Julbegonia - julens sötaste

En växt som julbegonia som blommar mitt i vintern, får så många blommor och har så lång blomningstid kan inte bli annat än populär.

Julbegonia är en korsning mellan en begonia från ön Sokotra och en knölbegonia från Sydafrika. En fransk trädgårdsmästare vid namn Victor Lemoine lyckades korsa dessa två och få fram en mycket blomrik begonia, som blommade även över vintern.

Julbegonia finns med röda, dock inte julröda, blommor och med blad i underbart mörka, rödskiftande färger. Det finns även en sorts julbegonia med helt vita blommor. De blommorna lyser upp bland allt ditt röda, som i skymning kan se nästan svart ut.

För att alla knoppar ska slå ut på din julbegonia och för att blommorna ska behålla både färg och storlek krävs ljus, det ljusaste fönstret eller en växtbelysning över. Försök att hålla jorden lätt och jämnt fuktig, men hellre lite torr än blöt. I blöt jord ruttnar begonia och dör i förtid. Över vintern behövs ingen näring.

Ett tips för att göra den torra vinterluften bättre är att ställa din julbegonia på ett fat eller i en vid ytterkruka. Lägg några stora lecakulor eller ett omvänt fat i botten, häll på så mycket vatten att plantkrukan står torrt – absolut inte i vatten. Glöm inte att fylla på vatten. Vattnet dunstar omkring julbegonian, som trivs och blommar. Detta har ingenting med vattningen att göra, det är bara ett sätt att fukta luften.

Julbegonia – inte bara över julen

Kasta inte bort begonian bara för att julen är slut. Din julbegonia fortsätter naturligt att bilda knoppar ända till mars månad. När blomningen är över kan du göra som entusiasterna – spara plantan, om den är frisk och grön. Klipp bort allt visset och skär av topparna. Plantera om växten i ett nummer större kruka och i god jord som t ex Blomsterlandets Blomjord.

Snart kommer du att se du nya sidoskott i bladvecken och din julbegonia är i full gång igen. Från och med nu häller du svag dos näring i vattnet. När skotten går att hantera toppar du dem och får en ännu tätare och rundare växt. De toppar du skar av från begonian blir fina sticklingar till förökning. Spara tre blad förutom själva toppen, tag bort eventuella blomknoppar.

Stick topparna i såjord eller i blomjord blandad med sand. Papper över, tills de rotat. Bara ett enda blad räcker. Välj ett 2-3 cm stort, friskt blad på din julbegonia och skär av det med 2 cm skaft, stick ner det i såjord, papper över och vänta. Detta enda blad blir den finaste lilla planta.

Begonia x cheimantha

Julbegonia – lite historia

Redan i slutet av 1600-talet upptäcktes den första begonian. Det var en fransk munk och forskningsresande, som hette Charles Plumier, som fann växten i Västindien. Den franske guvernören på St Domingo hette då för tiden Michel Begon och efter denne sin landsman uppkallade Plumier växten, gav den namnet begonia. Begonia fick behålla sitt namn och Carl von Linné beskriver växten i sina båda stora verk från 1700-talet, ”Genera Plantarum” och ”Species Plantarum”.

I slutet av 1800-talet levde och verkade i Nancy i Frankrike en duktig plantskolist och trädgårdsmästare, som hette Victor Lemoine. Vid ett av sina många försök lyckades han korsa en knölbegonia från ön Socotra, Begonia socotrana, med den vitblommiga, suckulenta Begonia dregei från Sydafrika. Den växt han fick fram hade rosa blommor och hjärtformiga blad, grova grenar och halvt genomskinliga stjälkar. Julbegonian hade sett dagens ljus!

Växten fick det vetenskapliga namnet Begonia x cheimantha och redan år 1893 fanns den att köpa i handeln. Eftersom begonian blommade mitt i vintern fick den namnet julbegonia på många språk.

En växt som blommar mitt i vintern, får så många blommor och har så lång blomningstid kan ju inte bli annat än populär. Redan år 1900 visades julbegonia i Sverige för första gången av Göteborgs Trädgårdsförening och den ställdes också ut i Stockholm år 1902.

Flera svenska odlare blev tidigt intresserade av växten och förädlade fram nya, svenska sorters julbegonia som odlades och blev berömda världen över. Några av dessa är sorterna ’Motala’, ’Solbacken’ och ’Eges Favorit’, som fick namn efter upphovsmannen och trädgårdsmästaren E. G. Andersson. Då var julbegonia stora växter i stora krukor. Ofta tryckte men ned blomsterpinnar lite snett i krukan runt hela växten och förband dem med bast. Det kunde se ut som ett staket! Då var det en nödvändighet, när man nu gör liknande pinnarrangemang kallar man det dekoration. Nu för tiden har vi nya sorters julbegonia, som håller sig låga, blir runda och knubbiga. Till dessa räknas den rosa julbegonian ’Bodil’ och den vita julbegonian ’Chrystal’.

Läs mer om dina julfavoriter

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

Den härligt färgsprakande julblomman är väldigt starkt förknippad med vår traditionella jul. Men visste du att den härstammar från Mexico och det vi ser som blomman, egentligen bara är högblad?

Novemberkaktus - blommar och blommar...

Novemberkaktus är en av dessa otroligt färgglada och blomrika växter, som kan ge oss kraft och lust att gå vidare i höstmörkret.

Azalea – skötsel

Azalea är blomman som är söt och snygg på samma gång. Den fantastiska kontrasten med skira blommor och mörkt gröna, nästan grova blad gör azalea unik.