Kärlekslilja - stolt och vacker

Kärleksliljan kallades tidigare Afrikas blå lilja. Med sina luftiga bollar av blommor i blått eller vitt skapar den genast en känsla av varmare breddgrader.

Älskar sol och stillhet

Ställ gärna krukan i ett soligt läge. Den kommer ursprungligen från Sydafrika och älskar sol men skydda den gärna mot blåst. 

Blommorna växer i bollform på långa stänglar som reser sig upp ur bladverket, och finns i olika blå nyanser och även i vitt.

Vattningen är viktig. Se till att jorden i sommarkrukorna utomhus inte torkar och att den i vinterkrukor inte får för mycket vatten i sitt svala övervintringsrum. I övrigt är växten mycket lättskött och du kommer att få stor glädje av den under många, många år framöver. Även hållbar som snittblomma.

Står gärna trångt

Kärleksliljan vill växa ganska trångt, så välj en kruka som bara är något större när du planterar om den. När du tycker att tuvorna blir för stora och krukan håller på att sprängas, kan du dela växten och plantera om den. Det burkar behövas vart tredje till fjärde år. Se till att välja en kruka med rejäla bottenhål för dräneringens skull.

Fröställningarna är i sig dekorativa, men går bra att klippa bort, om du vill undvika att plantan lägger onödig kraft och energi på att utveckla frön. Annars går det förstås att ta frön.

Övervintring

Innan nätterna blir kalla på hösten tar du in kärleksliljan och placerar den i ett rum som är frostfritt, idealiskt är omkring 5-8 grader. Till våren lyfter du ut krukan igen. De allra flesta kärleksliljor behöver ljus under sin vintervila, men det finns lövfällande varianter som kan stå mörkt, exempelvis ’Navy Blue’.