Gyllenbär - Kapkrusbär - Physalis pruinosa

Kärt barn har många namn - och det finns många skäl att odla kapkrusbär. Den är lättodlad och växer så det knakar. Den ger mängder av goda bär i slutet av sommaren, och bären är väldigt dekorativa även under tiden de mognar.

Gyllenbär, kapkrusbär eller physalis - detta bär har flera namn. Och du kan hitta bär i matbutiken och fröer och färdiga plantor i trädgårdsbutiken.

Plantan kan odlas i stora krukor eller friväxande i marken. Trivs bra i växthus och kan bli ordentligt stor och yvig vid gynnsamma förhållanden, och kan då behöva lite extra uppbindning. Kapkrusbär betraktas som ettårig och kan oftast inte övervintras.

Växtplats för kapkrusbär

Kapkrusbär behöver en solig, varm och vindskyddad plats för att bären ska utvecklas bra.

Jorden bör vara väldränerad, mullrik och fuktighetshållande, till en planteringsjord.

Vattna hellre lite och ofta än sällan och mycket, kapkrubärsplantan tål inte att stå i vatten.
Plantan har inte särskilt stora behov av näring.

Moget gyllenbär redo att skördas.

Att odla kapkrusbär

Köp färdig planta på Blomsterlandet eller så frön inomhus i mars-april. Plantera om i stora krukor och flytta ut plantan i juni.

När plantan växt sig stor kan den behöva bindas upp.

Skörd

I augusti-september, efter 3-4 månaders växt, kan man börja skörda sina kapkrusbär

Bären är mogna när hylsan är torr och känns lite pappersliknande. Plocka bären fullmogna, när lyktorna är torra. Bären är godast att ätas färska, men kan förvaras svalt i t.ex kylskåp och även frysas.

Vackra bär med sötsyrlig smak

De goda bären är fina som dekoration på tårtor, smörgåstårtor och desserter. Bären används främst färska till desserter, som garnering, till marmelad, men kan även plockas och ätas direkt. Bären är rika på vitamin-C.

Nyskördat gyllenbär redo att njutas!