Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med första advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.

Hyacint i knoppsatta lök

När första advent närmar sig ser du andrivna lökar till julhyacinter i butiken. De står där glänsande granna och med knoppen mer eller mindre synlig. Trots att lökarna har olika färg kan det vara svårt att avgöra, hur blommorna på en hyacint blir. Men nu markerar odlaren blomfärgen genom att plantera hyacintlökarna i olikfärgade krukor – bara att titta efter på krukan, så får du rätt.

Med dessa hyacinter lyckas du alltid och blir inte besviken. Och nästan lika roligt är det att följa utvecklingen från lök till blommande hyacint – även om löken redan är en bit på väg.

Så planterar du din hyacint

Plantera dina lökar i större kruka eller gör redan nu ett fint arrangemang av dina hyacinter i skål eller korg. Plantera din hyacint vanlig blomjord och i kruka med bottenhål.

Tag av plantkrukan. Plantera lökarna så att de står stadigt.

Vattna runt hyacintlökarna – aldrig på dem.

Ställ så din kruka ljust och där det är lite svalt – hyacinter vill inte stå över direkt värmeledningsvärme.

Hyacint i glas

Slå av krukan och skaka av så mycket jord som möjligt från löken. Det sista sköljer du bort i vatten. Försiktigt, hyacinter är sköra! Så fyller du så mycket vatten på glaset, att rötterna på din hyacint hänger ner i det men att det inte når själva löken. Snart fylls glaset av ett vitt, vackert rotsystem. Glöm inte att fylla på vatten till din hyacint!

Hyacint som snittblomma.

Alla hyacinter doftar men alla doftar inte lika starkt

Även du som inte tål starka dofter, kanske kan ha hyacinter i hemmet. Det finns de som har väldigt stark och kryddig doft men också sådana, som har mild. I butiken finns en så kallad doftkod, där de olika sorterna anges efter hur stark doften är. Läs på den och välj hyacint därefter.

I svalt rum märks doften mindre. Har du en inglasad balkong, kan du ha din hyacint där – under förutsättning att du ser den och har glädje av den!

Färger och former

Hyacint finns i flera färger allt från vitt och crèmevitt, till gult, orange, rosa, rött, blått och lila, som ibland kan se nästan svart ut. En relativt ny hyacint i en annorlunda färg i lax-orange har sorten ’Gipsy Queen’.

Den enskilda blomman är tratt- eller klockformad och blommorna sitter tätt, tätt på stängeln. Hyacint är tjock, cylindrisk och kommer rakt upp ur löken. Blommorna börjar slå ut nerifrån den tätt besatta klasen och det dröjer tills toppblomman slår ut.

På den vilda arten av hyacint är blommorna lika stora som på de odlade sorterna men de sitter betydligt glesare. Å andra sidan blommar i regel vild hyacint med flera stänglar.

Så gör också den populära multiflorahyacinten eller den flerblommiga. På sådana hyacinter har man skurit i moderlökens lökbotten så att denna bildat ett stort antal mindre lökar i krans runtom. Ur varje liten lök kommer flera stänglar, rätt glest besatta med blommor. Detta gör denna hyacint nätt, sirlig och gracil och lite mer levande. Den är bedårande söt.

Hyacint i glas.

Lite hyacinthistoria

Hyacint härstammar från länder kring Medelhavets östra del, SÖ Turkiet och V Syrien.

Det är känt att redan romarna odlade hyacinter och både den grekiske skalden Homeros, som levde på 700-talet f. Kr. och den romerske Vergilius, som levde på århundradet f. Kr skriver om växten.

Man vet också, att en tysk läkare och botanist, som hette Leonhardt Rauwolf, samlade in växter i Turkiet och år 1573 tog han hyacinter med hem. Även flamländaren Charles de l’Ecluse samlade växter, bland dem hyacinter. De spreds till Österrike och Tyskland och senare till Holland.

Sedan 1600-talets slut har hyacint odlats kommersiellt och var under en tid så populära att nästan en hyacintfeber liknande tulpanhysterien, bröt ut. Detta särskilt i England och Holland, som än idag är löklandet framför alla andra.

I Olof Rudbecks katalog över växter i Uppsala Botaniska Trädgård från 1685 finns mer än 40 sorter av hyacint upptagna. Det är mer än 300 år sedan!

Under 17- och 1800-talet var hyacinter otroligt populära. Det berättas, att den franske kungen Ludvig XV:s mätress Madame de Pompadour odlade många hundra hyacinter på glas på slottet Versailles. Hon var oerhört slösaktig med statens pengar och ordnade fester utan like. Ofta hade hon då levande smycken på sig, gjorda av hyacintblommor.

Hyacinten har alltså en lång historia – när du planterar dina lökar, för du den vidare.

Myter och sägner

Kring så gamla växter som hyacint har det i alla tider uppstått myter och sägner. Förr i tiden såg man tecken och symboler på ett annat sätt än vi gör idag. Det berättas följande om hyacinter.

Apollon var i den grekiska mytologien solens och ljusets gud. Han älskade den sköne ynglingen Hyakinthos från Sparta. En gång skulle Apollon lära ynglingen att kasta diskus. Det slutade tragiskt med att diskusen träffade Hyakinthos, som dog. Det var den svartsjuka västanvinden Zephyr, som styrde diskusen så att den träffade Hyakinthos. Där hans blod droppade till marken, där växte en skön hyacint upp.

Läs mer om julens blommor

Rumsgran - perfekt som liten julgran!

Rumsgranen har på senare tid blivit mycket populär hos oss och då främst inför jul. Dekorera din rumsgran med små julgranskulor, glitter eller vackra band så har du en julgran i miniformat att placera i en vacker kruka på bordet.

Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

De färgglada bladen på en julstjärna, som liknar en blomma, är i själva verket något som kallas för högblad, de verkliga blommorna är små, gula knappar som sitter i julstjärnans mitt. Växter med små och oansenliga blommor, som en julstjärna, har i regel stora, färgglada högblad som lockar insekter till blommorna för att pollinera dem. Naturen är fantastisk!