Fairtrade - vad och varför?

Visste du att flertalet rosor som säljs på Blomsterlandet är Fairtrade-märkta? Och vi jobbar aktivt med att hitta fler Fairtrade-märkta snittblommor och krukväxter.

Att köpa Fairtrade-märkta blommor gör stor skillnad

En Fairtrade-certifierad plantage, innebär bland annat att de anställda på plantagen får bättre ekonomiska förutsättningar och en bra arbetsmiljö. All form av diskriminering är otillåten och barnarbete motverkas. De får dessutom en premie, som ger dem ytterligare medel för att investera i något som de finner lämpligt, exempelvis en ny skola, toaletter eller sjukvård.

Genom Fairtrade får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom bättre kunskap om sina rättigheter, större försörjningsmöjligheter och en stärkt position på världsmarknaden. Det ger handlingskraft för förändring – och en möjlig väg ut ur fattigdomen.

De flesta snittrosorna som säljs i Blomsterlandets butiker är Fairtrade-märkta, och kommer från Fairtrade-certifierade odlingar i Kenya. Våra inköpare har under åren gjort regelbundna besök hos odlingarna i Kenya, och har på så sätt haft möjlighet att på nära håll följa det positiva förändringsarbetet som skett hos de Fairtrade-certifierade plantagen.

De Fairtrade-märkta rosorna håller en mycket fin kvalitet och har blivit en succé bland våra kunder. Därför är det väldigt roligt att vi nu även kan erbjuda våra kunder Fairtrade-märkta krukväxter. Julen 2015 kunde vi erbjuda de första Fairtrade-märkta julstjärnorna och i maj 2016 presenterade vi stolt den Fairtrade-märkta pelargonen i våra butiker.

Vi är stolta och glada att vi tillsammans med er kunder, genom valet av Fairtrade-märkta blommor, kan hjälpa de anställda på farmerna i Kenya och Etiopien till bättre arbets- och levnadsvillkor.

Fakta om Fairtrade och arbetet som görs

  • Fairtrade är en oberoende produktmärkning som syftar till att skapa förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
  • Vid försäljningen får odlarna en premie som används för investeringar i lokalsamhället, t.ex. en ny skola eller utbyggd hälsovård.
  • Fairtrade bidrar inte bara till en bättre ekonomisk situation utan främjar också bland annat demokratiutveckling, organisationsrätten samt miljöarbetet.
  • Idag finns det nästan 1200 Fairtrade-certifierade producentorganisationer, omfattande cirka 1,5 miljoner odlare och anställda.

Vi hoppas att du nu kommer hålla utkik efter Fairtrade-märket nästa gång du handlar. Exempel på produkter där du kan välja Fairtrade är: blommor, frukt, kaffe, kakao & choklad, nötter och te.

Vill du läsa mer om arbetet som Fairtrade gör kan du göra det här:

Läs mer om Fairtrade

Läs mer

GuideSnittrosor - så här gör du

Rosor av bra kvalitet kan stå fint i vasen i upp till 10-14 dagar. Här får du tipsen på hur du lyckas.

ReportageTulpaner - vår bästa tid är nu

I ljuvliga, färgglada fång lyser de upp våra hem under vintern. Men vet du om vilket handarbete som ligger bakom din vackra bukett?

Tulpaner - från lök till snittblomma

Tulpanlöken sitt liv i Holland på de blommande fälten. Följ med på resan våra tulpaner gör, för att hamna i en bukett hemma på ditt köksbord.