Gyllenbär - Physalis pruinosa

Det finns många goda skäl att odla kapkrusbär. Den är lättodlad och växer så det knakar. Den ger mängder avgoda bär i slutet av sommaren, och bären är väldigt dekorativa även under tiden de mognar.

Gyllenbär eller physalis - kärt barn har inte bara ett namn.

Odlas i stora krukor eller friväxande i marken. Gyllenbär betraktas som ettårig.

Växtplats

Gyllenbär behöver en solig, varm och skyddad plats för att bären ska utvecklas bra.

Jorden bör vara väldränerad, mullrik och fuktighetshållande, till exempel Blomsterlandets Planteringsjord.

Vattna hellre lite och ofta än sällan och mycket, physalisplantan tål inte att stå i vatten.
Plantan har inte särskilt stora behov av näring.

Moget gyllenbär redo att skördas.
Gyllenbären är nästan moget.
Nyskördat gyllenbär redo att njutas!

Att odla

Köp färdig planta på Blomsterlandet eller så frön inomhus i mars-april
Plantera om i stora krukor och flytta ut plantan i juni.

När plantan växt sig stor kan den behöva bindas upp.

Skörd

Efter 3-4 månaders växt kan man börja skörda sina gyllenbär.

Bären är mogna när hylsan är torr. Plocka bären fullmogna, när lyktorna är torra. Bären förvaras svalt i t.ex kylskåp, men kan även frysas.

Använding

De goda bären är fina som dekoration på tårtor, smörgåstårtor och desserter. Bären används främst färska till desserter, som garnering, till marmelad, men kan även plockas och ätas direkt. Bären är rika på vitamin-C.

Gojibär - Bocktörne

Gojibärsplantan, eller bocktörne som den också kallas är det senaste inom bärtrenden.

Kiwi - minikiwi

De vanliga kiwifrukterna som vi köper i butiken kräver växthus i vårt klimat. I Sverige odlas därför minikiwi, som är bättre anpassad för våra breddgrader. Minikiwin ger krusbärsstora, gröna frukter och smaken är lik den köpta kiwins.