Höstmys i trädgården

Plantera krukor med frosttåliga höstväxter, ställ ut lyktor och dekorera pumpor. Och passa på att plantera! Hösten, med sina svala nätter och dagar med fukt i luften, är nämligen perfekt för plantering. Växterna får tid att rota sig och sliper hetta och torrperioder.

Höstmys i trädgården

Plantera krukor med frosttåliga höstväxter, ställ ut lyktor och dekorera pumpor. Och passa på att plantera! Hösten, med sina svala nätter och dagar med fukt i luften, är nämligen perfekt för plantering. Växterna får tid att rota sig och sliper hetta och torrperioder.

Ta vara på allt som hösten har att ge - tips för din trädgård

ReportageVälkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.

Höstplantering

Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.

Vinn tid i trädgården med höstplantering

Vi grejar i trädgården hela våren och sommaren, men egentligen är hösten bästa tiden för plantering. Trädgårdsexperten Gunnel Carlson bjuder på sina bästa tips inför en härlig trädgårdshöst.

ReportageHösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten.

Anlägga gräsmatta på hösten

Hösten är en bra tid att anlägga gräsmatta, framför allt i södra och mellersta Sverige. Det är ofta svalare och fuktigare så du behöver inte vattna lika ofta.

Plantera höstväxter i kruka

Följ våra steg till hur du planterar din kruka med höstväxter, passar både på trappa, balkong eller altan. Det är enkelt att skapa en egen plantering med höstväxter i kruka, hitta bara dina favoritväxter bland höstens färgprakt.

Höstinspiration för trappan

Efter en lång och varm sommar kan det vara skönt att rensa bort det vissna och torra, och återigen få lite härlig fräsch blomsterprakt på trappan eller uteplatsen.

Fixa fina höstkrukor

Äntligen har höstfärgerna vaknat till liv och naturen skiftar i vackra nyanser.

Ljung - toppenväxt för höstkrukan

Ljung trivs utmärkt i höstkrukan. De små blommorna torkar och fortsätter förgylla växten långt in på vintern.

Plantera vårblommande lök

I september dyker lökarna upp i butikerna. Det är också då du kan börja plantera. Om lökarna blir liggande för länge kan de lätt torka, så de mår bäst av att komma ner i jorden så snart som möjligt. Men så länge det inte är fruset i marken kan du plantera dem.

GuidePlantera blomsterlök i gräsmattan

Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel!

GuidePlantera lökar i kruka för vacker vårblomning

Plantera i höst och njut till våren. Här tipsar vi om hur du får en kruka som blommar hela våren, från de allra första små krokusarna i mars till tulpanerna i maj. Gör din egen lasagneplantering!

Saffranskrokus – odlingsråd

Det är en sensation att skörda hemodlad saffran! Denna krokussläkting är spännande att odla om du kan erbjuda en skyddad vintervila på några minusgrader. Knölar köper du under planteringssäsongen augusti till oktober.

Fler höstprojekt i trädgården

GuideAtt flytta trädgårdsväxter - så här lyckas du

Det kan finnas många anledningar till att växter behöver flyttas. Kanske har de blivit felplacerade från första början och blommar sparsamt eller växer dåligt. Eller är du nyinflyttad där den befintliga trädgården inte alls passar dig och din familj.

GuideOdla vitlök

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta.

Övervintra sommarens uteväxter

Är alla mina fina växter slut bara för att sommaren är över? Kan jag spara dem till nästa år? Hur gör jag? Frågorna är många och svar på en del av dem får du här.

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Ta hand om rosorna inför vintern

När vintern närmar sig behöver dina rosor tas om hand lite extra för att få bästa förutsättningarna att klara vinterns köld. Här är våra tips!

Hur du förvarar äppelskörden

Lagringsdugliga äpplen kan förvaras hela hösten och vintern, vissa sorter fram till mars-april. Det är viktigt att hantera äpplena varsamt vid plockning och lagring, för att de ska hålla länge. Hantera dem som om de vore ägg och släpp dem aldrig på varandra.