höstväxter. Bäst just nu är krysantemum!

Skörda mera

Nu är det mesta av primörerna säkert uppätet för länge sedan, men plocka gärna det som är kvar i kökslandet för vinterns behov. Ärtor och bönor kan förvällas och läggas i frysen, annat passar sig bättre som inläggning eller direkt i salladen. Lök bör hängas på tork för att få ett tjockare skal och därmed tåla lagring bättre. Allt som är ovan jord (utom kål och persilja) måste vara skördat innan första frosten.

Potatis kan du låta ligga kvar i jorden till senare i höst, men ta upp den när du märker att frosten är nära. 

Tips för din skörd

ReceptBaka och ta tillvara frukt, bär och grönsaker

Ta vara på det du odlat och njut av något riktigt gott. Annelie Andersson inspirerar till att tänka i säsong och ta tillvara det du har omkring dig. Här bjuder hon på några recept från sina böcker Baka & ta tillvara och Blomster & bakverk.

ReceptTomatpuré och Västeråsgurka

Du har pysslat och gödslat och gullat, och vips - mognar allt på en gång! Du står där med dignande tomatplantor och gurkor som växer så att man nästan ser det med blotta ögat. Lugn, här finns ett par recept för att ta hand om skörden.

ReportageSyra med Surtanten

Det är inte bara klimatsmart utan också gott att ta vara på sin skörd. Och det behöver inte vara svårt. En som har koll är Jenny Neikell, även känd som Surtanten. Här bjuder hon på några av sina bästa tips och reder dessutom ut skillnaden mellan picklat och fermenterat.

Sista tomterna

De sista tomaterna kan ha svårt att mogna i växthuset. Då kan du plocka och hänga upp dem, gärna sittande på stjälken, i köksfönstret eller annan varm och ljus plats. De kommer att mogna efter hand.

Kryddlandet

Om du har kryddor som gått i blom, så klipp bort fröställningarna innan alla frön hunnit falla till marken. Annars har du snart oregano och citronmeliss överallt…

Dela och föröka

Du kan fortfarande dela vårblommande perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Hit hör till exempel vivorna som mår bra av att delas ofta. Iris är en försommarblommande perenn som ibland blir ”tom” i mitten, och då kan det vara lämpligt att dela och plantera om den. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill. Överskottet bildar stommen till en ny rabatt eller byts med grannen till något du själv inte har.

Läs mer om att flytta trädgårdsväxter.

Nya planteringar

September är nog den bästa planteringsmånaden på hela året. Värmen dröjer sig kvar i jorden, samtidigt som luften är fuktmättad, dagarna ofta klara och vackra. Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga nytt: perennrabatter, buskplantering, att sätta träd av olika slag.

Varför inte plantera nya bärbuskar i trädgården så att du och familjen har något gott att plocka nästa sommar? Planterar du klätterväxter vid huset eller pergolan får de en tidig start i vår och hinner upp och täcka mycket mer av din spaljé än om du väntar till våren. Utbudet av växter är också stort i plantskolan nu! Lär dig mer om höstplantering.

Gräsmatta

Höj klipphöjden på gräsklipparen nu när säsongen går mot sitt slut, så håller sig gräset finare och grönare under en lång period och står även bättre emot vinterskador som annars kan drabba det när snön kommer så småningom. Hösten är också en bra tid för att så ny gräsmatta, läs hur du lyckas med din gräsmatta på hösten.

Plocka frukt och bär

Nu är det säsong för päron och äpplen. Den som har fruktträd känner sig rik! (Om inte frosten knep blommorna och skörden är liten i år förstås.) Om du vill spara äpplen över vintern så behandla dem varsamt som ägg och lägg dem gärna ett och ett i papper i en låda så att ett eventuellt dåligt äpple inte smittar de andra. Äpplen förvaras svalt (ca 3-5 plusgrader), gärna mörkt och lite fuktigt. En jordkällare är perfekt men en låda (som skyddar mot djur) i ett skuggigt hörn i trädgården går också bra. När kylan smyger sig på skyddar en vanlig kylväska i frigolit bra.

JAS betyder beskärning

Sensommaren och tidiga hösten är en perfekt tid att beskära fruktträd, prydnadsträd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen, om det behövs. Stenfrukter ska också beskäras under JAS som står för juli, augusti och september. Persika, aprikos, körsbär och plommon behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite grand och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättning.

Bra verktyg gör det lättare att beskära

Föröka med frö

Det är spännande och lärorikt att samla frö från egna växter, oavsett om det är perenner eller sommarblommor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilter med växtens namn på (om du kan det) och låt dem sedan ligga och torka på rumstempererad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

Växthuset

Nu är det snart dags att flytta in exotiska växter i växthuset om den första nattfrosten hotar. Rensa gärna ut sommaren först. Kasta alla vissna växter och dra upp färdigskördade tomatplantor. Städa sedan ordentligt innan du bäddar för vintern. På så sätt slipper du övervintrande ohyra och skadesvampar. En diskborste och lite vanligt handdiskmedel fungerar utmärkt!

Hösten är här

Nu börjar vardagsrutinerna åter få fäste och sommaren känns avlägsen. Kanske ska du samla alla bilder och sommarminnen i en pärm eller vacker skrivbok? Eller besök någon av de höstträdgårdsaktiviteter som äger rum i september.

Köp dina trädgårdsväxter och tillbehör online

Mer tips för september

Höstfixa i trädgården

Följ trädgårdsmästare Robert Stenboms tips så kan du få ut mer av hösten och samtidigt inleda den kommande våren lite lugnare.

Höstplantering

Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.

Anlägga gräsmatta på hösten

Hösten är en bra tid att anlägga gräsmatta, framför allt i södra och mellersta Sverige. Det är ofta svalare och fuktigare så du behöver inte vattna lika ofta.

ReportageHösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten.

GuideOdla vitlök

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta.

Skördetid - ta hand om din skörd

Hösten är skördetid och visst är det härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka frukt, bär och grönsaker. Passa på att fylla på förrådet.

InspirationSå stylar du krukor med bollkryss - sensommarens blomsterprakt

Bollkrysantemum har sin bästa tid på sensommaren, och blommar långt in på hösten. Få inspiration till dina krukor på trappan och förnya dem med färgsprakande bollkryss.

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Övervintra sommarens uteväxter

Är alla mina fina växter slut bara för att sommaren är över? Kan jag spara dem till nästa år? Hur gör jag? Frågorna är många och svar på en del av dem får du här.