Blomsterlycka - odla dina egna blomsterbuketter

Har du alldeles för många vaser men för lite blommor att sätta i dem? Med en egen liten blomsterodling i trädgården kan du få blommor till både vaser och buketter. Dessutom är det en kreativ hobby.

Om jag behöver koppla av och bara få befinna mig i nuet en stund styr jag stegen mot vår blomstergård. Vi har många rum i vår trädgård, men just det här rummet är bara till för odling av snittblommor. När jag kliver in genom den yviga portalen av doftande kaprifol lyser det av färg omkring mig. De upphöjda odlingsbäddarna dignar av blommor i olika former och färger, några är gamla älskliga favoriter, andra är helt nya bekantskaper för i år och jag känner mig direkt inspirerad.

Vad vill jag ha för kombinationer i dag? Jag fyller en kanna med vatten och börjar plocka och känner hur tankarna helt fokuserar på nuet. Det är en lycka att få äga ett sådant överflöd, allting härstammande från bara ett fåtal blomsterfrön och några dahliaknölar. Att få ägna en stund enbart åt kreativitet, form och färg på ett enkelt sätt utan att ens behöva gå utanför trädgårdsgrinden.

Fördelen med att ge snittblommorna en egen plats i din trädgård är många. De flesta av trädgårdens växter blommar bara en gång och dessutom är de ju tänkta att vara vackra i rabatterna just där de står. Risken är att du börjar känna dig lite snål med dina blommor och det är inte direkt någon bra kreativ utgångspunkt.

Vi har en ganska stor trädgård och visst plockar jag en del växter till snitt här också, men för det mesta är det i blomstergården som skörden sker. Det är nämligen så att blickfången, de vackra blommorna, spelar huvudrollen både i rabatterna och i blomsterarrangemanget. Alltså, om du plockar dessa i trädgården blir dina rabatter lätt tömda på intresse.

Med en egen blomsterodling kan du låta dina planteringar vara vackra och ändå få material till fina buketter. Dessutom kan du då enklare använda dig av de så kallade ”klipp-och- kom-igen”-växterna. De består främst av gamla klassiska sommarblommorna som zinnior, astrar, rudbeckior, luktärter och dahlior. De har alla förmågan att producera nya blommor så länge som du fortsätter att skörda dem. Helt fantastiskt egentligen, så länge du fortsätter att plocka fortsätter de att blomma. Om de inte klipps, börjar de sätta frö och känner sig därefter ganska färdiga med livet och blomningen avtar.

Denna förmåga att hela tiden blomma om gör att din blomsterodling sällan kommer att vara utan blommor, trots att du hela tiden skördar. Vår egen blomstergård är från slutet av juni till långt in i oktober alltid det färggrannaste trädgårdsrummet vi har.

Att odla snittblommor är inte särskilt svårt. Blommor är betydligt lättare att odla än många grönsaker och dessutom kan du som sagt skörda under hela säsongen. Skörden är faktiskt den viktigaste delen av skötseln eftersom det är den som garanterar nya blommor. När det kommer till att välja blommor och växter att odla är utbudet enormt. Jag brukar hellre odla färre plantor av många olika sorter än era av några få sorter. Då får jag en större variation av snittblommor att välja bland och er möjligheter att komma på någonting nytt.

Sommarblommorna kommer alltid att vara själva basen i vår blomstergård men vi har också en plantering med lite perenna växter och några engelska Austinrosor som också blommor om under hela sommaren.

Oavsett om du har en stor trädgård eller bara en liten täppa har du möjlighet att få plats med en liten blomsterodling. En eller två pallkragar räcker mer än väl för att kunna fylla dina vaser med blommor. Dahlior och många andra sommarblommor fungerar också mycket bra i en rymlig kruka. Jag har odlat blommor i många år nu och känner att blomsterodlandet har gett mig så mycket. Genom att så och plantera själv och sedan odla utan gifter har jag ett överflöd på snittblommor som jag vet är schyst härodlade.

Överflödet gör att jag vågar tänka stort, prova nya färg- och formidéer, och verkligen få utlopp för min kreativitet. Dessutom kan jag vara generös, det är alltid roligt att ge bort blommor. Blomsterodling är en hobby för dig som vill vara kreativ i din vardag, när du vill!

Text: Rebecca Malmsköld

Foto: Rebecca Malmsköld & Staffan Eklund

Odla dahlia

  • Frön till dahlia sås i krukor tidigt på våren. Ställ dem inomhus i värmen för att gro, och senare avhärdning och utplantering.
  • Knölar till dahlia planteras tidigt på våren. Förodla dem inomhus ungefär som sättpotatis.
  • Plantor till sommardahlia kan köpas i kruka lite senare på våren. Dessa har ett vackert bladverk och blommor i fantastiska färger.

Kom ihåg! Ta upp knölarna ur jorden innan frosten kommer i höst. Här hittar du allt du behöver veta om vinterförvaring av dahliaknölar.

Läs mer om att odla blommor

InspirationBukettrecept med sköna sommarblommor

Trädgårdsmästare Linda Schilén har tagit fram sin egna kollektion av blomsterfröer. Här bjuder hon på massor av inspiration hur du kan sätta ihop buketter av sommarens vackraste blommor.

ReportageSå en sommaräng

Nu kan du så din egen äng och bli självförsörjande på snittblommor. Trädgårdsprofilen Linda Schilén lanserar en kollektion fröer, exklusivt för Blomsterlandet, som är lättodlade och ger vackra sommarblommor.

ReportageDahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.